RUSKA PRAVOSLAVNA CRKVA ODGOVORILA Najoštrije osudila izjave pape Franje uz jasnu poruku
Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

- Žalosno je što je mesec i po dana nakon razgovora sa patrijarhom Kirilom, papa Franja izabrao pogrešan ton da prenese sadržaj ovog razgovora. Ovakve izjave teško da će doprineti uspostavljanju konstruktivnog dijaloga između rimokatolika i ruskog pravoslavnih crkava, što je posebno neophodno u današnje vreme, navodi se u saopštenju OVCS, a prenosi TASS.

U saopštenju se pominje i da se patrijarh u razgovoru sa papom osvrnuo na neke činjenice o kojima zapadni mediji su malo govorili ili praktično nisu govorili.

Poglavar Ruske crkve je, posebno, rekao da je sukob počeo 2014. godine događajima na Majdanu u Kijevu, koji su rezultirali promenom ukrajinske vlasti.

Patrijarh Kiril je posebnu pažnju posvetio tragičnim događajima od 2. maja 2014. godine u Domu sindikata u Odesi, kada je usled delovanja nacističkih grupa stradao veliki broj građana koji govore ruski.

Rat u Ukrajini 70. dan - Alo.rs

Dalje se u saopštenju prenose reči patrijarha Kirila koji kaže da izuzetno žali zbog sukoba Rusije i Ukrajine.

-Naravno, ova situacija je za mene povezana sa velikim bolom. Moja pastva je na obe strane sukoba, uglavnom su pravoslavci. Deo opozicije se odnosi na vaše stado. Stoga bih želeo, apstrahujući od geopolitičke komponente, da postavim pitanje kako mi, i kako naše Crkve možemo da utičemo na stanje stvari?

Kako možemo doprineti smirivanju zaraćenih sa jednim jedinim ciljem: postizanjem jačanja mira i pravde? Veoma je važno u trenutnim okolnostima da se izbegne dalja eskalacija, rekao je Kirili, navodi se u saopštenju.

Komunikacija duhovnika odvijala se 16. marta putem video linka. Tada je pres-služba Svete stolice javila da je papa Franja pozvao patrijarha Kirila "da udruži snage u ime mira".

LOŠE VESTI ZA UKRAJINU Ništa od prave vojne pomoći! - Alo.rs

Nakon sastanka, OVCS je saopštio da su strane razgovarale o situaciji u Ukrajini, obraćajući posebnu pažnju na "humanitarne aspekte aktuelne krize i delovanje Ruske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve za prevazilaženje njenih posledica". Papa i patrijarh Kiril su takođe izrazili nadu u "brzo postizanje pravednog mira, navodi se u saopštenju.

 

Komentari (0)

Loading