"BELI LABUDOVI" SEJU SMRT PO "AZOVU" Ukrajinska vojska u očaju pokušava dve kontraofanzive po ovim pravcima (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

Ruska vojska je dala čvrste garancije svima onima koji polože oružje da će biti vraćeni kućama, međutim, ukrajinski branioci Marijupolja su to odbili.

Borci "Azova" ostaju utvrđeni u industrijskoj zoni Azovtalja u Marijupolju i ne prihvataju predaju kao opciju. Njima je data mogućnost da u nedelju od 6 sati ujutru izvrše čin predaje ruskim trupama sve do 14 časova, ali su to odbili.

Kako je naveo ruski general i portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov, u nekadašnjem metalurškom kombinatu "Azovstalj" zajedno sa ukrajinskim snagama blokirano je i oko 400 stranih boraca, među kojima je najviše državljana evropskih zemalja, a ima i državljana Kanade, prenose mediji.

Sa druge strane, Kijev je navodno zabranio ukrajinskim vojnicima u Marijupolju opciju predaje, pa je čak bilo informacija da će biti pucano na one koji pribegnu toj opciji.

Za to vreme, ruski avioni, uključujući i strateške bombardere Tu-22M3, primećeni su kako nadleću oblast iznad Azovstalja u Marijupolju nakon što je istekao ultimatum o predaji pre 14 časova.

Podsetimo, Tupoljev Tu-22M je strateški supersonični bombarder sa promenljivom geometrijom krila konstruisan u Sovjetskom Savezu. Trenutno se nalazi u ruskom i indijskom ratnom vazduhoplovstvu i pokazao se kao veoma opasno oružje protiv radikalnih grupa u Siriji.

O tome koliku teritoriju kontrolišu pripadnici "Azova" i ostalih ukrajinskih snaga opkoljenih u Marijupolju, najbolje govori nova mapa koja je ažurirana tokom dana, gde se može videti da oni kontrolišu samo delove industrijske zone uz samu obalu Azovskog mora i luke Marijupolj.

Sa druge strane, ukrajinske snage su na istoku zemlje pokrenule dve kontraofanzive prema ruskim vojnim pozicijama iz pravca Harkova, Lisičanska, Severodonjecka, Borivske, Slovjanska i Kramatorska pokušavajući da preduhitre i iznenade ruske trupe koje su se u velikoj meri pregrupisale i rasporedile na tim linijama fronta.

Ruske snage su planirale prema izveštajima medija da u skorije vreme, a neki izvori kaži već sutra izvrše opšti napad na gore pomenute pravce odakle je započeta današnja kontraofanziva ukrajinskih snaga. Trenutno se odvijaju velike borbe na toj liniji fronta.

Zapadni mediji su ranije pisali o tome da su zapravo ruske trupe koje su povučene prethodno sa severa Ukrajine (Kijev, Černigov i Černobilj) one koje su sada na pozticijama fronta spremne za napad na Harkov, Lisičansk, Slovjansk i Kramatorsk, a vrlo je verovatno da će nastojati da najveći deo ukrajinskih snaga koji je stacioniran kod tih gradova odseku od ostatka Ukrajine i potpuno ih opkole.

To bi značilo onesposobljavanje gotovo dve trećine snaga ukrajinske vojske, koje ne moraju nužno biti uništene, već bi njihovo opkoljavanje samo po sebi predstavljalo katastrofu za vojsku Ukrajine, što bi dovelo do slabljenja morala, a možda i primoralo Kijev da prihvati ruske uslove o predaji i odricanju od zapadne sfere uticaja kako u vojnom tako i političkom smislu.

Na osveženoj mapi ratom zahvaćene Ukrajine, koju inače ažuriraju Ukrajinci, može se videti kako su i oni sami shvatili da je gubitak Marijupolja pitanje dana, a možda i sata, jer je mapa do juče prikazivala sasvim drugačiju situaciju, prema kojoj je gotovo najveći deo grada u rukama ukrajinskih branioca.

Međutim, definitivno su shvatili da je stvar gotova i da ruske snage zajedno sa čečenskim jedinicana i snagama DNR kontrolišu kompletno urbano područje lučkog grada i da je u pitanju poslednja faza bitke kada će uporište "Azova" u Azovstalju pasti u njihove ruke.

Najnovije vesti o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pogledati OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading