PUTINU PREDSTAVLJENO NOVO ORUŽJE KAKVO NIKO DRUGI NEMA Sada smo spremni za rat na svim frontovima
Foto: Ilustracija

Ovako su ruski stručnjaci komentarisali sastanak Putina sa potpredsednikom vlade Jurijem Borisovim održavnim u Kremlju 4. aprila. Po njima, to je signal Severnoatlantskoj alijansi da je Rusija spremna za rat na svim frontovima, čak i u kontekstu specijalne operacije u Ukrajini, smatraju analitičari..

Na sastanku je Borisov, koji nadgleda pitanja vojnoindustrijskog kompleksa, izvestio Putina o stanju u ovoj sferi, funkcionisanju ključnih industrija, kao i njihovom radu pod sankcijama, prenela je pres-služba Kremlja. Prema rečima zamenika predsednika vlade, ovo je prioritet za ruski vojnoindustrijski kompleks. Prošle godine je završen 98 odsto, a 2022. je po nizu pokazatelja ispred roka.

- Novi državni program naoružanja biće usmeren na stvaranje kvalitativno novih oružja, uključujući netradicionalne vrste, poput oružja usmerene energije, kinetičkog oružja, kao i robotske sisteme i sisteme za kontrolu veštačke inteligencije - rekao je Borisov.

Državni program naoružanja se prilagođava, jer Rusija treba da se suprotstavi NATO-u ne samo klasičnim naoružanjem, već i naprednim razvojem, objasnio je Igor Korotčenko, glavni urednik časopisa "Nacionalna odbrana". On je naglasio da je glavni izvor nestabilnosti Severnoatlantski savez. 

- Predsednik razume da se svet menja i da je neophodno prilagoditi se novim vrstama izazova i pretnji.

Lansiranje novih vrsta naoružanja obezbediće nacionalnu bezbednost u narednih nekoliko decenija. Samodovoljnost Rusije u perspektivnim i naprednim vrstama naoružanja je potvrda statusa države i bezbednosti zemlje i naroda“, smatra ekspert.

Bivši oficir specijalnih snaga, pukovnik u penziji Anatolij Matvijčuk kaže da je to upozorenje neprijateljima. 

- U toku je specijalna operacija, objavljen nam je ekonomski i informacioni rat. Spremni smo za odbranu na svim frontovima svim vrstama naoružanja - rekao je on.

- Ovaj sastanak sa predsednikom pokazuje da Rusija ima tehnički i intelektualni potencijal da stvori napredne sisteme naoružanja, a državni program omogućava da se to i realizuje - kaže vojni posmatrač Dmitrij Litovkin. 

- Ruska Federacija mora imati savremeno oružje koje može da se takmiči sa stranim. Državni program naoružanja pokazuje našim protivnicima [NATO] da ćemo imati efikasnije oružje - naglasio je ekspert.

Sve najnovije informacije o specijalnoj operaciji ruske vojske u Ukrajini možete pogledati OVDE

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading