ZA "AZOV" NEMA IZLASKA IZ MARIUPOLJA Rusi su rešeni da ih dokrajče (FOTO/VIDEO)
Foto: Epa/ATEF SAFADI/Twitter Printscreen

Satelitski snimci ukrajinskog grada Buča nedaleko od Kijeva pokazuju kopanje rova za masovnu grobnicu na zemljištu crkve Svetog Andreja Prvozvanog i Svi svetih, saopštila je američka privatna kompanija Makser.

Generalštab oružanih snaga Ukrajine tvrdi da je Rusija u tajnosti pokrenula mobilizaciju oko 60.000 vojnika.

Moskva će adekvatno odgovoriti na proterivanje 30 ruskih diplomata iz Italije i 15 diplomata iz Danske, izjavila je danas za TAS S portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

SVI MOGU DA IZAĐU IZ MARIUPOLJA SEM "AZOVA" Rusi srušili još dva helikoptera u kojima su bili komandanti ove organizacije

Kod Mariupolja su danas oborena dva helikoptera Mi-8 koje je Ukrajina poslala za evakuaciju lidera bataljona „Azov“, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov. Detaljnije o ovom događaju pogledajte OVDE.

Rusija ima oružje kao iz naučnofantastičnih filmova

Vladimiru Putinu je predstavljeno novo naoružanje. Novi državni program naoružanja Ruske Federacije uključuje kvalitativno nova oružja, uključujući netradicionalne vrste, poput oružja usmerene energije, kinetičkog oružja, kao i robotske sisteme i sisteme za kontrolu veštačke inteligencije. Više o tome pogledajte OVDE.

Putin optužio Zapad za nestašice hrane

Situacija na globalnom tržištu hrane se u poslednje vreme pogoršala zbog grešaka Zapada i uvođenja sankcija, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin i ocenio da Zapad pokušava da sve svoje greške u ekonomskoj politici prebaci na Rusiju.

ZA

EPA

 

Putin je na skupu o agroindustrijskom kompleksu rekao i da se situacija u energetskom sektoru pogoršava širom sveta zbog netržišnih mera i pritisaka na kompaniju Gasprom u pojedinim evropskim državama.

Borelj poručio da su Rusi nepoželjni

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da je odlučio da nekoliko službenika ruske stalne misije pri EU proglasi personama non gratae.

MERKELOVA OŠTRO ODGOVORILA NA NAPADE ZELENSKOG: Isplivao na videlo sukob star više od decenije

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel javno je branila odluku iz 2008. da spreči ulazak Ukrajine u NATO, kao odgovor na kritike vlasti te zemlje.

ZA

EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

 

Angelu Merkel i bivšeg francuskog predsednika Nikolu Sarkozija napao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je pozvao bivše zvaničnike da dođu u zemlju da budu svedoci navodnih masovnih ubistava civila za koje Kijev tvrdi da je odgovorna Moskva.

"Pozivam gospođu Merkel i gospodina Sarkozija da posete Buču i vide do čega je dovela politika ustupaka Rusiji nakon 14 godina", rekao je Zelenski u video obraćanju preko noći, kritikujući francusko-nemačku inicijativu da se blokira ulazak Ukrajine u NATO još 2008. kao "pogrešnu procenu".

“Ukrajina se odbranila!”

Velika Britanija je objavila mapu Ukrajine uz saopštenje da se ta zemlja odbranila.

Praktično ceo sever zemlje je oslobođen, kao i Černobilj, koji je često bio razlog za brigu. Borbe još traju samo u dve oblasti uz granicu sa Belorusijom.

 

 

RUSI SE OGLASILI O "SLUČAJU BUČA": "Ukrajinske specijalne službe inscenirale navodna ubistva civila"

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ukrajinske specijalne službe inscenirale navodna ubistva civila u ukrajinskim gradovima u pokušaju da šire propagandu preko zapadnih medija.

"Prema potvrđenim informacijama, 4. aprila uveče, pripadnici ukrajinskog 72. Glavnog centra za psihološke operacije sproveli su snimanje 23 kilometra severozapadno od Kijeva kako bi napravili montirane video snimke civila koje su navodno ubile ruske snage i kako bi ih proširili preko zapadnih medija", rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov, prenosi agencija TASS.

Zaharova: Moskva će odgovoriti na proterivanje ruskih diplomata

"Rusija će dati adekvatan odgovor na proterivanje diplomata", poručila je Zaharova.

ZA

EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

 


Kako je rekla portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, protiv zaposlenih u stranim kancelarijama Danske biće preduzete odgovarajuće mere.

Ranije danas, italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo saopštio je da je ta zemlja proterala 30 ruskih diplomata iz bezbednosnih razloga.

„Gasprom“ obustavio punjenje najvećeg skladišta gasa u Nemačkoj

Grupa „Gasprom“ je prestala da bude deo „Gasproma Nemačka“ i cele njene imovine, uključujući „Gasprom marketing i trejding“

Kompanija „Gasprom“ obustavila je punjenje najvećeg skladišta gasa „Reden" u Nemačkoj, piše EurAsiaDaily, pozivajući se na operatera skladišta „Artosa", kompanije „Gasprom Nemačka“.

Nemačka zaplenila rusku gasnu kompaniju

Nemačka je preuzela vlasništvo nad nemačkim ogrankom ruskog državnog energetskog giganta "Gasproma".

Berlinski energetski regulator će privremeno kontrolisati kompaniju uprkos prethodnom insistiranju Moskve da bi takav potez bio protivzakonit, piše RT.

ZA

EPA BENOIT TESSIER / POOL

 

 

KINESKI DIPLOMATA OČITAO LEKCIJU AMERICI Podsetio i na zločine nad Srbima, ilustracijama razotkrio Vašington

Konzul NR Kine u Libanu Čao Ji objavio je nekoliko ilustracija na Tviteru kojima dokazuje da je Amerika licemerna u pogledu rata u Ukrajini.

Na jednoj ilustraciji se vide naslovne dve strane čuvenog magazina "Time". Na prvoj naslov glasi "Odvođenje Srba u pakao" uz slike bombardovanja SRJ tokom NATO agresije, a na drugoj je naslovna strana koja govori o "agoniji u Ukrajini".

 

 

Putin nasamario Zapad moćnim potezom

Zemlja je u velikoj meri odsečena od međunarodnog platnog sistema SWIFT, njen pristup deviznim rezervama od 630 milijardi dolara je ograničen i gledala je kako je više od 17 milijardi dolara imovine zaplenjeno od ruskih oligarha.

ZA

Foto: Shutterstock

 

 

Ali poslednjih osam godina Rusija se pripremala za najgore, piše "Yahoo! Finance".

U junu 2014, samo tri meseca nakon invazije na poluostrvo Krim, zemlja je uspostavila sopstveni sistem plaćanja kako bi pomogla u procesuiranju transakcija kreditnim karticama u zemlji. Ruski nacionalni sistem platnih kartica — Rusima poznat kao NSPK — nastavio je da obrađuje transakcije kreditnim karticama tokom poslednjih borbi u Ukrajini.

MEDVEDEV BESAN "Ukrajina je postala Treći Rajh i sada će doživeti istu sudbinu!"

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da se Ukrajina psihički transformisala u Treći Rajh zbog Ukrajinaca.

- Strasni deo Ukrajinaca molio se za Treći Rajh poslednjih 30 godina. Bukvalno. Gađenje izazivaju fotografije na kojima se u gotovo svakoj vojnoj jedinici Ukrajine nalaze nacistički simboli koje je snimila naša vojska – standardi, literatura, plakati. Čak i šolje sa kukastim krstovima - napisao je na svom Telegram kanalu.

ZA

EPA

 

Prema njegovim rečima, Zapad pokušava da prikaže ovu situaciju kao "igru fašističke estetike", ali u stvarnosti to je ideologija jednog dela Ukrajinaca. „Ne treba se čuditi što će, mentalno pretvorena u Treći rajh, nakon što je zapisala imena Jude i nacističkih poslušnika u istorijskim knjigama, Ukrajina će doživeti lošu sudbinu. Eno takve Ukrajine! Kao i pojedinačne nakaze koji smatraju da imaju pravo da predstavljaju takvu Ukrajinu", dodao je Medvedev.

Moskva poručila Vašingtonu: Prekinite

Američke vlasti bi trebalo da prekinu da snabdevaju naoružanjem režim u Kijevu jer to dopinosi povećanju broja žrtava, navodi se u saopštenje ruske ambasade u SAD.

Generalštab Ukrajine: Rusija se sprema za napad na istok zemlje

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je danas da se ruske nage pregrupišu i koncentrišu napore na pripremu ofanzivne operacije na istoku Ukrajine.

„Cilj je uspostavljanje pune kontrole nad teritorijom Donjecke i Luganske oblasti", navedeno je u objavi ukrajinskog generalštaba na Fejsbuku.

Istaknuto je da ruske snage nastavljaju blokadu Harkova i artiljerijskoo granatiranje stambenih naselja infrastrukture, prenosi Unian.

Kadirov se oglasio 


Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je da se 267 ukrajinskih marinaca predalo ruskim vojnicima u Marijupolju.

U pitanje je 503. Bataljon 36. Posebne brigade Ratne mornarice Ukrajine.
 

 

Predaja u Mariuopolju

Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je da se 267 ukrajinskih marinaca predalo ruskim vojnicima u Mariupolju. U pitanje je 503. Bataljon 36. Posebne brigade Ratne mornarice Ukrajine.

Peking poziva na pregovore

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarao je danas sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom, a Kina je ponovo pozvala na pregovore o okončanju sukoba u Ukrajini.

Taj poziv je prvi prijavljeni razgovor između dva ministra inostranih poslova od 1. marta, kada je Kuleba zatražio od Pekinga da iskoristi svoje veze sa Moskvom da zaustavi rusku invaziju, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

- Ratovi se na kraju završavaju. Ključno je kako razmišljati o bolu, održati trajnu bezbednost u Evropi i uspostaviti uravnotežen, efikasan i održiv evropski bezbednosni mehanizam. Kina je spremna da igra konstruktivnu ulogu u ovom pogledu u objektivnoj poziciji - rekao je Vang, navode iz ministarstva.

 

 

Zelenski se danas obraća SB UN

Predsednik Ukrajine obratiće se danas Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

ZA

Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

 

Porošenko: Nema amnestije za ubice

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko smatra da pitanje teritorijalnog integriteta Ukrajine ne može biti predmet mirovnih pregovora sa Rusijom.

Istovremeno, kaže da "ne može da se pregovara ni o amnestiji za neljude koji su počinili zločine u Buči, Marijupolju, Oktirki, Černigovu, Borođanki, Gostomelju, Vorzelu, Harkovu - širom Ukrajine. Ne smemo da oprostimo ovim neljudima".

"Niko na svetu ne želi mir više nego što to želimo mi Ukrajinci. Ali mi svakako ne želimo i ne prihvatamo kapitulaciju", navodi Porošenko.

 

 

Još 300 miliona dolara u oružju za Ukrajinu

Američki sekretar za odbranu Lojd DŽ. Ostin najavio je slanje nove velike pošiljke naoružanja Ukrajini. Ukupno će Sjedinjene Države poslati 300 miliona dolara u odbrambenom naoružanju.

Kanada uvodi sankcije za 9 ruskih i beloruskih državljana

Kanada u svetlu dešavanja u Ukrajini uvodi sankcije protiv devet ruskih i devet beloruskih državljana bliskih sa liderima Rusije i Belorusije "zbog saučesništva u kršenju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Ukrajine"., saopštilo je kanadsko Ministartsvo spoljnih poslova.

Ti ljudi su, kako se dodaje, "bliski sa liderima Rusije i Belorusije“, navodi se u saopštenju.

 

 

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (7)

Loading
Sara

05.04.2022 11:03

Amerika naoruzava Ukrajnu jer ona vodi rat protiv Rusije

Dragi

05.04.2022 16:44

@Sara - Tačno Amerika vodi rat sa Rusijom preko Ukrajinaca oni Ukraincima naoružanje a Ukrainci Amerikancima žrtvuju svoj narod dali će se opametiti

Zoran Ristić

05.04.2022 12:23

Buča-Račak. Ide jedno a drugim. Zar vas ne podseća da je to već viđeno. Scenario je već bionapisan i film snimljen a ovo sada se zove RIMEJK. E da li će biti uspešan ili ne videćemo?

Joca

05.04.2022 14:01

Buca- Racak. To je zapadna demokratija i milosrdje O ,Svevisnji o sebi se zabavili...

Rade

05.04.2022 14:05

Sine kad' Rusima bude prekipelo Fašistička Ukrajina će proći 100 puta gore od Hirošime u to budite sigurni bolje nisu ni zaslužili samo uništenje i kapitulacija a to će biti vrlo brzo!!!

Beba

05.04.2022 16:29

Ne mogu da verujem da ceo svet igra kako Zelenski svira

hžv

05.04.2022 18:35

Kad čovjek pomisli da su "komšije" progledale gorko se razočara i vidi da su potomci osmanlija i dalje u svom filmu-svetu mitskih luđaka koji podupiru orgije ruskih osvajača i dive se mudžakediinu iz čečenije. Jadna vam majka s kim se vidite Kadirov- heroj srpske nacije-urnebesno...ja bi si pucao i čelo!