NASTAVLJENO GRANATIRANJE, UBIJEN VOJNIK Snažna eksplozija odjeknula Donjeckom
Youtube Printscreen/ABC News

Osude sa Zapada nije trebalo čekati. EU, NATO, SAD, UN istog su mišljenja - Putinova odluka kršenje je međunarodnog prava i ukrajinskog suvereniteta.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson predočio je da njegova zemlja mora da se pripremi za naredne moguće faze Putinovog plana.


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pozvao je Ukrajinu da odustane od prekookeanskih gospodara, jer joj oni „nikakvu sreću neće doneti“.

Vojnik ubijen u granatiranju

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je jedan vojnik ubijen, a šestorica ranjena u granatiranju koje su izvele, kako tvrde, proruske snage na istoku Ukrajine u protekla 24 sata.

Ukrajinska vojska navela je na Fejsbuku da je zabeležila 96 slučaja granatiranja, koje su izvele proruske snage u protekla 24 sata, u poređenju sa 84 takvih incidenata dan ranije, prenosi Rojters.

Vojska tvrdi da su proruske snage koristile tešku artiljeriju, minobacače i raketni lanser BM-21 Grad.

Snažna eksplozija odjeknula Donjeckom

U gradu Donjecku u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici sinoć se čula snažna eksplozija, javila je Donjecka novinska agencija (DAN).

Interfaks navodi, pozivajući se na neimenovani izvor, da u eksploziji nije bilo žrtava.

- Prema preliminarnim informacijama, eksplozija se dogodila na teritoriji televizijskog centra. Žrtva nije bilo. Uzrok eksplozije se utvrđuje - rekao je izvor Interfaksa, prenosi Tanjug.

Ruska armija će delovati i van granica

Predsednik Rusije Vladimir Putin zatražio je od parlamenta pravo da rusku armiju koristi van granica Ruske Federacije.

Zahtev je odobren.

Lukašenko pozvao Ukrajinu da zbaci strane gospodare

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pozvao je Ukrajinu da odustane od prekookeanskih gospodara, jer joj oni „nikakvu sreću neće doneti“.

Erdogan i Zelenski razgovarali

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u telefonskom razgovoru svom ukrajinskom kolegi Vladimiru Zelenskom da se Turska protivi bilo kakvoj odluci koja cilja na teritorijalni integritet Ukrajine, prenosi Rojters.

Turska, inače članica NATO, deli pomorsku granicu sa Ukrajinom i Rusijom u Crnom moru.

U saopštenju turskog predsedništva navodi se da je predsednik Erdogan tokom razgovora sa Zelenskim ponovio da je rusko priznanje nezavisnosti samoproglašenih DNR i LNR "neprihvatljivo".

NASTAVLJENO GRANATIRANJE, UBIJEN VOJNIK Snažna eksplozija odjeknula Donjeckom

EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

 

 

Turski predsednik je pozvao da se "iskoriste svi resursi diplomatije u međunarodnoj areni" za rešavanje krize.

Britanska agencija navodi da u saopštenju nije navedeno da li je Erdogan razgovarao sa Zelenskim o sankcijama.

Mađarska raspoređuje trupe

Mađarska će rasporediti trupe u blizini svoje granice sa Ukrajinom, delimično u sklopu priprema za humanitarne zadatke, saopštilo je danas ministarstvo odbrane na zvaničnoj Fejsbuk stranici mađarske vlade.

"Bezbednost Mađarske je najvažnija, mi jačamo ukrajinsko-mađarsku granicu", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

U saopštenju ministarstva odbrane Mađrske se ukazuje da su zbog ukrajinsko-ruske krize odbrana granica i priprema za humanitarnu misiju pođednako važni zadaci.

Eksplozije u Donjecku

Šest eksplozija ođeknulo je danas u centru grada Donjecka u istočnoj Ukrajini, koji je pod kontrolom proruskih snaga, prenosi Rojters.

Agencija prenosi da nije poznato šta je uzrok eksplozija.

NASTAVLJENO GRANATIRANJE, UBIJEN VOJNIK Snažna eksplozija odjeknula Donjeckom

EPA

 

 

Neimenovani diplomatski izvor rekao je ranije za Rojters da je nastavljeno granatiranje na liniji kontakta između vlade i proruskih snaga u istočnoj Ukrajini.

Rusija podržava suverenitet bivših sovjetskih republika

Rusija podržava suverenitet bivših sovjetskih republika, a situacija sa Ukrajinom je izuzetak jer je povezana sa spoljnim uticajem koji se vrši na tu zemlju, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin tokom razgovora sa azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim.

- Drugačije je sa Ukrajinom, a to je povezano sa činjenicom da, nažalost, teritoriju ove zemlje koriste treće zemlje za stvaranje pretnji Ruskoj Federaciji. To je jedini razlog - poručio je Putin, prenosi agencija TAS S.

Ukrajina raketirala Donjeck

Oružane snage Ukrajine ispalile su danas kod Donjecka pet raketa iz višecevnih raketnih sistema Grad, prvi put od 2018. godine, saopšteno je danas iz kancelarije misije Donjecke Narodne Republike (DNR) pri Zajednickom centru za koordinaciju i kontrolu prekida vatre (JČC).

"Prvi put od 2018. godine, neprijatelj je upotrebio višecevne raketne sisteme Grad", navodi se u izveštaju i dodaje da se Donjeck našao pod raketnom paljbom u 15.10 po moskovskom vremenu, prenosi TAS S.

NASTAVLJENO GRANATIRANJE, UBIJEN VOJNIK Snažna eksplozija odjeknula Donjeckom

EPA

 

 

Ispaljeno je ukupno pet raketa BM-21 Grad i 12 granata kalibra 122 milimetra, navodi se u saopštenju misije DNR pri JČC.

Putinov plan

Premijer Velike Britanije Boris Džonson predočio je da njegova zemlja mora da se pripremi za naredne moguće faze Putinovog plana.


Govoreći pred poslanicima u parlamentu Džonson je ocenio da je priznavanje separatističkih regiona Ukrajine "deo plana Vladimira Putina i izgovor za invaziju" na ostatak Ukrajine.

- Sada se moramo pripremiti za sledeće faze Putinovog plana - rekao je Džonson i poručio da očekuje opštu ofanzivu od skoro 200.000 vojnika, prenosi BBC.

Cena gasa 2.000 evra

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev predviđa da će u Evropi gas koštati 2.000 evra zbog obustavljanja postupka dodele sertifikata za Severni tok 2.

- Nemački kancelar Olaf Šolc zatražio je da se obustavi sertifikacija gasovoda Severni tok 2. Dobro došli u novi svet u kome će Evropljani plaćati 2.000 evra za hiljadu kubnih metara gasa - napisao je Medvedev na Tviteru, a prenosi Sputnjik.

Ruski ambasador pozvan na razgovor

Ruski ambasador u Austriji Dmitrij Ljubinski izjavio je danas da je pozvan u austrijsko ministarstvo spoljnih poslova na razgovor nakon odluke ruskog predsednika Vladimira Putina da prizna samoproglašene Donjecke i Luganske narodne republike.

On je takođe odbacio optužbe austrijske strane da Moskva krši međunarodno pravo, prenosi TAS S.

- Pozvan sam da razgovaram sa generalnim sekretarom austrijskog ministarstva spoljnih poslova Peterom Launski-Tifentalom, koji me je informisao o najnovijim izjavama austrijskog rukovodstva u kojima se osuđuje priznanje nezavisnosti DNR i LNR od strane Rusije i poziva na reviziju ove odluke, upozoravajući na neizbežne sankcije Evropske unije - rekao je Ljubinski.

Naveo je i da su nedavni događaji u istočnoj Ukrajini izazvani "povlađivanjem" Zapada ultranacionalističkim elementima u Kijevu, njihovim slanjem oružja Ukrajini i podsticanjem osećaja samozadovoljnosti njihovim izjavama o svestranoj solidarnosti sa Ukrajinom.

Crna Gora uz NATO i EU

Potpredsednik u tehničkoj vladi Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da odluka Rusije da prizna nezavisnost Donjecka i Luganska od Ukrajine u značajnoj meri narušava bezbednost i međunarodno pravo.

- Apelujemo da se kroz dijalog pronađu najbolja rešenja, sačuva mir i promoviše tolerancija. Crna Gora stoji čvrsto uz svoje NATO saveznike i EU partnere u želji da pruži doprinos rešavanju krize i očuvanju teritorijalnog integriteta svake države - napisao je Abazović na Tviteru.

Prethodno odluku Rusije su osudili predsednik Crne Gore Milo Ðukanović i Ministarstvo spoljnih poslova.

Dodik: Slali ste NATO avione na Srbe, a sada se pozivate na međunarodno pravo protiv Putina, to je neozbiljno

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je naglasio da stav druga dva člana, Željka Komšića i Šefika Džaferovića i osuđivanje Rusije, nije zvanični stav BiH.

Istakao je da je situacija na Balkanu kompleksna, jer je međunarodni intervencionizam u poslednjih 20 godina stvorio neodrživo stanje u BiH.

NASTAVLJENO GRANATIRANJE, UBIJEN VOJNIK Snažna eksplozija odjeknula Donjeckom

Jutjub/ PIXSELL

 

 

Dodik kaže da je u najmanju ruku neozbiljno to što zapadne zemlje osuđuju Rusiju da krši međunarodno pravo imajući u vidu da to rade poslednjih 20 godina u BiH, gde su stvorile neodrživo stanje, a koje štite svim raspoloživim sredstvima misleći o sopstvenim interesima, a ne konstitutivnim narodima u BiH.

Naveo je da su zapadne zemlje kršile međunarodno pravo priznavajući samoproglašeno Kosovo i derogirajući Ustav BiH koji je deo Dejtonskog sporazuma.

- Oni sada nama šalju poruku da mi treba da prihvatimo njihovu ocenu kako oni štite međunarodno pravo - to je neozbiljno u najmanju ruku - rekao je Dodik i istakao:

- Pozivati se na međunarodno pravo u osudi (predsednika Rusije Vladimira) Putina za ovo što je učinio, a činite sve da derogirate međunarodno pravo, da pošaljete NATO avione na Srbiju i Republiku Srpsku bez odluka Saveta bezbednosti UN, gde je rečeno da mora da postoji odluka, šaljete navodnog visokog predstavnika kojeg nije imenovao Savet bezbednosti UN, a govorite o poštovanju međunarodnog prava - zaista je apsurdno - prenela je Srna.

Ruski ambasador u BiH: Putin doneo istorijsku odluku

Abmasador Ruske federacije u Sarajevu Igor Kalabuhov nazvao je istorijskom odluku ruskog predsednika Vladimira Putina da prizna nezavisnost Donjecka i Luganska od Ukrajine.

Kalabuhov je rekao da je za njega odluka Putina od posebne važnosti jer je i sam iz Donjecka.

- Mislim da je to istorijski dan za Rusiju i ljude u Donjecku i Lugansku. Mislim da će sve biti dobro. Kao diplomata želim da kažem da je ovo momenat kada se moraju početi ozbiljni pregovori za kreiranje sistema bezbednosti u Evropi koji će biti sigurni za svaku državi i narod - rekako je Kalabuhov.

Ukrajina pozdravlja odluku kojom je zaustavljen Severni tok 2

Ukrajina je pozdravila odluku Nemačke da suspenduje postupak dodele sertifikata za gasovod Severni tok 2 nakon što je Moskva zvanicno priznala nezavisnost dva regiona istočne Ukrajine, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Nemački kancelar Olaf Šolc ranije danas je obustavio projekat gasovoda koji je rebalo da doprema ruski gas u Nemacku, prenosi Rojters.

NASTAVLJENO GRANATIRANJE, UBIJEN VOJNIK Snažna eksplozija odjeknula Donjeckom

EPA

 

 

On je istakao da će EU danas sankcijama odgovoriti na odluku Rusije da prizna Donjeck i Lugansk i potvrdio da je naredio povlačenje dokumentacije o dodeli sertifikata za otvaranje gasovoda Severni tok 2.

- Situacija danas je potpuno drugačija nego pre par dana i zato moramo ponovo da je analiziramo. Zamolio sam ministarstvo privrede da povuče iz procedure dokumenta i time onemogući dodelu sertifikata za gasovod Severni tok 2 - rekao je nemački kancelar.

Kuleba je ocenio Šolcovu odluku kao moralno, politički i praktično ispravan korak u trenutnim okolnostima.

- Pravo vođstvo podrazumeva donošenje teških odluka u teškim vremenima. Potez Nemačke upravo to dokazuje - tvitovao je Kuleba.

EU uvodi sankcije protiv Rusije

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji najavio je danas u Beču da će sankcije koje će usvojiti EU protiv Rusije biti veoma snažne.

- Jasno je da sankcije postaju veoma brzo realnost. Još o njima razgovaramo, ali će to biti nešto čega do sada nije bilo i biće veoma snažne - rekao je Varheji na konferenciji za štampu u Beču.

NASTAVLJENO GRANATIRANJE, UBIJEN VOJNIK Snažna eksplozija odjeknula Donjeckom

FOTO: Tanjug Zoran Zestic

 

 

Dodao je da je rano govoriti o listi mera i izrazio očekivanje da će sankcije danas biti konkretizovane.

Kada je reč o mogućem talasu izbeglica iz Ukrajine rekao je da je EU spremna na sve.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner rekao je da je pitanje izbeglica iz Ukrajine bilo na dnevnom redu današnjeg sastanka u Beču, na kojem je bilo 20 ministara ili zamenika ministara unutrašnjih poslova iz EU i sa Zapadnog Balkana.

- Saglasni smo da se moraju drugačije tretirati ilegalna migracija i pomoć susedima. Kada je reč o mogućem talasu izbeglica iz Ukrajine spremni smo da pomognemo susedima te države. Poljska, Mađarska i Slovačka biće prve na udaru i treba im pomoći u toj situaciji. Austrija je već preduzela konkretne pripreme - najavio je.

Karner je, međutim, izrazio nadu da neće doći do izbegličkog talasa iz Ukrajine.

Boris Džonson: Sankcije za pet ruskih banaka i troje bogataša

Britanski premijer Boris Džonson saopštio je danas da će se sankcije Velike Britanije odnositi na pet ruskih banaka i troje bogatih pojedinaca.

Kako je naveo, sva imovina koju imaju u Velikoj Britaniji biće zamrznuta, a pojedincima će biti zabranjeno da uđu u ovu zemlju, prenosi Gardijan.

NASTAVLJENO GRANATIRANJE, UBIJEN VOJNIK Snažna eksplozija odjeknula Donjeckom

EPA/JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT

 

Džonson je, obraćajući se poslanicima, rekao da Velika Britanija uvodi sankcije ruskim bankama: Rosija, IS Bank, Dženeral Bank, Promsvjazbank i Crnomorska banka za trgovinu i razvoj, dodaje Rojters.

Džonson je ranije najavio da će Velika Britanija odmah uvesti oštre sankcije Rusiji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je sinoć ukaze o priznanju samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR), što je izazvalo osude mnogih zapadnih zvaničnika.

Zelenski: Ukrajina ne zna ko su DNR i LNR

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas da zvanični Kijev neće razmatrati zahtev Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) da se ukrajinske trupe povuku iz oblasti Donbasa koja je pod kontrolom vlasti samoproglašenih republika.

- Ne komuniciramo sa njima, ne razumemo ko su oni - rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa estonskim predsednikom Alarom Karisom, prenosi TAS S.

NASTAVLJENO GRANATIRANJE, UBIJEN VOJNIK Snažna eksplozija odjeknula Donjeckom

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

Predsednik Zelenski je kazao da će slucaju izbijanja velikog rata protiv Ukrajine biti uvedeno vanredno stanje.

- Mi verujemo da neće biti većeg rata protiv Ukrajine, takođe ni veće eskalacije. Medutim, ako se dogode, mi ćemo uvesti vanredno stanje - rekao je predsednik Ukrajine i ponovio da je Ukrajina spremna za razgovore sa Rusijom.

Zelenski je potvrdio da je od ministarstva spoljnih poslova Ukrajine primio zahtev da se prekinu diplomatski odnosi sa Ruskom Federacijom.

- Stigao mi je zahtev da se sa Rusijom prekinu diplomatski odnosi i ja ću to proučiti - rekao je Zelenski.

Izgradnja nuklearne elektrane dovedena u pitanje

Ruske akcije u Ukrajini imaće uticaj na bezbednosnu procenu zajedničkog finsko-ruskog projekta nuklearne elektrane na severozapadu Finske, izjavio je danas finski predsednik Sauli Niniste novinarima.

On je odbio da komentarIiše kakav će biti verovatan ishod te procene, prenosi Rojters.

Niniste je takođe rekao da će Evropska unija danas doneti odluku o prvom setu sankcija kao odgovor na potez ruskog predsednika Vladimira Putina da prizna dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini.

Savet Federacije ratifikovao sporazume s DNR i LNR

Savet Federacije, gornji dom Federalne skupštine Ruske Federacije, ratifikovao je danas sporazume o prijateljstvu i saradnji sa samoproglašenim Donjeckom i Luganskom narodnom republikom.

Savet federacije jednoglasno je usvojio odluku o ratifikaciji sporazuma, prenosi RIA Novosti.

Prethodno je danas Državna duma Rusije ratifikovala sporazume o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći sa samoproglašenima Donjeckom i Luganskom narodnom republikom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je sinoć ukaze o priznanju samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR)

Sirija podržala rusko priznanje DNR i LNR

Sirija podržava odluku Rusije da prizna dve samoproglašene republike na istoku Ukrajine, saopštio je danas šef sirijske diplomatije Faisal Mekdad, a prenose sirijski mediji.

- Sirija podržava odluku predsednika Vladimira Putina da prizna republike Lugansk i Donjeck. Ono što Zapad radi protiv Rusije slično je onome što je radio protiv Sirije tokom terorističkog rata - naveo je Mekdad u Moskvi, a prenosi Rojters pozivajući se na sirijsku državnu televiziju.

Ukrajina povukla diplomatu iz Moskve

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine povlači visokog ukrajinskog diplomatu iz Moskve na konsultacije.

Evropska unija sprema sankcije Rusiji

Prema informacijama nemačkog magazina Špigl, Komisija EU neočekivano je predložila dalekosežne sankcije Rusiji prema kojima će stotine ljudi i kompanija biti stavljeno na "kaznenu" listu.

Prema diplomatama, nacrt koji je u utorak predstavljen zemljama članicama predviđa zabranu trgovanja obveznicama ruske vlade kako bi se ruskoj državi otežalo refinansiranje. 

Organizacije i kompanije koje budu stavljene na listu sankcija EU, sva njihova imovina u EU biće zamrznuta. Pored toga, navedenim licima više nije dozvoljen ulazak u EU i više se ne može poslovati sa onima koji su pogođeni.

Granice DNR i LNR

Moskva priznaje LNR i DNR u granicama u okviru kojih rukovodstva republika vrše svoja ovlašćenja, saopštio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Andrej Rudenko.

- U granicama u okviru kojih rukovodstvo LNR i DNR vrši svoja ovlašćenja i jurisdikciju - objasnio je Rudenko novinarima.

Prekida se projekat "Severni tok 2"

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da projekat gasovoda "Severni tok 2" ne može da se nastavi u ovim kriznim okolnostima.

Olaf Šolc je rekao da je proces odobravanja gasovoda zaustavljen zbog situacije u Ukrajini i ruskog poteza sa priznanjem sepaatističkih republika Donjeck i Lugansk.

Ukrajina prekida diplomatske odnose sa Rusijom

Kijev razmatra mogućnost raskidanja diplomatskih odnosa sa Rusijom, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

- Stigao mi je zahtev od Ministarstva spoljnih poslova da razmotrim pitanje raskidanja diplomatskih odnosa između Ukrajine i Rusije. Sada ću raditi na tom pitanju i ne samo na tome, nego i našim efikasnim koracima u vezi eskalacije od strane Rusije - rekao je on.

Istakao je da su postupci Moskve „pravna agresija“. Zelenski veruje „da tom odlukom Rusija stvara pravnu osnovu za dalju oružanu agresiju protiv Ukrajine, kršeći sve moguće međunarodne obaveze“.

On je dodao da ne veruje da će biti rata sa Rusijom.

- Verujemo da neće biti rata protiv Ukrajine i neće biti široke eskalacije situacije od strane Rusije. Ako bude – biće uvedeno ratno stanje - rekao je predsednik Ukrajine.

Kako je rekao, niko ne želi rat, ali treba biti spreman za svaki korak.

Ruska Duma ratifikovala priznanje Donjencka i Luganska

Državna duma Rusije danas je ratifikovala "sporazume o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći" sa samoproglašenim republikama.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je njegova zemlja "garant bezbednosti Donjecke i Luganske narodne republike, odnosno DNR i LNR.

Ruske vojne baze se mogu pojaviti u Donbasu

Trenutno se ne razgovara o raspoređivanju ruskih baza u DNR i LNR, ali ako bude bilo potrebno i ta opcija je predviđena, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Andrej Rudenko.

- Za sada nije bilo razgovora ni o kakvim bazama. Alo ako bude bilo potrebno, uradićemo sve što bude bilo potrebno. Sporazum to predviđa - rekao je Rudenko Sputnjiku.

Ukrajinski diverzanti izveli napad

Tri osobe su poginule u eksploziji bombe koju su postavili ukrajinski diverzanti na auto-putu Donjeck-Gorlovka, saopštio je portparol Narodne milicije Donjecka Eduard Basurin.

 

 

- Prema operativnim informacijama, jutros, dana 22. februara, ukrajinski diverzanti su na autoputu Donjeck-Gorlovka detonirali minsko-eksplozivnu napravu - saopštio je Basurin, prenosi RIA Novosti.

Amerika i NATO ne planiraju isporuke nuklearnog oružja Ukrajini

SAD i NATO ne nameravaju da raspoređuju u Ukrajini nuklearno oružje, izjavila je ambasadorka SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild na sednici Saveta bezbednosti

 

Oglasio se Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je rusko priznavanje "takozvanih republika" sramotan i predvidljiv akt.

-Osuđujemo to najoštrije i stojimo uz Ukrajinu, kao što sam večeras rekao ukrajinskom ministru spoljnih poslova, napisao je na Tviteru Blinken.

 

 

Sankcije i od strane Velike Britanije

Velika Britanija će takođe danas objaviti nove sankcije Rusiji nakon što je ministarka spoljnih poslova Liz Tras rekla da se Putinovi postupci ne mogu ostati nekažnjeno.

Sankcije će biti odgovor na rusko ''kršenje međunarodnog prava i napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine'', rekla je ona.

Ministarka spoljnih poslova je dodala da je razgovarala sa Žozepom Borelom, visokim predstavnikom EU za spoljne poslove, nakon ''poslednjeg napada Rusije na ukrajinski suverenitet''. Složili smo se da će (UK) i (EU) koordinirati da uvedu brze sankcije Putinovom režimu i stajati rame uz rame sa Ukrajinom.

 

 

Bajden potpisao ukaz o sankcijama Rusiji

Nakon obraćanja ruskog predsednika Vladimira Putina u ponedeljak uveče, američki predsednik Džo Bajden oglasio se na Tviteru i objavio fotografiju na kojoj potpisuje nove sankcije za Rusiju, Donjecku narodnu republiku i Lugansku narodnu republiku.

 

 

Dramatično obraćanje Zelenskog

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za uništavanje mirovnih napora i u obraćanju naciji u utorak u ranim jutarnjim satima isključio bilo kakve teritorijalne koncesije toj zemlji.

 

Nastavljeno granatiranje Donjecka

Jako ružne vesti od jutros, u napadu ukrajinske vojske na putu Gorlovka-Donjeck poginula 3 civila.

 

 

Takođe i dva ukrajinska vojnika su poginula a 12 je ranjeno tokom granatiranja LNR/DPR.

Još jedna civil je poginuo u Lugansku od posledica jutrošnjih granatiranja.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (9)

Loading
BOZA

22.02.2022 09:36

ZAPADNI ZLOCINCI KAZU KRSENJE MEDJUNARODNOG PRAVA. STA SU ONI URADILI SA SRBIJOM 1999, A I JOS UVEK CINE. GDE JE KOSOVO? TO NIJE PO NJIMA KRSENJE MEDJUNARODNOG PRAVA. UDRITE BRACO RUSI PO ZLOCINCIMA I GOVNIMA, A NAJVISE PO NJIMA DA SE JEDNOM OVO ZLO COVECANSTVA UNISTI.

Jana

22.02.2022 13:26

@BOZA - Bravo Napred braco Rusi Until stite zlo

Dragi

22.02.2022 14:17

@BOZA - Nemam šta da dodam komentar sto posto činjenično tačan.Pitanje za Amerikance,Engleze zapadne okupatore koja je razlika između nasilnog izdvajanja Kosova i Metohije gde zapad sa Šiptarima učinio zločin nad Srbima Proterao preko ,250000 Srba ove dve sada Ruske republike.Jedino što su uspeli da nedožlve zločin kao Srbi .Nismo mi jedini na kojima su isti zločinci izvršili zločin.

Zeki

22.02.2022 12:02

@Bora Slazem se s tobom Boro,sve si rekao,nemam sta da dodam!Samo jedno:dole za NATO👎👎👎!!!NATO-u je vec "odsviralo" i "odzvonilo"!

Srpkinja

22.02.2022 15:43

Svi ti: SAD, EU Engleska nemaju pravo da spominju ni slovo P od medjunarodnog prava jer su oni prvi pogazili to pravo Bombardujuci Srbe i Srbiju. Njih 19 zlocinackih zemalja su bombardovali jednu malu zemlju,a ovde se braca razracunavaju jer su neki stvoreni poklonima na stetu drugog brata. To se ne moze meriti sa zlom koje je Srbima i Srbiji naneo NATO koji cine 19 zemalja.

Zoran

22.02.2022 15:44

Bezobzirni cinicni.i.infantilni. postupci zlocinackog NATO PAKTA KOJI SU DOSLI.NA GRANICE Rusije a to.pravdaju agresivnim.delovanjem Rusije su bezobrazluk.koji.vredja zdrav razum. Oni Misle da mogu da prodaju.maglu.svog agresivnog.ponasanja .jer su.oni.dosli na granice RF ne obrnuto. Zlikovci se pozivaju na medjunarodna prava koja kada .njima treba a kada ubijaju sirom.sveta onda se umesto.medjunarodnog.prava pozivaju.na fantomske izgovore sintagmom zastita ljudskih.orava ili.humanitana katastrofA

Sasa

22.02.2022 16:54

Bravo Brate Putine!!prvo unisti Ameriku jer se u sve mesaju...ratuju van drzave,pa da vide malo kako je kad oni unistavaju tuđe..treba ih malo izbrisati sa mape..pa onda Britaniju a onda sve koji se mesaju..

Željko Kovačević

22.02.2022 16:58

Amerikanci i njihove belosvetske sluge na čelu sa Velikom Britanijom su obični satanisti. Sa njima samo treba oštro. Sada Putin treba da ide do kraja...pa šta bude. Nema povlačenja, samo napred.

Jozo

22.02.2022 19:53

Engleska i amerika za svijet su cemerika