AMERIKANCI RADE ŠTA IM SE PROHTE! Lavrov oštro osudio posetu Pelosijeve Tajvanu
EPA/ YURI KOCHETKOV

- Ono u čemu se ogleda ta linija o kojoj govorimo odnosi se i na situaciju u Ukrajini, ne sumnjam u to. To je težnja da se svima dokaže njihova nekažnjivost i da im je sve dozvoljeno: rade šta im se prohte - istakao je Lavrov novinarima na kraju pregovora u Mjanmaru.

Kako je naglasio, ne vidi drugi razlog da se stvara takva provokacija, praktično iz vedra neba, a odlično se zna šta Tajvan znači Kineskoj Narodnoj Republici.

Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

Na posetu Pelosijeve Tajvanu oštro je reagovala i portparolka Ministarstva spoljih poslova Marija Zaharova.

- Mislim da je svima postalo očigledno: SAD uopšte ne poštuju nijednog svog partnera - bilo da su to najbliži saveznici, strateški, bilo da su partneri, bilo da su zemlje sa kojima se odnosi razvijaju u raznim pravcima. Njima je svejedno. Zarad trenutne koristi, zarad trenutne situacije, zarad tog ozloglašenog piara, unutrašnjeg i spoljašnjeg, spremni su da žrtvuju sve, uključujući i ostatke sopstvenog ugleda. Ako je nešto i ostalo iz kategorije "interesa SAD", posebno u azijskom regionu, juče je bilo uništeno - rekla je Zaharova za Sputnjik.

Printscreen

 

Pelosi je u utorak uveče doletela u Tajpej, a u sredu ujutru imala je sastanak sa šefom tajvanske administracije Cai Ing-venom.

(UŽIVO) RAT NA POMOLU? TENZIJE KINE I TAJVANA NA VRHUNCU Samo jedan korak bi mogao koštati svetsku ekonomiju milijarde dolara

Ovo je njena prva poseta Tajvanu od 1997. godine. Američka administracija, koju je kineski lider upozorio da „igranjem vatrom rizikuje da se opeče", uverila je Peking u svoju privrženost politici „jedne Kine", ali se ogradila od posete, rekavši da Pelosijeva sama donosi odluke.

Kina smatra Tajvan svojom provincijom i uvek se protivi svakom kontaktu između predstavnika Tajpeja i aktuelnih zvaničnika, posebno visokih zvaničnika, ili vojske iz zemalja sa kojima Peking ima uspostavljene diplomatske odnose.

 

Komentari (0)

Loading