BRITANCI TVRDE Putin smenio ključne generale!
Foto: mil.ru

Ukrajina verovatno rekonstruiše svoju odbranu sektora Severodonjeck-Lisičansk, dok ruske oklopne jedinice nastavljaju da napreduju na južnom rubu sektora, navodi se u izveštaju.

Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je Rusija „vrlo verovatno“ ovog meseca smenila nekoliko generala sa ključnih komandnih pozicija u sukobu u Ukrajini.

„Od početka juna, ruska vrhovna komanda je vrlo verovatno uklonila nekoliko generala sa ključnih operativnih komandnih uloga u ratu u Ukrajini“, navelo je ministarstvo na Tviteru, prenosi Rojters.

Navodi se da je došlo do smene zapovednika vazdušno-desantnih snaga (VDV), general-pukovnika Andreja Serdjukova i zapovednika južne armijske grupe (SGF), generala Aleksandra Dvornikova. Britanski obaveštajci kažu da je Dvornikov verovatno u nekom trenutku bio opšti operativni zapovednik snaga za invaziju.

ZELENSKI OTPUŠTA GLAVNOG OBAVEŠTAJCA? Šef ukrajinske službe bezbednosti pao u nemilost predsednika - Alo.rs

Ukrajinska komanda je naredila svojim snagama da se povuku sa bojišta u gradu Severodonjecku nakon višenedeljnih žestokih uličnih borbi da bi smanjila broj žrtava i omogućila svojim jedinicama da se pregrupišu, dodaje se u saopštenju, navodi britanska agencija.

Na kraju se kaže da će zapovedništvo SGF-a verovatno biti prebačeno na general-pukovnika Sergeja Surovikina, budući da SGF nastavlja igrati glavnu ulogu među ruskim snagama koje provode ofanzivu u Donbasu. Više od trideset godina duga Surovikinova karijera bila je opterećena optužbama za korupciju i brutalnost, tvrdi britansko ministarstvo odbrane.

Sve o ratu u Ukrajini čitajte OVDE.

 

 

Komentari (0)

Loading