ZELENSKI OTPUŠTA GLAVNOG OBAVEŠTAJCA? Šef ukrajinske službe bezbednosti pao u nemilost predsednika
EPA/SERGEY DOLZHENKO

Bakanov, koji je bio uz Zelenskog još od srednje škole i bio njegov menadžer u ranim danima kao komičar, navodno je navukao gnev ukrajinskog lidera zbog njegovog navodnog neprofesionalizma.

ZELENSKI OTPUŠTA GLAVNOG OBAVEŠTAJCA? Šef ukrajinske službe bezbednosti pao u nemilost predsednika

Foto: Printskrin/www.politico.com

 

Zelenski navodno krivi Bakanova što je dozvolio niz nesreća i masovnih dezertiranja u svojoj agenciji od početka ruske vojne ofanzive na zemlju i sada želi da ga zameni nekim „prikladnijim da služi kao ratni šef SBU“.

Kijevske vlasti su navodno bile „veoma nezadovoljne“ njegovim učinkom kao glavnim špijunom nacije i aktivno pokušavaju da ga se „oslobode“, rekao je visoki ukrajinski zvaničnik koji je razgovarao sa Politikom pod uslovom da ostane anoniman.

- Nismo zadovoljni njegovim veštinama, jer su nam sada potrebne više nego pre ...  ne mislimo da ima veštine upravljanja u borbi protiv krize kakva nas je zadesila - navodno je izjavio anonimni zvaničnik, pošto u Kijevu ima ljudi koji navodno krive Bakanova što nije odgovorio na rusku vojnu ofanzivu 24. februara.

Kao jednog od poverenika predsednika Zelenskog i poslovnih partnera, Bakanova je lično imenovao ukrajinski lider na tu funkciju 2019. nakon što je Zelenski stupio na funkciju. Prvobitno je bio prvi zamenik šefa agencije, zadužen za vođenje njenog odeljenja za borbu protiv korupcije da bi kasnije te godine postao šef cele organizacije.

Međutim, od početka svog mandata u SBU, Bakanov se suočio sa oštrim kritikama ukrajinskih opozicionih partija, koje su insistirale da njegovo iskustvo u šou biznisu nije dobro za šefa najveće nacionalne agencije za prikupljanje obaveštajnih podataka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading