LIKVIDIRAN "ZLOGLASNI UKRAJINSKI EKSTREMISTA" U pitanju je zamenik komandanta Igor Duška, poznatiji kao "Dušman" (FOTO/VIDEO)
Printskrin Telegram

Rano ujutru 24. februara, predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju naciji saopštio da Rusija ne može da se "oseća bezbedno, razvija i postoji" zbog stalne pretnje koja stiže iz današnje Ukrajine.

Kako je Putin naveo cilj vojne operacije je demilitarizacija Ukrajine, "denacifikacija" i zaštita ruskog stanovništva koje naseljava delove istočne Ukrajine, a koje je, kako navodi ruski predsednik, izloženo genocidu od strane zvaničnog Kijeva.

Borbe u Ukrajini od tog dana neprestano traju. 

Rezime 121. dana

Ubijen zvaničnik ruske uprave u ukrajinskom Hersonu.

Lideri Evropske unije su Ukrajini i Moldaviji dodelili najavljivani status zvaničnih kandidata za pridruživanje evropskom bloku, što je hrabar geopolitički korak koji su Kijev i sama EU pozdravili kao "istorijski trenutak".

Ruske snage napreduju ka južnim prilazima Donbasu. Rasplamsavaju se borbe za Severodonjeck i susedni Lisičansk.

Podeljeni rekom ti gradovi su postali ključno bojište u napadu Rusije na industrijsko srce Donbasa.

Ruski šef diplomatije Segej Lavrov poručuje da Moskva ne vidi nikakve probleme u tome da se brodovima koji prevoze žito dozvoli da isplove iz ukrajinskih luka u Crnom moru i da je potrebno samo da se uklone mine i da se organizuje njihov prolazak.

"Sigurno će me streljati u Donjecku"!

23:54 - Ejden Aslin, koji je kao strani plaćenik osuđen na smrt u DNR, u razgovoru telefonom svojoj majci rekao da mu ističe vreme i da će biti pogubljen jer vlada u Londonu nije uradila ništa da bi ga oslobodila.

 

 

Ruska raketa obasjala nebo nad Ukrajinom, pa se srušila

23:34 - Neispravna ruska raketa "zemlja-vazduh" protivvazdušnog sistema odbrane vojske Rusije je eksplodirala ubrzo nakon što je tek poletela. Na društvenim mrežama se pojavio snimak rakete koja je ispaljena sa zemlje, lebdi u vis, a onda u jednom trenutku pravi veliki zaokret i vraća se na mesto odakle je i krenula!

Celu vest i snimak pogledajte OVDE.

DNR uništila ukrajinski VBR

23:11 - Za protekla 24 časa ruska vojska i snage Donjecke Narodne Republike uništile su jedan ukrajinski sistem „grad“, jedan dron „furija“, kao i dva oklopna vozila.

 

 

Kako se navodi u saopštenju narodne milicije DNR, eliminisane su i dva položaja ukrajinske vojske u Avdejevki i Novgorodskom.

Profesionalni vojnici ubijeni ili povređeni

22:50 - Komandant elitne jedinice ukrajinskih marinaca rekao je za Skaj njuz da je većina njegovih najbolje obučenih vojnika povređena ili ubijena. Govoreći blizu linije fronta, južno od grada Severodonjecka, komandir čete Oleksandr je rekao da je izgubljeno jezgro iskusnih vojnika koji su se zajedno borili od 2018. godine.

"Moja jedinica je bila 100% sastavljena od profesionalnih vojnika koji imaju mnogo iskustva. Sada je 80% onesposobljeno od ozbiljnih povreda ili smrti", kaže on.

"Vratićemo sve gradove, uključujući Severodonjeck"

22:45 - Ukrajina će vratiti sve gradove, koje je izgubila u sukobu sa Rusijom, uključujući Severodonjeck, rekao je večeras ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

LIKVIDIRAN

Foto: president.gov.ua

 

Zelenski je rekao da je 45 ruskih projektila i raketa pogodilo Ukrajinu u protekla 24 sata, što je opisao kao "ciničan pokušaj slamanja duha njegovog naroda", prenosi Rojters.

 

 

Uklonjeno čak 2.100 mina

22:23 - Jedinice za razminiranje ruskih oružanih snaga i ruskog Ministarstva za vanredne situacije pronašle su i neutralisale 2,1 hiljadu eksplozivnih objekata u Donbasu za jedan dan, rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Međuresornog koordinacionog štaba za humanitarno reagovanje, načelnik Nacionalne odbrane Kontrolni centar.

Specijalci NATO su Ukrajini

22.05 -  Saveznički komandosi, neki tajno u Ukrajini, obezbeđuju oružje i obuku. Tajna mreža komandosa i špijuna pomaže u opremi i obaveštajnim podacima, kažu zvaničnici, nagoveštavajući razmere napora da se pomogne Ukrajini, prenosi NJujork Tajms.

Ukrajinci minirali branu ugrožena 3 naselja

21.46 - Ukrajinski borci nameravaju da dignu u vazduh branu na akumulacionom jezeru kod Kurahova i da potom za to optuže ruske snage, izjavio načelnik Nacionalnog centra za rukovođenje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

-Raspolažemo pouzdanom informacijom da ukrajinski borci u gradu Kurahovo u Donjeckoj Narodnoj Republici nameravaju da miniraju i dignu u vazduh branu kako bi potom optužili rusku vojsku. Ta cinična akcija bi mogla da dovede do poplave usled čega bi stradali civili koji žive u nasljima Maimilijanovka, Georgijevka i Marinka, upozorio je on.

LIKVIDIRAN "ZLOGLASNI UKRAJINSKI EKSTREMISTA" U pitanju je zamenik komandanta mehanizovane brigade poznat kao "Dušman"

21.02 - Prema navodima pripadnika snaga LNR u oblasti oko Lisičanska likvidiran je "zloglasni ukrajinski ekstremista", zamenik komandanta mehanizovane brigade Igor Duška poznat kao "Dušman".

Zaharova: Rusija nikada nije sprečavala izvoz žita iz ukrajinskih luka

20.32 -  Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kaže da "Rusija nikada nije sprečavala izvoz žitarica iz ukrajinskih luka".

"Bezbedna plovidba u ukrajinskim teritorijalnim vodama i korišćenje luka trenutno su nemogući zbog velike opasnosti od mina i granatiranja. Ovu pretnju je stvorio Kijev", rekla je ona.

"STVARANJE NOVE VELIKE RUMUNIJE" Medvedev optužuje predsednicu Moldavije da se odrekla svoje države

20.26 - Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev ne smatra mogućim direktno članstvo Moldavije u Evropsku uniju, već samo stvaranjem "nove Velike Rumunije".

On je optužio predsednicu Moldavije Maju Sandu da je "spremna da se odrekne državnosti u jednom potezu" jer, kako navodi, ima i rumunsko državljanstvo i obećana joj je visoka pozicija u "novoj Velikoj Rumuniji".

NATO nuklearne bombe u EU, ruske rakete u Belorusiju

19.25 -  Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je tokom današnjeg razgovora sa Aleksandrom Lukašenkom, predsednikom Belorusije da su SAD dopremile u Evropu oko 200 komada nuklearnog taktičkog naoružanja i da je 257 borbenih aviona iz više zemalja članica NATO spremno za tu namenu.

 

LAŽNI VITALIJ KLIČKO PRIJAVLJEN POLICIJI! Vodio normalan razgovor sa evropskim političarima, zvao ih u goste

18.52 - Gradonačelnici nekoliko evropskih prestonica prevareni su tokom video-poziva uz pomoć "dipfejk" kijevskog gradonačelnika Vitalija Klička.

Granatirana Pantelejmonovka

18.00 - Ukrajinske trupe granatirale su selo Pantelejmonovka, ispalivši sedam granata kalibra 152 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Industrijska zona "Azot" navodno u potpunoj kontroli LNR i Rusije

17.27 - Potpukovnik Narodne milicije LNR Andrej Maročko rekao je da je industrijska zona preduzeća „Azot“ u Severodonjecku prešla pod punu kontrolu LNR i savezničkih snaga Rusije.

 

Kadirov: Civili oslobođeni iz fabrike Azot u Severodonjecku

Svi civili su koji su se krili u podrumskim prostorijama fabrike Azot u Severodonjecku u Luganskoj Narodnoj Republici, oslobođeni su, izjavio je danas čečenski lider Ramzan Kadirov a prenosi Tas.

"SEVERODONJECK POD POTPUNOM KONTROLOM RUSIJE" Oglasio se gradonačelnik i saopštio da su ruske snage zauzele strateški važno mesto

17.02 - Gradonačelnik Severodonjecka rekao je da su ruske snage u potpunosti zauzele ovaj strateski važan grad na istoku Ukrajine posle više nedelja bombardovanja.

Ukrajina potvrdila da je Rusija zauzela Severodonjeck

Ukrajinska vojska saopštila je danas da su se ukrajinske trupe povukle iz strateškog grada Severodonjecka na istoku Ukrajine.

"Nakon povlačenja naših vojnih jedinica, neprijatelj konsoliduje svoje položaje u Severodonjecku", navodi se u saopštenju ukrajinske vojske prenosi Rojters.

 

KIJEV NAS JE IZDAO! Ukrajinske vlasti ostavile svoju vojsku da gine u Donbasu

16.45 - Osećaju se izdanim od svog rukovodstva. Ukrajinska vojska je američkom dopisniku rekla da, uprkos snabdevanju hiljadama zapadne vojne opreme, nikada ništa od ovoga nisu videli u svojim jedinicama.

- Kijev nam nije poslao novo oružje i neće - izjavio je ukrajinski vojnik.

U Ukrajini uništene dve američke haubice

16.25 - Vojnici samoproglašene DNR i Rusije uništili su tri višecevna raketna bacača „grad“, dve američke haubice M-777 i tenk, saopštila je Narodna milicija DNR.

Zverstva ukrajinske tajne službe u Izjumu

15.44 - U izjumskom gradskom odeljenju Službe bezbednosti Ukrajine, u aprilu 2014. godine počeli su masakri i mučenja. 

PUTINOV "SARAMAT" VELIKA PRETNJA ZA ZAPAD Po dometu, brzini leta nema pandan u svetu

15.32 - Preduzeća ruske državne korporacije "Roskosmos“ pokrenula su serijsku proizvodnju interkontinentalnih balističkih raketa "sarmat", a prvi raketni puk biće na borbenom dežurstvu do kraja 2022. godine, saopštio je generalni direktor "Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.

VAŽNO SAOPŠTENJE RUSKOG MINISTARSTVA ODBRANE Za 24 sata eliminisano 780 ukrajinskih vojnika!

15.17 - Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je više od 780 ukrajinskih vojnika ubijeno u poslednja 24 sata ruskih vojnih dejstava na području Ukrajine.

Ukrajinske trupe napustile grad

14.40 - Gradonačelnik Severodonjecka Oleksandar Strjuk izjavio je danas da su ukrajinske trupe skoro napustile taj strateški grad na liniji fronta nakon što su nedeljama odolevale napredujućim ruskim snagama.

"Obustavlja se"

14.29 - Grčki konzulati u Rusiji najavili su obustavu prihvatanja dokumenata za vize u Rusiji dok je podnošenje prijava obustavljeno iz tehničkih razloga, navodi se na sajtu grčkog viznog centra.

Rogozin: Pokrenuta serijska proizvodnja raketa "sarmat"

14.14 - Preduzeća ruske državne korporacije "Roskosmos“ pokrenula su serijsku proizvodnju interkontinentalnih balističkih raketa "sarmat" , a prvi raketni puk biće na borbenom dežurstvu do kraja 2022. godine, saopštio je generalni direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin.

Medvedev: Moldavija gubi državnost po ukrajinskom scenariju

13.46 - Moldavija gubi državnost po ukrajinskom scenariju, stavljajući iznad svega mržnju prema Rusiji, ocenio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev na svom Telegram kanalu.

- Ubrzana devalvacija moldavske državnosti ide po ukrajinskim šablonima: mržnja prema našoj zemlji postaje glavni prioritet - naveo je Medvedev, prenosi TASS.

LIKVIDIRAN

EPA

 

Kadirov: Preuzeli smo kontrolu nad aerodromom i industrijskom zonom u Severodonjecku

13.20 - Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da je preuzeta kontrola nad aerodromom u Severodonjecku i industrijskom zonom gde se nalazi fabrika „Azot“.

- Industrijska zona Severodonjecka i aerodrom u potpunosti su oslobođeni. Jedna od složenih tačaka ukrajinske odbrane nije dugo izdržala - napisao je Kadirov na Telegramu.

Sa teritorije fabrike "Azot" u Severodonjecku oslobođeno 800 civila. U toku je čišćenje mesta Borovsko.

 

 

 

Gajdaj: Ruski udari na Severodonjeck i Lisičansk, meta i Azot

12.50 - Rusija je pokrenula artiljerijske i vazdušne napade na gradove Severodonjeck i Lisičansk, a na meti se našlo i hemijsko postrojenje Azot u kojem je zarobljeno stotine civila, saopštio je danas ukrajinski guverner Luganske oblasti Serhij Gajdaj.

On je rekao da su ruske snage u petak napale industrijsku zonu Severodenjecka i takođe pokušale da uđu i blokiraju Lisičansk, prenosi Rojters.

Sa teritorije „Azota“ oslobođeno 800 civila

12.10 - Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da je sa teritorije fabrike „Azot“ u Severodonjecku oslobođeno 800 civila. Kako je dodao, industrijska zona Severodonjecka i aerodrom u potpunosti su oslobođeni, a u toku je čišćenje mesta Borovsko.

Kijev će dobiti bespovratnu pomoć od Nemačke u iznosu od milijardu evra

11.45 - Ovo je saopštio ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko. Sredstva su, kako je rekao, namenjena za prioritetne rashode.

 

Helikopter Ka-52 "Aligator"

11.31 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak borbenih dejstava izviđačkih jurišnih helikoptera Ka-52 „Aligator“ koji uništavaju uporišta i oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine u okviru specijalne vojne operacije.

 

 

Uništene dve američke haubice

11.30 - Vojnici DNR i Rusije uništili su tri višecevna raketna bacača „grad“, dve američke haubice M-777 i tenk, saopštila je Narodna milicija DNR.

Stoltenberg: Situacija u Ukrajini će se rešiti pregovorima

11.00 - Situacija u Ukrajini najverovatnije će biti rešena pregovorima, ocenio je šef NATO Jens Stoltenberg.

Slike rata

10.21

 

 

Ukrajina: Napadi na Nikolajev

10.05 - Ruski snage izvršile su raketni napad na grad Nikolajev, na jugu Ukrajine, saopštila je predstvanica pres centra Odbrambenih snaga juga Ukrajine Natalija Gumenjuk.

"Snage koje napadaju Kijev su preslabe da bi ga zauzele"

09.47 - Ruska vojska nikada neće zauzeti Kijev, izjavio je slovenački premijer Janez Janša govoreći o utiscima tokom boravka u glavnom gradu Ukrajine koji je posetio u utorak zajedno s poljskim i ceškim premijerima kada je i razgovarao s ukrajinskim rukovodstvom.

Ruska vojska blokirala Lisičansk

09.30 - Ruska vojska probila je ukrajinsku odbranu i blokirala Lisičansk iz južnog pravca, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. Ruske trupe su oslobodile 11 naselja tokom blokade Lisičanka, rekao je Konašenkov.

"Odluka EU o Ukrajini i Moldaviji imaće negativne posledice"

09.15 - Rusija je saopštila da će odluka lidera Evropske unije o statusu kandidata Ukrajini i Moldaviji imati negativne posledice i dovesti do porobljavanja susednih zemalja EU.

Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, nazvala je ovaj potez pokušajem zadiranja u sferu uticaja Rusije u okviru Zajednice nezavisnih država (ZND) koju čine bivše sovjetske države.

Udari na Lavovsku, Žitomirsku i Černigovsku oblast

08.42 - Ruske snage izvele su danas raketne udare na Lavovsku, Žitomirsku i Černigovsku oblast u Ukrajini, prenose ukrajinski mediji.

Novi izveštaj sa fronta

08.26

 

 

Napad na vojni objekat kod Lavova, ima ranjenih

08.08 - Guverner Lavova Maksim Kozicki kaže da su četiri projektila pogodila vojni objekat u Javorivu, javlja Rojters.

Prema njegovim rečima, četiri osobe su ranjene.

Rakete u Černigovskoj oblasti

07.28 - Rusija je ponovo raketama napala selo Desna u Černigovskoj oblasti, saopštio je regionalni zvaničnik Vjačeslav Čaus.

"Selo Desna je podvrgnuto još jednom raketnom napadu. Detalji kasnije", navodi se u saopštenju.

SBU: Ukrajinski poslanik član ruske špijunske mreže

07.00 - Ukrajinska služba državne bezbednosti (SBU) saopštila je danas da je otkrila rusku špijunsku mrežu u koju je uključen ukrajinski poslanik Andrij Derkač, koga su SAD ranije optužile da je ruski agent.

SBU navodi da je Derkač, čije mesto boravka nije poznato, uspostavio mrežu privatnih firmi za pružanje usluga obezbeđenja koje je koristio da olakša i podrži ulazak ruskih jedinica u gradove tokom napada Rusije na Ukrjainu, prenosi Rojters. U saopštenju se citira svedočenje Derkačevog saradnika iz parlamenta Igora Kolihajeva, za koga se navodi da je uhapšen na početku rata i da je bio veza između Derkača i ruske vojne obaveštajne službe.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading