ODRŽAN POMEN STRADALIMA Godišnjica stradanja civila u "Oluji" obeležena na Petrovačkoj cesti
Foto: Printscreen

Služenjem parastosa i polaganjem venaca na Spomen-krstu u mestu Janjila kod Bosanskog Petrovca, obeležena je 26. godišnjica stradanja Srba na Petrovačkoj cesti tokom vojno-policijske akcije "Oluja".

Parastos je služio Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije, koji je istakao da je baš na tom mestu, na Petrovačkoj cesti, smrt presrela život, zlo ubilo dobro, a mržnja satrla ljubav.

Jedan od najvećih zločina hrvatske vojske nad srpskim civilima, koji su u kolonama napuštali svoja ognjišta pred napadima, dogodio se na Petrovačkoj cesti, prenela je RTRS.

Tada je hrvatska avijacija bombardovala kolone srpskih izbeglica kod Bosanskog Petrovca u selu Janjila. Ubijeno je devet civila, među kojima četvoro dece uzrasta od šest do 13 godina, dok ih je pedesetak ranjeno.

U akciji "Oluja" u avgustu 1995. godine sa vekovnih ognjišta proterano je više od 220.000 Srba, a njih oko 2.000 je poginulo i nestalo.

Služenjem parastosa i polaganjem cveća na groblju u Gornjem Selištu kod Gline, danas je u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine iz Gline održan pomen za oko 160 srpskih nevinih civilnih žrtava ubijenih u akciji "Oluja" i nakon ove akcije. Lica sahranjena na ovim groblju su većinom bili ljudi sa Korduna i iz Gline.

Pomen i parastos služio je paroh glinski Goran Kalamanda, uz prisustvo oko 50 potomaka, rodbine žrtava i građana Gline srpske nacionalnosti. Prisustvao je predsednik banjalučkog Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji, Milorad Arlov, koji je rođen na Kordunu, preneo je RTRS.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading