AFERA ZATRESLA GRČKU JAČE OD ZEMLJOTRESA! "Predatorom” snimali najmoćnije ljude uključujući i šefa diplomatije
Tanjug

Na spisku su i neki članovi Sirize, poznati biznismen i vlasnik fudbalskog kluba „Olimpijakos” Vagelis Marinakis, zatim izdavač lista „Parapolitika”, Janis Kurtaki, tri glavna urednika drugih listova, tvrdi list „Dokumento”.

Grčku ponovo trese afera prisluškivanja. Prema tvrdnjama lista „Dokumento”, sistem „Predator” korišćen je za praćenje telefonskih razgovora trideset troje uglednih Grka, među kojima su navodno i neki članovi vlade, što preti novim političkim zemljotresom sličnim letošnjem, kada je isplivalo na videlo prisluškivanje prvog čoveka PASOK-KINAL partije Nikosa Andrulakisa.

Izdanje „IE Idisis” tvrdi da su se pod „Micotakisovim sistemom prismotre” nalazili oni koje su smatrani nepoželjnim ili opasnim, kao što su neki članovi Sirize, poznati biznismen i vlasnik fudbalskog kluba „Olimpijakos” Vagelis Marinakis koga su špijunirala dva najbliža saradnika, zatim izdavač lista „Parapolitika”, Janis Kurtakis, tri glavna urednika drugih listova koji su kritikovali „pitanja demokratije”... Navodno su putem nedozvoljenog sistema prisluškivanja prikupljane i lične informacije koje bi mogle da se iskoriste za manipulacije ili ucenu.

Na spisku prisluškivanih su i neki sadašnji članovi vlade: šef diplomatije Nikos Dendijas, ministar za razvoj Adonis Georgijadis, ministar za turizam Vasilis Kikiljas, ali i njihove supruge... „Predatorom” su praćene aktivnosti i razgovori i nekoliko bivših ministara, među njima i nekadašnjeg premijera Adonisa Samarasa koji je najbliži saradnik lidera Sirize Aleksisa Ciprasa.

Podsetimo, prvi čoveka PASOK-KINAL partije otvorio je Pandorinu kutiju kada je letos Micotakisovu vladu optužio da su ga prisluškivali u vreme dok je bio poslanik Evroparlamenta i tokom unutarpartijskih izbora. Momentalno je usledila smena direktora tajne službe i državnog sekretara, koji su navodno bez znanja premijera Kirijakosa Micotakisa naložili prisluškivanje Andrulakisa, jer su procenili da je to neophodno zbog „nacionalne bezbednosti”.

Usledila je burna debata u skupštini, osuda je stigla i iz Evropskog parlamenta, formiran je skupštinski istražni komitet, premijer se branio da nije bio obavešten, ali javnost do sada još nije saznala razloge zbog kojih bi Anrulakis bio opasan po nacionalnu bezbednost Grčke. On je pak ogorčen što tri meseca posle podnošenja tužbe zbog nezakonitog postavljanja sistema praćenja „Predator” na njegovom telefonu ništa konkretno nije učinjeno, niti su imenovani vinovnici, a još manje bilo ko kažnjen.

Ministar za razvoj i šef diplomatije u Micotakisovoj vladi odbacuju tvrdnje o prisluškivanju, uvereni da list „Dokumento” za to nema nikakve dokaze.

Predstavnik za štampu Janis Ikonomu kaže da sudski organi treba da se pozabave celim slučajem, da list nema valjanih dokaza i da su krajnje nepristojne i nedobronamerne tvrdnje da premijer prisluškuje svoje ministre i njihove supruge.

„Onaj ko to čini ima nameru da naudi vladi neuspevajući pri tome da sakrije nezadovoljstvo i zavist zbog stabilnosti i nezavisnosti koje je Grčka dostigla. Reč je o onim centrima koji bi želeli novu vladu i slabog premijera kojeg bi mogli da kontrolišu”, ocenio je Ikonomu i dodao da će se ceo slučaj ispitati te da će Grčka biti prva zemlja u Evropi koja će stati na put upotrebi nedozvoljenih programa monitoringa.

S obzirom na to da je „Dokumento” objavio spisak prisluškivanih i da je to rađeno, kako se tvrdi „po nalogu Micotakisove vlade”, list tvrdi da za sve raspolaže dokazima. Javni tužilac je naložio sprovođenje prethodnog istražnog postupka i uzimanje izjave od izdavača Kostasa Vahevanisa i njegovih saradnika.

Međutim, sam vlasnik lista „Dokumento” Kostas Vahevanis namerava da posle objavljivanja spiska imena prisluškivanih pred sudom i sa svojim timom advokata pokrene postupak za niz pitanja koja proističu iz same istrage.

Naime, „Dokumento” insistira da svako ispunjava svoje obaveze, odnosno da se umesto bavljenjem žrtvama prisluškivanja i traganjem za istinom da li je Micotakis za to znao ili je sve rađeno mimo njega, nadležni organi bave nezakonitom stranom prisluškivanja, ubacivanjem sistema „Predator” u telefone, ali i onima koji su za to davali naloge. „Dokumento”, ocenjuje da premijer izbegava parlamentarnu grupu koja se bavi istragom prisluškivanja u slučaju Andrulakisa i „instrumentalizuje pravdu pretvarajući je u puko traganje za istinom umesto za krivičnim delom”.

Micotakis odložio put u Egipat

Grčki premijer odložio je za jedan dan planiranu zvaničnu posetu Egiptu, kako bi se, između ostalog, lično umešao u razjašnjavanje političke krize koju je izazvalo objavljivanje informacije o prisluškivanju članova vlade, biznismena i novinara. Kako saopštavaju zvanični izvori, Kirijakos Micotakis želi da javno govori i otkloni sve sumnje i optužbe na račun kabineta jer smatra da je reč o dobro planiranoj akciji određenih političkih centara sa namerom da se destabilizuju vlada i premijer, što predstavlja pretnju za bezbednost Grčke.

POBUNA U GRČKOJ "Naša oklopna vozila u Ukrajini gore kao baklje umesto da štite grčka ostrva"

Istovremeno, sada u prvi plan ponovo izbijaju dileme hoće li se grčki premijer ipak odlučiti za prevremene izbore kako bi se što pre smanjila nezdrava politička atmosfera i tenzija.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading