PRIČALO SE O BROJNIM TEMAMA Detalji sastanka Vučića i Dendijasa
Tviter printskrin

Vučić je istakao da Srbija pridaje izuzetan značaj odnosima sa Grčkom, koji su zasnovani na čvrstom prijateljstvu, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda.

„Nadamo se da će četvrti sastanak Visokog saveta za saradnju biti uskoro održan. Istovremeno očekujemo i dalje unapređenje ekonomske saradnje, povećanje obima robne razmene, sa ciljem da ona dostigne milijardu evra, kao i još veće prisustvo grčkih investicija na tržištu Srbije“, naglasio je predsednik Vučić.

VUČIĆ O MINIMALNOM SKOKU CENA GORIVA: Opet je kod nas najjeftinije, država se odriče 15 odsto od akciza

Tokom susreta, dvojica zvaničnika razgovarali su i o regionalnoj saradnji.

Predsednik Vučić je istakao da je za Republiku Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti i orijentacija svih zemalja regiona ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima, jer samo takav region omogućava održiv razvoj i same Srbije.

Vučić je zahvalio Grčkoj na doslednom stavu u pogledu poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, kao i na trudu koji ulaže tokom predsedavanja Procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi dodavši da Srbija visoko ceni i kontinuiranu grčku podršku evrointegracijama Republike Srbije i njeno aktivno angažovanje na ubrzanju tog procesa, navedeno je u saopštneju Sluzbbe za saradnju s medijima predsednika republike.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas, posle sastanka sa grčkim šefom diplomatije Nikosom Dendijasom, da Srbija visoko ceni principijelnu poziciju Grčke i njeno aktivno zauzimanje za nastavak proširenja EU i integraciju Zapadnog Balkana.

DA IM SE ŠTO PRE VRATI OSMEH NA LICE A MIR U DOMOVE Predsednik poslao jaku poruku deci iz Ukrajine

On je istakao i da dve zemlje ostaju dosledne u uzajamnoj podršci po ključnim pitanjima od državnog i nacionalnog interesa.

Selaković je na preš konferenciji, posle tet-a-tet razgovora i plenarnog sastanka delegacija Srbije i Grčke, rekao da je za Srbiju članstvo u EU strateško opredeljenje i interes i da joj je izuzetno važna podrška procesu evropskih integracija.

''Visoko cenimo principijelnu poziciju Grčke i njeno aktivno zauzimanje za nastavak proširenja EU i integraciju Zapadnog Balkana sa kojim se, rešavaju i mnoga otvorena politička pitanja. Svi mi koji zivimo u ovom delu Evrope pokazujemo jasno opredeljenje da se koncentrišemo na ono što je budućnost naših građana i država'', rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je preneo da je u razgovoru sa Dendijasom potvrđen odnos tradicionalnog prijateljstva, bliskosti i solidarnosti dva bratska naroda, srpskog i grčkog, i dve prijateljske zemlje, Srbije i Grčke.

Kako je rekao, pokazana je i dalja opredeljenost dveju vlada i država da se učine aktivnosti koje će odnose dveju zemalja u budućnosti učiniti još snažnijim i boljim.

ZNAČAJNA DISKUSIJA O DIJALOGU Evo šta je Lajčak izjavio posle susreta sa predsednikom Srbije

''Srbija i Grčka stoje opredeljene za produbljivanje saradnje, proširenje dijaloga u svim oblastima i za doslednu, princpijelnu uzajamnu podršku po ključnim pitanjima od državnog i nacionalnog interesa'', rekao je Selaković.

Istakao je zahvalnost Srbije i srpskog naroda za podršku koju, kako kaže, Grčka pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije po pitanju Kosova i Metohije koje je, kako je naglasio, prvorazredno državno i političko pitanje.

Selaković je kazao da je sa šefom grčke diplomatije razgovarao i o dijalogu Beograda i Prištine afirmišući podršku dijalogu kao jedinom razumnom sredstvu za iznalaženje rešenja za pitanje KiM i pokazali da se zalažu za postizanje održivog, trajnog i kompromisnog rešenja zasnovanog na poštovanju i zadovoljenju interesa i Srba i Albanaca na KiM.

''Za nas je dragocena podrška koja dolazi od zemalja članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova'', rekao je Selaković.

Naglasio je i da Srbija ostaje dosledna u podršci teritorijalnom integritetu Grčke na kopnu i na moru, koja je neodvojiva od poštovanja međunarodnog javnog prava.

Selaković je istakao da je za Srbiju od prvorazrednog značaja očuvanje mira i stabilnosti ističući da u tom smislu Srbija i Grčka dele identično mišljenje da, kako kaže, očuvanje mira i stabilnosti nema nikakvu razumnu alternativu.

Kako je rekao, u trenutku potpunog strukturiranja geopolitičke arhitekture u svetu ta opredeljenost je još od većeg značaja.

Istakao je značaj uspostavljenog trilateralnog formata Srbija, Grčka i Kipar i izrazio nadu da će uskoro biti nastavljeno održavanje tih sastanaka, ali i kvadrilateralnog formata poput onog koji Srbija i Grčka imaju sa Bugarskom i Rumunijom.

VUČIĆ KLIPOM ODUŠEVIO NACIJU Neka živi Srbija! (VIDEO)

''Ili nekog novog koji bi mogao da se uspostavi između Srbije, Grčke, Severne Makedonije i Mađarske ili nečega o čemu smo razgovarali u Atini, o kvadrilaterali između Srbije, Grčke, Kipra i Sveta stolice.

Mislimo da bi ti formati naročito doprineli učvršćivanju naših zajedničkih pozicija po nizu pitanja koji su od značaja za region'', rekao je Selaković.

Naveo je da je ministru Dendijasu ponovo predstavio inicijativu ''Otvoreni Balkan'' i izrazio očekivanje da će Grčka podržati taj format koji, kako kaže, nije samo na liniji Srbija-Severna Makedonija-Albanija, već da su svi na zapadnom Balkanu pozvani da učestvuju u toj inicijativi.

''Uveren sam da, ne samo kroz podršku već konkretno učešće, Grčka tu može da nađe svoje mesto'', naveo je Selaković.

Pozvao je grčke investitore da ulažu u Srbiju koja je, kako je rekao, tri godine zaredom prva u svetu po direktnim stranim investicijama.

Naveo je da su dve zemlje zainteresovane za jačanje saradnje u oblasti energetike, naročito kada je reč o diverzifikaciji i snabdevanju važnim energentima kao što je gas ili tečni gas.

''Posle susreta našeg predsednika Aleksandra Vučića i premijera Kirijakosa Micotakisa u Aleksandrupolisu, gde je otvoren LNG terminal, uvereni smo da ćemo izgradnjom interkonektora između Srbije i Bugarske i mi doći do gasa koji će dolaziti iz Aleksandrupolisa, odnosno preko Grčke i Bugarske'', naveo je Selaković.

Zahvalio je Grčkoj na naporima i trudu koje, kako kaže, ulaže tokom predsedavanja Procesu saradnje Jugoistočne Evrope i izrazio zadovoljsvo zbog učešća na predstojećem Samitu Procesa saradnje Jugoistične Evrope koji će biti održan u Solunu.

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas poručo je danas, posle razgovara sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem, da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i da je to jedini put za prosperitet i stabilnost regiona.

Dendijas je, na pres konferenciji posle tet-a-tet sastanka sa Selakovićem, rekao da Grčka pruža političku podršku kako bi Srbija bila bliže EU i kako bi joj se, kako je rekao, napokon pridružila.

''Razumem da postoji zamor i frustracija zbog sporog procesa pristupanja EU, ali smatramo da je to jedini put za prosperitet i stabilnost regiona'', rekao je Dendijas.

Šef grčke diplomatije je naveo da je u poseti Beogradu u okviru turneje po Zapadnom Balkanu uoči Samita Procesa saradnje Jugoistočne Evrope, koji se održava sledeće nedelje u Solunu, posle 20 godina od Solunskog samita na kojem je, podsetio je, pokrenuta agenda za Zapadni Balkan.

Dodao je da region treba da se ''kloni lažnih obećanja'' i onih koji žele da vrate ''sat regiona unazad'' i koji pokušavaju da ponovo nacrtaju mapu Balkana ističući da to ne može da se dozvoli i da ceo region treba da gleda u zajedničku budućnost, a ne u prošlost.

Naglasio je da je Srbija ključni partner EU i pozvao Beograd da nastavi proces reformi i usaglašavanje sa spoljnom politikom EU.

Dendijas je preneo da je sa Selakovićem razgovarao i o Kosovu i Metohiji navodeći da je potrebno da se vidi napredak u dijalogu Beograda i Prištine kako bi se, kako kaže, došlo do sveobuhvatnog pravnoobazujućeg sporazuma u skladu sa međunarodnim pravom.

Govoreći o situaciji u regionu, Dendijas je kazao da promena granica u Bosni i Hercegovini nisu način ''za put dalje'' što je, kaže, preneo i tokom posete Sarajevu.

''Treba da pokušamo da pomognemo da se prevaziđu razlike i da gradimo regionalnu stabilnost i prosperitet kako bi se unapredila regionalna saradnja'', naveo je šef grčke diplomatije.

Naglasio je da Grčka ostaje posvećena daljem jačanju bilateralnih veza sa prijateljskom Srbijom koja je, kako kaže, značajan partner grčkoj poslovnoj zajednici navodeći da su grčki investitori uložili skoro tri milijarde evra u Srbiji, a da su grčke kompanije obezbedile blizu 25.000 radnih mesta.

''Izlazimo iz krize, iz pandemije, nadamo se iz ukrajinske krize, i spremni smo da više investiramo u Srbiju, to će pomoći Srbiji da raste, kao i da naše veze rastu'', kazao je Dendijas.

Pozdravio je nameru Srbije da otvori turističku kancelariju u Atini uz konstataciju da Grčka ostaje jedna od najpopularnijih destinacija za turiste iz Srbije.

Dodao je da sa Selakovićem razgovarao i o interkonektivnosti u oblasti saobraćaja i logistike, o panevropskom koridoru, kao i o energetskoj saradnji ističući da je LNG terminal u Aleksandrupolisuje ''veliki korak'' ka regionalnoj saradnji u toj oblasti.

Dendijas se osvrnuo i na odluku Turske da obustavi pregovore sa Grčkom o rešavanju problema u Sredozemnom moru i drugim bilateralnim pitanjima, poručujući da Grčka ostaje čvrsta u zaštiti svojih interesa u skaldu sa međunarodnim pravom i poveljom UN.

Komentari (0)

Loading