POBUNA U GRČKOJ "Naša oklopna vozila u Ukrajini gore kao baklje umesto da štite grčka ostrva"
Foto: EPA/ALEXANDER BELTES

Ovaj događaj se desio 28. oktobra kada je ruska vojska suzbila napredovanje ukrajinske vojske u Berestovu u Harkovskoj oblasti, piše sajt iskra.gr.

„U napadu je poginulo ili je ranjeno 150 ukrajinskih vojnika, uništen je jedan tenk i pet borbenih pešadijskih vozila BMP-1, četiri oklopna vozila i devet pikapa, koji su pretvoreni u borbena vozila“, navodi se na grčkom sajtu.

Grčka pešadijska vozila su uništena raketama „Krasnopolj“ kalibra 152 milimetra.

„Ukrajinci su grčka pešadijska vozila stavili na prvu liniju fronta jer su bila u dobrom stanju. Osim toga, grčki višecevni bacači raketa RM-70 deluju najviše u rejonu Hersona. Dva su uništena“, piše sajt.

Portal „Pronjuz“ navodi da grčki BMP-1 sada gore kao baklje umesto da štite grčka ostrva.

-NJihova pešadijska vozila gore kao baklje u ukrajinskim ravnicama služeći režimu Vladimira Zelenskog. Na jednom od njih i dalje stoji grb Oružanih snaga Grčke. Na bojno polje ih šalju u žurbi pa nisu ni imali vremena da ga prefarbaju, toliko su ih ‘poštovali’ u vladi i rukovodstvu oružanih snaga. Kasnije su, očigledno, pokušali da ih izbrišu ali je samo dodat ukrajinski trozubac, piše portal.

On navodi, da su grčka ostrva ostala bez zaštite, jer nisu razmeštene nove jedinice BMP-1, kako je rekao premijer grčke Kiriakos Micotakis, koji je Vladimiru Zelenskom poslao grčko oružje.

Penzionisani general, koji je služio na ostrvu u istočnom delu Egejskog mora, izjavio je za portal da su vojnici teško nabavljali rezervne delove, ali da su se rezervni delovi neverovatno brzo pojavili kada je doneta odluka da se pešadijska vozila pošalju u Ukrajinu.

-Uložili smo neverovatne napore da ih održimo u odličnom stanju kako bismo mogli da ih poklonimo Zelenskom. Nismo imali akumulatore. Međutim, pre nego što su pešadijska vozila poslata u Ukrajinu, magično su se pojavila dva nova akumulatora, rekao je bivši grčki general.

Grčka planira da u Ukrajinu pošalje 40 borbenih pešadijskih vozila tipa BMP-1 koja su proizvedeni u Istočnoj Nemačkoj, a koje su Grci dobili 1994. godine. U dogovoru sa Berlinom, Grčka će zauzvrat dobiti isti broj borbenih oklopnih vozila „Marder“ nemačke proizvodnje. Kako je objavljeno 28. oktobra, Grčka je već dobila deset vozila „Marder 1A3“.

Tokom posete 19. oktobra ministra inostranih poslova Grčke Nikosa Dendiasa Kijevu, ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba je izjavio da je Grčka počela da Ukrajini isporučuje BMP-1. Prema informacijama grčkih medija, SAD zahtevaju od saveznika i partnera da još više naoružanja šalju Kijevu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading