"RUSIJA OKUPIRALA DEO TERITORIJE SAD" Šokantna objava američkog lista nosi upozorenje za Moskvu?
Shutterstock/PalSand

Ugledni američki list Vol Strit Džurnal je u svojoj rubrici "MIšljenja" objavio članak autora Tomasa Emanuela Dansa, u kome on tvrdi da Rusija od 1924. pod okupacijom drži deo teritorije SAD, odnosno ostrvo Vrangel.

Dans navodi da je Rusija preduzela mere koje dozvoljavaju militarizaciju ostrva, i naglašava da ostrvo pripada Sjedinjenim Američkim Državama, a da je komunistički režim odatle proterao američke naseljenike.

Vrangelovo ostrvo, ranije Vrangelova zemlja, je ostrvo između Istočnosibirskog i Čukotskog mora, severozapadno od Beringovog mora površine 7.300 km².

Otkrio ga je američki kitolovac Žanet 1867. godine kojim je zapovedao kapetan Džordž Vašington de Long.

Grupa Amerikanaca se 1881. iskrcala na ostrvo 1881. Oni su podigli američku zastavu i proglasili ovo ostrvo američkom teritorijom, tj. Novom Kolumbijom. Jedan od istraživača, Džon Muir, je iste godine objavio svetski opis ostrva u seriji članaka za novine iz San Franciska. Ostrvo je sledećih 30 godina bilo u izolaciji, a nakon toga usledile su dve bezuspešne kanadske ekspedicije koje su nameravale da ostrvo proglase britanskom teritorijom, 1913. i 1921.

Na kraju su Sovjeti 1926. zauzeli ostrvo preselivši na njega sibirske Čukčije, čija je mala zajednica postojala na ostrvu sve do 70-ih godina prošlog veka, kada su ponovo preseljeni na kopno.

Ostrvo je dom više od 40 endemskih vrsta i podvrsta biljaka, insekata, ptica i sisara, a ono je 2010. upisano na listu UNESKO-a.

Rusija je međutm objavila da namerava da ukloni neka od ekoloških ograničenja, da bi se dobila dozvola za gradnju kapitalnih objekata, kako je navedeno rabi potreba "odbrane i bezbednosti".

Članak u Vol Strit Džurnalu stoga je verovatno reakcija na nameru Rusije da ostrvu da vojni značaj. Iako tvrdnja da Rusija po okupacijom drži deo teritorije SAD zvuči nerealno, sama činjenica da se članak ovakve sadržine pojavio u listu poput Vol strit džurnala, govori da se radi o nekoj vrsti upozorenja Moskvi.

 

 

Članak se takođe može protumačiti kao pokazatelj američke namere da poveća ulog u arktičkom takmičenju jer je ostrvo Vrangel ključno uporište za kontrolu pristupa istočnom Arktiku i Severnom morskom putu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading