BERLUSKONI IZNENADIO Uvek je bio Putinov prijatelj, sada se izjasnio
Tanjug/ AP

- Mir se može postići podrškom Ukrajini... Ovo je jedina šansa koju imamo za dve strane da pregovaraju - rekla je Melonijeva u Senatu uoči glasanja o poverenju njenoj novoimenovanoj desničarskoj vladi.

Melonijeva je više puta obećavala da će pomoći Kijevu, dok su njeni koalicioni saveznici Silvio Berluskoni i Mateo Salvini mnogo ambivalentniji po tom pitanju zbog svojih prošlih veza sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Iako oružje koje Italija šalje Ukrajini nije presudno za ishod rata, ono je ključno da Italija sačuva svoj međunarodni kredibilitet, rekla je ona.

Berluskoni, koji je izazvao političku pometnju prošle nedelje ponavljajući svoje simpatije prema Putinu i optužujući ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da je započeo rat, podržao je Melonijevu u debati.

Rekao je da je uvek radio na ujedinjenju Moskve sa Zapadom, ali da ruska invazija na Ukrajinu znači da je to sada nemoguće.

- U toj situaciji, naravno, stojimo uz Zapad - rekao je on.

- Moramo raditi za mir i to ćemo činiti u punoj saglasnosti sa našim zapadnim saveznicima i uz poštovanje volje ukrajinskog naroda - dodao je on.

Vlada je ubedljivo dobila poverenje Senata sa 115 glasova za i 79 protiv. Slično je glasanje bilo i u Predstavničkom domu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (1)

Loading
Aca

27.10.2022 12:20

Kad ste bombardovali Srbiju i otudjili kosovo niko nije smeo da pomogne Srbiju a sad govorite da treba da se pomogne Ukrajna