SVET SE MENJAO, A ONA JE SVE VREME BILA TU Kraljica je bila starija od penicilina i FM radija, a ovim istorijskim prekretnicama je svedočila sa svog trona
EPA

Ona je bila simbol kontinuiteta i tradicije monarhije, ali njena vladavina je bila sve, samo ne predvidiva. Od kada je zauzela tron 1952. godine, ona je redefinisala ulogu monarha i morala je da se prilagodi ogromnim promenama u svojoj porodici, zemlji i društvu.

- Promena je konstanta. Način na koji je prihvatamo definiše našu budućnost – rekla je ona prilikom obeležavanja njenog zlatnog jubileja 2002. godine.

Kraljica Elizabeta je na tronu provela sedam decenija, što je duže od vladavine njenog oca, strica, pradede i čukundede zajedno. Rođena 21. aprila 1926, kraljica je bila starija od hleba u kriškama, penicilina, hemijskih olovki, najlona i FM radija.

Danska danas slavi stupanja kraljice Margarete II na presto - Alo.rs

Njena vladavina je bila duga koliko i 30 odsto istorije Sjedinjenih Američkih Država.

Bila je svedok Drugog svetskog rata, Hladnog rata, sticanja nezavisnosti britanskih kolonija, raspada Sovjetskog Saveza, terorističkog napada 11. septembra, Bregzita, smrti poslednjeg lidera Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačova (prošle nedelje), uspona Кine i Indije...

Elizabeta je postala kraljica u vreme kada je počeo Hladni rat. Njena ceremonija krunisanja bila je prva koja je direktno prenošena na televiziji. Više od 27 miliona ljudi u Velikoj Britaniji pratilo je ceremoniju.

Slavila je dva rođendana i nije imala pasoš - Alo.rs

U vreme kada je globalni uticaj Britanske imperije opao usled dekolonizacije posle Drugog svetskog rata, ona je pomogla u izgradnji "posebnih odnosa" između Ujedinjenog Кraljevstva i njenih bivših teritorija ili kolonija osnivanjem Кomonvelta nacija. Zemlje poput Južne Afrike i Indije decenijama su ostale u posebnim vezama sa Velikom Britanijom, a zemlje poput Кanade, Australije i Novog Zelanda nastavile su da prihvataju kraljicu Elizabetu kao šefa države.

Do početka Elizabetine vladavine, žene su se u većini zemalja načelno izborile za jednaka socijalna i politička prava, pa je šezdesetih godina prošlog veka došlo do drugog talasa feminizma. Žene su ispoljavale svoje stavove na javim skupovima, spaljivale su grudnjake kao izraz otpora principu dominacije i moći, a uz to se javlja i hipi kontrakultura i sa sobom donosi seksualnu revoluciju. Manje od jedne decenije kasnije, Velika Britanija dobija prvu ženu premijerku, Margaret Tačer.

Tih decenija Zapad i Istok su bili čuvenoj trci za osvajanje svemira. Uprkos blokovskoj podeli, kraljica je ugostila Jurija Gagarina i navodno je bila očarana šarmantnim ruskim astronautom. Kao monarh, Elizabeta nije imala političku ulogu u hladnoratovskim sukobima, ali je ipak doprinela njihovom okončanju tako što je zagrejala diplomatske odnose između Velike Britanije i Sovjetskog Saveza ugošćavanjem Gorbačeva 1989. godine. Berlinski zid, pao je nekoliko meseci ranije.

Godinu dana ranije, kraljica je obeležavala Srebrni jubilej, a proslava je bila u senci ekonomskih i društvenih tranzicija. Brojni Britanci u kojima je već nestajao osećaj priklanjanja monarhiji, glasno su protestovali protiv raskalašnog trošenja novca na jubilej. Britanski pankeri bili su posebno ljuti na monarhiju i ono što je zemlja postala posle Drugog svetskog rata. Tada su nastali čuveni stihovi Seks pistolsa „Bože, čuvaj kraljicu, ona nije ljudsko biće“. Već u sledećem stihu su je optužili za fašizam.

Od tada je kraljevska porodica postala i deo pop kulture. „Poštovanje“ monarhije od tada podrazumeva i slobodu da se ona javno kritikuje ili ismeva, kao što je to učinio Endi Vorhl kada je, nakon što je naslikao njene portrete, izjavio da „želi da bude popularan kao kraljica“.

Sahrana kraljice Elizabete Druge održaće se u ponedeljak 19. septembra - Alo.rs

Iako je često bila na meti kritika, Elizabeta se nije previše eksponirala u kriznim momentima. Jedan od retkih slučajeva kada je loše procenila osećaj Britanaca, bilo je kada 1997. godine nije učestvovala u nacionalnoj tuzi zbog pogibije princeze Dajane, bivše žene njenog sina Čarlsa, koja je u narodu bila popularnija od svih ostalih članova porodice zajedno.

Svet je poslednju deceniju dugog i krvavog 20. veka proveo željno išekujući novi milenijum. Tehnologija je napredovala više nego tokom cele dotadašnje istorije. Komunikacione, informacione i transportne tehnologije su drastično promenile ljudsku svakodnevicu. Evropa je, prvi put u svojoj istoriji, bila u održivom miru. Svet je bio u procesu globalizacije, a na mestu najveće svetske sile bila je Amerika. Slika sveta izgledala je potpuno drugačije u odnosu na period kada je Elizabeta stupila na presto.

Kraljica je novi milenijum dočekala na proslavi u Milenijum Domu, u društvu princa Filipa. Supružnici su tada pokazali jedan od retkih javnih izliva nežnosti kada su se u ponoć poljubili.

Kraljevska porodica u 21. veku prihvata tehnološke i društvene novine. Pre deset godina porodica je napravila zvanični profil na Tviteru i ubrzo je nastao jedan od najpoznatijih tvitova u istoriji u kome je najavljena veridba Elizabetinog unuka princa Vilijama i Kejt Midlton. „Kraljevsko venčanje“ pratili su milioni gledalaca širom sveta, a porodica danas ima i svoje Fejsbuk i Instagram profile.

Kralj Čarls ima problema sa potpisivanjem dokumenata - Alo.rs

Pola veka od skandaloznih stihova Seks pistolsa, došla je era interneta u kojoj su kraljica i njena porodica nepresušan izvor duhovitih mimova. Nakon što su kraljičin unuk Hari i njegova supruga Megan Markl napustili kraljevsku porodicu, skovan je čuveni hašteg "mexit" pod kojim je napisano stotine hiljada komentara na društvenim mrežama.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading