ZANIMLJIVOSTI IZ ŽIVOTA KRALJICE ELIZABETE Slavila je dva rođendana i nije imala pasoš
EPA

Tako, britanski list navodi da Elizabeta Druga nije imala pasoš - mogla je da putuje u brojne zemlje sveta bez ovog dokumenta.

- Pošto se britanski pasoš izdaje u ime NJenog Veličanstva, nepotrebno je da kraljica poseduje jedan takav - pisalo je na sajtu kraljevske porodice pre njene smrti, uz dodatak da svi ostali članovi porodice imaju pasoš.

Kraljica je imala i dva rođendana.

Iako je rođena 21. aprila 1926. godine, njen "zvaničan" rođendan je nacija slavila u junu na godišnjoj paradi, što je tradicionalno obeležavanje rođendana monarha još od 1748. godine.

Elizabeta je, prema rečima bivšeg lidera laburista DŽeremija Korbina, bila navijač Arsenala.

Tras i članovi vlade zakleli se na vernost kralju Čarlsu - Alo.rs

- Znamo da je kraljica apsolutno iznad politike. Možda je i iznad fudbala, ali mnogi lokalci kriju njenu tajnu da je ona, zapravo, navijač Arsenala - rekao je Korbin, i sam navijač londonskog tima, u donjem domu parlamenta 2016. godine.

Bivši fudbaler Arsenala Sesk Fabregas je takođe tvrdio da je Elizabeta uz "tobdžije", jer mu je to lično rekla tokom prijema u Bakingemskoj palati 2007. godine.

"Indipendent" dodaje da, zahvaljujući bogatom društvenom kalendaru, kraljica je bila pravi domaćin.

Dočekivala je hiljade ljudi u Bakingemskoj palati, na raznim ručkovima, večerama, banketima i zabavama u bašti, pa je procena da je svake godine dočekivala više od 50.000 gostiju.

Britanski list piše i da je pila jednu čašu šampanjca svako veče pred spavanje, citirajući i njenu rođaku Margaret Rouds, koja je tvrdila da je kraljica umela ponekad da popije čašu džina pre ručka ili vino uz glavno jelo.

Poznato je i da je tečno govorila francuski jezik, i da se tokom poseta Francuskoj obraćala na francuskom jeziku.

Državni praznik na dan sahrane kraljice Elizabete - Alo.rs

Prvi premijer koji je bio na funkciji kada je postala kraljica 1952. godine bio je Vinston Čerčil, tokom njene 70-godišnje vladavine promenilo se 14 ministara, a Elizabet Tras je postala 15. ove nedelje.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Joni

10.09.2022 18:32

Sta ce joj pasos kad je imala mi6 koji su za nju pljackali po celom svegu i njoj donosilu na noge