"OVO JE PREVARA" Putin: Umesto siromašnima žito ide evropskim zemljama
EPA/ALEXEI DANICHEV / KREMLIN POOL /

Govoreći na forumu u Vladivostoku predsednik Vladimir Putin rekao je da su Rusija i zemlje u razvoju "prevarene" dogovorom o izvozu ukrajinskog žita sklopljenim uz posredovanje UN i Turske.

Ruski predsednik je poručio da će tražiti da se revidiraju uslovi sporazuma tako da se može ograničiti broj zemalja koje primaju tovare žitarica iz Ukrajine, prenosi Rojters.

Tvrdi da ukrajinski izvoz žitarica nije išao ka najsiromašnijim zemljama sveta kao što je prvobitno planirano, već uglavnom u zemlje EU.

"Ono što vidimo je drska obmana međunarodne zajednice naših partnera u Africi i drugih zemalja kojima je hrana preko potrebna. To je samo prevara", rekao je Putin.

Putin je kazao, ne navodeći izvor, da su samo dva od 87 brodova, koji su prevezli 60.000 tona proizvoda, otišli ​u siromašne zemlje, i optužio Zapad da se ponaša kao kolonizator.

Prema njegovim rečima, sa takvim pristupom problemi u svetu će se samo povećati što može dovesti do "humanitarne katastrofe bez presedana".

U svojim najjačim komentarima na temu otkako je dogovor bio postignut u julu, Putin je upozorio na globalnu krizu hrane rekavši da će o izmenama sporazuma razgovarati sa turskim predsednik Redžepom Tajipom Erdoganon, budući da je Ankara jedan od garanta sporazuma.

Rojters prenosi da podaci UN-a pokazuju da Turska bila najčešća pojedinačna destinacija za pošiljke iz Ukrajine, gde se prem sporazumu, teret pregledao pre odlaska na krajnje destinacije ka Kini, Indiji, Egiptu, Jemenu, Somaliji i Džibutiju.

"Pametne sankcije" koče izvoz ruskog đubriva

Putin je rekao da će Rusija nastaviti da primenjuje dogovor o žitu, dodavši da se nada da će njegovi ciljevi ipak biti ostvareni.

Ukrajinski ministar poljoprivrede rekao je da nije upoznat sa bilo kakvim formalnim koracima koje bi Moskva preduzela. 

Putin je naveo da su ograničenja, prema sporazumu, na izvoz ruskog đubriva bili ublažena, ali da "pametne sankcije" i dalje otežavaju trgovinu proizvodima iz Rusije, suprotno onome što je obećano.

Nema direktnih sankcija prema proizvodima, ali postoje ograničenja u vezi sa logistikom, transportom, plaćanjima i osiguranjm. Mnogi od ovih elemenata ograničenja ostaju", naveo je Putin.

Sporazum o žitu, potpisan u julu, imao je za cilj da spreči globalnu hranu krize garantovanjem bezbednog prolaza brodova iz ukrajinskih luka, omogućavajući  izvoz desetine miliona tona žitarica. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading