STVARA SE NOVI ANTIZAPADNI BLOK Rusija i Kina sve moćnije, nemački mediji na jačanje ove organizacije
Alo! J.V.

- U Nemačkoj mnogi veruju da većina zemalja podržava Ukrajinu, ali su sve daleko od istine - navodi se u publikaciji.

Kako je primetio autor članka Stefan Ost, antizapadni blok koji predstavlja BRIKS širi svoj politički i ekonomski uticaj.

Dok Zapadno orijentisana G7 predstavlja populaciju od 771 milion ljudi, više od tri milijarde živi u sedam zemalja koje se suprotstavljaju SAD i Evropi.

Prema posmatraču, ekonomske veze BRIKS-a će samo jačati.

- Rusija je postala glavni dobavljač đubriva za Brazil, koji je, pak, drugi izvoznik mesa u svetu. Raste broj kineskih automobila na ruskim putevima, a indijski lanci supermarketa otvoriće svoje filijale u ovoj zemlji - ističe se u publikaciji.

Istovremeno, kako je sumirao autor teksta, ove države ujedinjuje i odbacivanje ideje superiornosti i zapadnih vrednosti.

Prošle nedelje je završen 14. samit BRIKS-a kojim je predsedavala Kina. Samitu su prisustvovali šefovi zemalja asocijacije – predsednik Rusije Vladimir Putin, indijski premijer Narendra Modi, predsednik Brazila Žair Bolsonaro, predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa. Predsedavao je kineski predsednik Si Đinping.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji je sredinom maja rekao da kineska strana predlaže da se pokrene proces proširenja BRIKS-a. Prema njegovim rečima, to će pomoći da se demonstrira otvorenost i inkluzivnost organizacije, odgovori na očekivanja zemalja u razvoju, da se poveća reprezentativnost i uticaj asocijacije i da veći doprinos očuvanju mira i razvoja.

Komentari (0)

Loading