OPERACIJA OZDRAVLJENJE Sprečen teroristički napad na maraton u Beču
EPA/Christian Bruna

Državna bezbednost otkrila je "spavače“ Islamske države, koji su planirali napade na više većih manifestacija u Evropi, kao odmazdu za smrt njihovog vođe Abu Ibrahima al-Hašimija, koji je poginuo raznevši se eksplozivom u februaru na severozapadu Sirije, prilikom akcije američke vojske.

Prema pisanju medija, teroristi su planirali napad pod nazivom "operacija ozdravljenje".

Državna bezbednost i Služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma, u saradnji sa stranim vlastima, uspeli su da razotkriju opasnu ćeliju "spavača".

Ta ćelija je, po uzoru na "Bostonskog bombaša", planirala da postavi bombu na cilj bečkog maratona, koji je održan u aprilu.

Radi se o petočlanoj grupi Iračana, od kojih je jedan, koji je 2015. usled migrantske krize došao u Austriju, uživao status azilanta.

Ukrajina: Rat ušao u 111. dan, ovo su najnovije vesti - Alo.rs


Ministarstvo ističe da se radi o osobama koje imaju različiti boravišni status u više evropskig država, a koje su zauzele vodeće uloge u Islamskoj državi i koji su dali nalog za nove napade.

Oni su komunicirali o svom planu, veoma obazrivo, koristeći tehnlogije za kriptovanje, između ostalog koristeći funkcije četovanja pojedinih video igrica na konzolama.

Inflacija u Nemačkoj otišla u nebesa - Alo.rs

Austrija je posebno obazriva od novembra 2020. kada je jedan Austrijanac albanskog porekla izvršio teroristički napad u Beču, usmrtivši četiri osobe i povredivši više od 20 ljudi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading