RUSIJA UPOZORILA NATO Kadirov objavio najnovije vesti sa fronta (FOTO/VIDEO)
Foto: Epa/ATEF SAFADI/Youtube Printscreen

Rano ujutru 24. februara, predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju naciji saopštio da Rusija ne može da se "oseća bezbedno, razvija i postoji" zbog stalne pretnje koja stiže iz današnje Ukrajine.

Kako je Putin naveo cilj vojne operacije je demilitarizacija Ukrajine, "denacifikacija" i zaštita ruskog stanovništva koje naseljava delove istočne Ukrajine, a koje je, kako navodi ruski predsednik, izloženo genocidu od strane zvaničnog Kijeva.

Rezime 110. dana

Ukrajinske snage i dalje kontrolišu hemijsku fabriku "Azot" u Severodonjecku, u kojoj se nalaze stotine civila, izjavio je načelnik regiona Lugansk Sergij Gajdaj.

U Melitopolju, koji je pod kontrolom ruskih snaga, dogodila se eksplozija i poginulo je troje ljudi, saopštila je ukrajinska vojska.

Sigurnost plovidbe u Marijupolju je obezbeđena, luka je očišćena od mina, tvrde predstavnici ruskog ministarstva odbrane.

Prenos uživo je završen.

Hitno saopštenje vojske LNR 

23:52 - "Neprijatelj gađao raketom 'Točka-U' u reonu grada Svatova. Ukrajinski borci nastavljaju da granatiraju stambena naselja koristeći taktičke raketne sisteme Točka-U".

 

 

Kadirov objavio snimak

23:40 - Kako je naveo, završena je poslednja faza oslobađanja Kamiševahe od ukrajinskih oružanih formacija.

 

 

Oborena "Točka-U" u oblasti Fomovke

23:32 - Snage PVO Luganske Narodne Republike oborile su raketu „Točka U“ u oblasti Fomovke. U granatiranju je teško ranjeno jedno dete, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

RUSIJA UPOZORILA NATO Kadirov objavio najnovije vesti sa fronta (FOTO/VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen

 

Rusi u problemu

23:13 - Ukrajinske oružane snage uništavaju ruske tenkove negde kod Izjuma.

 

Moguć susret Putina i Zelenskog?

22:59 - Moskva ne odbacuje mogućnost direktnog kontakta ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog, ali to zahteva temeljne pripreme, rekao je pomoćnik predsednika Rusije Juri Ušakov.

"Niko ne odbacuje ovu mogućnost, ali to zahteva odgovarajuće uslove i veoma temeljne pripreme. Niko se neće sastati sa Zelenskim bez toga i bez bilo kakve svrhe", rekao je Ušakov, preneo je TASS.

NATO razmatra isporuku teškog naoružanja Kijevu

22:45 - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je da će Kontakt grupa za Ukrajinu sutra u Briselu razmatrati isporuke teškog naoružanja Kijevu.

RUSIJA UPOZORILA NATO Kadirov objavio najnovije vesti sa fronta (FOTO/VIDEO)

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

 

Kadirov saopštio vesti sa fronta

22:30 - Komandant proruskih čečenskih snaga Ramzan Kadirov izjavio je danas da je okončana poslednja faza operacije oslobađanja Kamiševahe, sela koje se nalazi 25 kilometara južno od Lisičanska, u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR).

"Zelenski očajan"

22:17 - Ukrajinske snage trpe teške gubitke u borbama sa ruskim trupama u gradovima Severodonjeck i Harkov, izjavio je večeras predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Rusija bi mogla da zaustavi američke nuklearne elektrane

22.09 - Ako Rusija prestane da isporučuje obogaćeni uranijum američkim energetskim kompanijama to bi moglo dovesti do gašenja nuklearnih elektrana u SAD, a samim tim i do naglog skoka cene struje, što će pogoditi potrošače, a i privredu te zemlje.

Pitanje je li će se Moskva odlučiti na takav korak, ali nije tajna da je Rusija razmatrala takvu mogućnost kao odgovor na američke sankcije u energetskom sektoru, kaže za Sputnjik Aleksandar Uvarov, ruski ekspert za nuklearnu energetiku.

RUSIJA UPUTILA UPOZORENJE ZEMLJAMA NATO Volodin: Cela Evropa će biti zbrisana sa lica planete

21.41 - "Sikorski podstiče nuklearni sukob u centru Evrope. Ne razmišlja o budućnosti ni Ukrajine ni Poljske. Ako se njegovi predlozi ostvare, ove zemlje će nestati, zajedno sa celom Evropom. Ceo kontinent će biti obrisan sa lica Zemlje", rekao je Volodin.

Prag zatvara centar za prihvat izbeglica iz Ukrajine

21.14 - Razlozi za zatvaranje centra za prihvat izbeglica su opterećenost glavnog grada, nedostatak sistema prevođenja i turistička sezona, objasnio je gradonačelnik Zdenek Hrib.

Trenutno se u Češkoj nalazi oko 370 hiljada ukrajinskih izbeglica, od toga 54 hiljade živi u Pragu.

Ispaljena raketa na Jelenovku

20.47 Ukrajinske trupe ispalile su jednu raketu iz MLRS "Uragan" na selo Jelenovka, koje se nalazi u blizini Donjecka, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Zabranjen ulazak u zemlju

20.17 Rusija je zabranila 29 članova britanskih medija, uključujući pet novinara Gardijana, da uđu u zemlju, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Moskva je saopštila da je njihov potez bio odgovor na sankcije Zapada i širenje lažnih informacija o Rusiji. Oni smatraju da su akcije britanske vlade usmerene protiv Rusije.

"Britanski novinari na listi su umešani u namerno širenje lažnih i jednostranih informacija o Rusiji i događajima u Ukrajini i Donbasu", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Putin otpustio Nataliju Poklonskaju 

19.44 Ruski predsednik Vladimir Putin smenio je Nataliju Poklonskaju sa mesta zamenice šefa Rosotrudničestva.

Kako piše Jurovikli njuz, Putin je otpustio Poklonskaju zbog njenih "saosećajnih komentara” o ratu u Ukrajini.

 Podsetimo, našoj javnosti Poklonskaja je poznata i po tome što je srpskog porekla, što je i sama potvrdila.

Putinovi imperijalni apetiti

19.14 Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin osudio je imperijalističke ambicije ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Ruska invazija je ono što se dešava kada velike sile odluče da su njihovi imperijalni apetiti važniji od prava njihovih mirnih suseda", napisao je on na Tviteru.

"I to je slika mogućeg sveta haosa i nemira u kome niko od nas ne bi želeo da živi."

Biološke laboratorije u Zaporožju

18.44 Postoje najmanje tri biološke laboratorije na teritoriji regionalnog urbanog centra Zaporožja koji je pod kontrolom ukrajinske vojske i svi ovi objekti su dobro čuvani, upozorio je danas član glavnog veća vojno-civilne uprave Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Rogov je rekao da su u tim objektima ranije sprovedene mere evakuacije tokom kojih su eksperti sa Zapada napustili grad.

"Znamo da se mere evakuacije tamo sprovode od početka specijalne vojne operacije. Njihovo osoblje - građani nekih zapadnih zemalja, najviše iz Sjedinjenih Američkih Država, otišli su i odneli velike količine opreme. Obezbedjenje nije povučeno", rekao je Rogov za Tas s.

Turska optužuje Švedsku i Finsku

18.14 Turska je spremna da blokira članstvo Švedske i Finske u NATO-u duže od godinu dana ukoliko ne dobije uveravanja od dve zemlje da će se obratiti kurdskim grupama koje Turska smatra terorističkim organizacijama. Ovo je pitanje koje bi moglo da poremeti samit NATO-a u Madridu 29. juna, piše Gardijan.

OKO 3.000 BRITANSKIH VOJNIKA RATUJE U UKRAJINI

17.44 - Oko 3.000 britanskih vojnika bori se u Ukrajini protiv ruskih snaga, rekao je gruzijski komandant koji nadgleda operacije u kojima učestvuju strani dobrovoljci.

Ukrajinci koriste civile kao živi štit, ruska vojska će obezbediti izlaz

17.10 - Rusija će obezbediti izlaz za civile u fabrici đubriva Azot u spornom gradu Severodonjecku, ali će koristiti drugačiji plan od onog koji je Kijev zatražio, saopštila je ruska vojska

DNR traži od Rusije da Iskanderima potisne ukrajinsku artiljeriju

16.40 - DPR traži od Rusije da koristi dodatne raketne sisteme Iskander, kao i avione za suzbijanje ukrajinske artiljerije, izjavio je zamenik načelnika Republičkog odeljenja Narodne milicije Eduard Basurin u razgovoru sa novinarima, komentarišući svoj nedavni govor u kom rekao da DPR-u je potrebno više raketa.

 

 

NEMCI PROZVALI EU Ne žalite Ukrajinu, već pokažite oprez

 

16.10 - Trenutna situacija u Ukrajini ne bi trebalo da postane kriterijum za ulazak u Evropsku uniju, piše list "Tagešpigel"

ORUŽANE SNAGE UKRAJINE PRED KOLAPSOM rofesor Srđa Trifković o "planu B" Zapada

15.39 - Istoričar i publicsta Srđa Trifković izjavio je da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski samo puka transmisija svojih nalogodavaca sa druge strane Atlantika.

Saveznik Navaljnog: Aleksej prebačen na nepoznatu lokaciju

15.10 - Zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni prebačen je iz svoje zatvorske jedinice na nepoznatu lokaciju, saopštio je danas njegov saveznik Leonid Volkov.

RUSIJA UPOZORILA NATO Kadirov objavio najnovije vesti sa fronta (FOTO/VIDEO)

Foto: Wikipedia

 

"NATO naprsao - rat u Ukrajini ogolio Alijansu"

14.45Ukrajinska kriza je samo dodatno pokazala koje su slabosti „NATO štita“, Alijansa je daleko manje kohezivna neko što se to čini na prvi pogled, tvrdi britanski politički analitičar Sajmon Tisdal u autorskom članku za list „Gardijan“.

Pogođen vojni objekat u Zločevskom okrugu Lavovske oblasti

14.17

 

 

Peskov ponovio glavne ciljeve Rusije

13.46 - Glavni cilj specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini je zaštita Donjecke i Luganske Narodne Republike, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

RUSIJA UPOZORILA NATO Kadirov objavio najnovije vesti sa fronta (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Zelenski: Imamo municiju, treba nam oružje dugog dometa

13.20 - Ukrajinska vojska ima dovoljno municije i oružja, ali joj je potrebno više oružja dugog dometa, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

RUSIJA UPOZORILA NATO Kadirov objavio najnovije vesti sa fronta (FOTO/VIDEO)

Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Lambreht: Uskoro se završava obuka ukrajinskih vojnika za korišćenje nemačkih haubica

13.05 - Ministarka odbrane Nemačke Kristin Lambreht rekla je tokom posete vojnoj bazi u Rajnbahu da će uskoro biti završena obuka ukrajinskih vojnika za nemačke haubice, što će, kako je navela, omogućiti upotrebu tog oružja u ratu u Ukrajini, preneo je Rojters.

Oboreni ukrajinski lovac MiG-29, helikopter Mi-24

12.42 - Ruski sistemi protivvazdušne odbrane tokom proteklog dana oborili su jedan ukrajinski lovac MiG-29, helikopter Mi-24 i devet dronova, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Opet hladan tuš za Ukrajinu

12.20 - Portugalski premijer Antonio Košta upozorio je danas da debata o kandidaturi Ukrajine za članstvo u Evropskoj uniji može da stvori unutrašnje podele.

"Najbolja podrška koju Evropska unija može dati Ukrajini je da očuva njeno jedinstvo", saopštio je Košta, prenosi CNN.

On je u u intervjuu za Fajnenšel tajms poručio i da je najbolje što može da se ponudi Kijevu, "evropsko jedinstvo".

Nastavlja se evakuacija civila iz Severodonjecka

12.03 - Gradonačelnik Severodonjecka Oleksandar Strjuk izjavio je danas da nastavljaju da evakuišu civile iz tog ukrajinskog grada tokom svakog zatišja u teškim borbama.

Gradonačelnik Bojčenko: Situacija u Marijupolju je katastrofalna

11.43 - Gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko optužio je, kako je naveo, izdajnike u ukrajinskim redovima da su ruskim snagama preneli vitalne informacije tokom bombardovanja južnog lučkog grada na početku napada na Ukrajinu.

DNR traži pomoć od Rusije

11.26 - Donjecka Narodna Republika zatražila je od Rusije "dodatne savezničke snage" zbog učestalih napada na Donjeck, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.

Guibici ukrajinskih snaga, prema ruskim izvorima

11.13

 

 

U Dumi inicijativa za povlačenje nezavisnosti Litvanije

10.47 - Rusija bi mogla da povuče priznanje nezavisnosti Letonije, Estonije i Ukrajine, izjavio je danas poslanik Državne dume Evgenij Fjodorov.

RUSIJA UPOZORILA NATO Kadirov objavio najnovije vesti sa fronta (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Dejstvovanje ruskih raketa po ukrajinskim položajima

10.24

 

 

Tras: Radimo na oslobađanju osuđenih Britanaca u Donbasu

10.08 - Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras izjavila je danas da će učiniti sve što je potrebno da obezbedi oslobađanje dvojice britanskih državljana koje su ruske vlasti u Donbasu osudile na smrt.

Na pitanje da li je spremna da direktno pregovara sa samoproglašenom Donjeckom Narodnom Republikom, Tras je odbila izričito da odgovori, i za Bi-Bi-Si (BBC) izjavila da će "učiniti sve što je potrebno da obezbedi njihovo oslobađanje", prenosi Rojters.

Policija Ukrajine: Ekshumirani civili u improvizovanim grobnicama

09.37 - Ukrajinski istražitelji ekshumirali su sedam tela iz improvizovanih grobnica u šumi u blizini Kijeva, a ukrajinska policija tvrdi da se radi o civilima koje su ubile ruske snage tokom okupacije tog područja, što Moskva negira, preneo je Rojters.

Guverner Luganska: Svi mostovi ka Severodonjecku su uništeni

09.20 - Svi mostovi ka ukrajinskom gradu Severodonjecku na istočnoj liniji fronta su uništeni, što onemogućava evakuaciju civila koji su tamo ostali, izjavio je guverner regiona Lugansk Serhij Gajdaj. On je istakao da ipak postoji pristup gradu, preneo je Rojters.

 

 

Britanci: Rusija prvi put tokom poslednjih nedelja ostvarila napredak kod Harkova

09.09 - Britansko Ministarstvo obrane objavilo je novi izveštaj svojih obaveštajaca o situaciji u Ukrajini. U novom izveštaju se navodi da su ruske snage prvi put tokom poslednjih nedelja ostvarile "manji napredak" oko severoistočnog grada Harkova. Obaveštajci ističu da se ruske snage ipak najviše fokusiraju na osvajanje Severodonjecka na istoku Ukrajine.

Gubici ruske vojske, prema ukrajinskim izvorima

08.42

 

 

Vazdušna opasnost u ukrajinskim oblastima

08.26

 

 

Zelenski: Bitka za Severdonjeck jedna od najbrutalnijih

08.10 - Žestoka bitka za Severodonjeck ostaće upamćena kao jedna od "najbrutalnijih“ borbi koje je Evropa ikada videla, za koju je Ukrajina platila "zastrašujuću" cenu, saopštio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, prenosi Gardijan.

RUSIJA UPOZORILA NATO Kadirov objavio najnovije vesti sa fronta (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO

 

Rusija: U Zaporožju radi jedan od šest blokova elektrane

07.52 - Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje nije funkcionalna u potpunosti i radi samo jedan od šest blokova,saopštio je član ruske vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov za TAS S.

Politiko: EK će preporučiti status kandidata za Ukrajinu

07.36 - Evropska komisija (EK) preporučiće da se Ukrajini dodeli zvanični status zemlje kandidata za članstvo u EU, piše briselski portal Politiko pozivajući se na više diplomatskih neimenovanih izvora

Poziv na dalju pomoć Kijevu

07.19 - Ministar odbrane SAD Lojd Ostin će na sastanku kontakt grupe za Ukrajinu, koji će biti održan 15. juna u sedištu NATO-a, pozvati saveznike SAD da nastave da pružaju vojnu podršku Kijevu, saopštila je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer. Ministri odbrane zemalja NATO-a će, uz učešće zemalja-partnera (Ukrajine, Gruzije, Finske i Švedske), 15. i 16. juna održati sastanak u Briselu.

Peskov: Cilj ruske vojne operacije u UKR zaštita DNR i LNR

07.05 - Glavni cilj ruske vojne operacije u Ukrajini je zaštita samoproglašenih Donjecke Narodne Republiike i Luganske Narodne Republike, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, javila je agencija RIA Novosti.

RUSIJA UPOZORILA NATO Kadirov objavio najnovije vesti sa fronta (FOTO/VIDEO)

EPA

 


"Generalno, zaštita republika je glavni cilj specijalne vojne operacije", rekao je Peskov, preneo je Rojters.

Zelenski: "Šolc mora da odluči"

06.57 - Ukrajinski predsednik pozvao je nemačkog kancelara Olafa Šolca da pokaže veću podršku Kijevu, optužujući ga da je previše zabrinut zbog posledica iz Rusije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading