NATO ZLOČINCI SE IGRAJU NUKLEARNIM ORUŽJEM Mračna Alijansa odbila da pruži garancije Rusiji
Foto: Shutterstock

,,Svaka zemlja ima slobodu u nuklearnoj sferi da primi ili ne primi oružje. Ne radi se o uspostavljanju ograničenja“, rekao je Gran, istakavši da svaka zemlja-članica NATO-a o pitanju nuklearnog oružja odlučuje „suvereno“.

Kako je dodao, u NATO-u ne očekuju „vojnu reakciju“ Rusije kao odgovor na ulazak Švedske i Finske u Alijansu.

„Rusi su sami rekli da to nije neophodno (vojne mere). Smatram da to ne bi bilo opravdano“, rekao je Gran, naglašavajući da, kada je reč o Finskoj i Švedskoj, radi se o „odbrambenom stavu mirnih država koje ne teže konfrontaciji sa Rusijom“.

Takođe je istakao da se nada da će nesuglasice Turske, Finske i Švedske po pitanju članstva dve severnoevropske zemlje u NATO biti rešena.

„Važno je da se uzmu u obzir zahtevi Ankare i da se sedne za pregovarački sto.

Što se tiče Finske, zahtevi Turaka su pre svega politički“, zaključio je pomoćnik generalnog sekretara.

Finska i Švedska su zbog događaja u Ukrajini 18. maja predale generalnom sekretaru NATO-a zahtev za ulazak u Alijansu. Turska je blokirala početak procesa razmatranja ovih prijava. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da Ankara ne može da kaže „da“ članstvu Finske i Švedske u NATO, jer ne može da veruje njihovim uveravanjima o odnosima sa predstavnicima Radničke partije Kurdistana koja je zabranjena u Turskoj.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading