Kina "servirala" Sloveniji osvetu zbog Janšinih reči
Foto: EPA/EPA

Kina burno reaguje na svaki korak u smeru podrške odmetnutom ostrvu čije je povlačenje priznanja proteklih godina, zahvaljujući velikoj finansijskoj pomoći, proisteklo od šačice država koje su imale diplomatske odnose sa Tajvanom.

Međutim, u slučaju obrnutog primera, snažnijih veza sa vladom u Taipeju, Kina nema milosti.

U slučaju Slovenije, Peking je odlučio da poništi ugovore sa slovenačkim kompanijama s kojima posluje, kao i da povuče dogovore o ulaganju u Sloveniju, nakon što je premijer Janez Janša javno govorio izgradnji boljih veza sa Tajvanom. 

Diplomatski problemi se sada, zbog Slovenije šire.

Prošle nedelje je Janez Janša za indijski televiziju izjavio kako se nada da će Slovenije pratiti litvanski primer i da će razmeniti predstavničke kancelarije s Tajvanom. Isto tako, Janša je rekao da Ljubljana podržava tajvanski pokušaj da postane član Svetske zdravstvene organizacije. 

Dosad su Slovenija i Kina negovale dobre odnose. Slovenija je bila deo projekta kineskog predsednika Si Đinpinga "Jedan pojas, jedan put" čiji je cilj izgradnja infrastrukture kojom bi se povećao globalni dohvat Kine.

Međutim, Slovenija sada "otvoreno dovodi u pitanje kinesku politiku prema odmetnutom otoku, poznatu pod nazivom "jedna Kina", te "daje opasne izjave vezane uz tajvansku nezavisnost". "Šokirani smo i snažno se protivimo", poručio je Zao Lijian, portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
samo ja

29.01.2022 03:00

Ljepo je vidjeti da jedna Slovenija ima svoje misljenje I politiku pa makar se to svidjalo kini ili ne Australija je isto takva Kina kaznila Australiju zabranom uvoza ugljena pa se kinesko pucanstvo smrzavalo radi toga a Australski ugljen kupila Indija pa mozda preprodala Kinezima po vecoj cjeni

Ja

29.01.2022 12:19

E maleni, zaboravili ste koliki ste. Ne dirajte zmaja dok spava. Niste dovoljni ni za jedan zalogaj Kini!!!