DA LI JE PROŠIRENJE ZAUVEK MRTVO? EU više nikome ne garantuje članstvo, bogate severne zemlje u strahu od grešaka iz 2007.
EPA/ STEPHANIE LECOCQ

Zastoj oko deklaracije samita EU i lidera Balkana, 6. oktobra, predstavlja najslabiju tačku strategije EU da uvede Srbiju, tzv. Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i Severnu Makedoniju u blok, što se, kako se napominje, podudarilo sa rasplamsavanjem tenzija na administrativnoj liniji Srbije i Kosova.

EU je na samitu planirao da ponovi obećanje od pre 18 godina da „daje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana“, stoji u nacrtu deklaracije samita sa datumom 11. septembar, u koju je britanska agencija imala uvid.

Diplomate navode da su tim povodom održane najmanje dve runde razgovora ali nisu rezultirale dogovorom.

Države EU ne žele da obelodane svoje stavove, navodi Rojters i dodaje da bogate severne zemlje, kao što su Danska, Francuska i Holandija strahuju da se ne ponovi scenario ubrzanog prijema Rumunije i Bugarske 2007. godine i lošeg upravljanja migracijama radnika iz istočne Evrope u Britaniju, što je, kako se ocenjuje, mnoge Britance okrenulo protiv Unije.
 


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading