PRIJAVA ZA UBISTVO LABUDA
Foto: Youtube/Printscreen

Hrvatsko udruženje Prijatelji životinja zatražilo je hitan nadzor i podizanje prekršajne prijave protiv jednog mađarskog turiste koji je, kako tvrde, svesno skokom sa jahte u Skradinu usmrtio labuda.

Incident se, prema pisanju lokalnog portala Šibenik dogodio u nedelju u popodnevnim satima, a nadzor i prekršajna prijava se traži u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja i Zakonom o zaštiti prirode.

Podsećaju da je policija utvrdila da u spornom slučaju nema elemenata krivičnog dela i da skok na labuda nije bio s namerom, uprkos, kako se navodi, brojnim svedocima koji su videli da se publika na brodu smejala činu ovog turiste, a da je njegov prijatelj sve to snimao mobilnim telefonom.

Iz ovog udruženja poručuju da će učiniti sve da mađarski turista ne prođe nekažnjeno.

Inače, prema Pravilniku o visini naknade štete prouzrokovane nedopuštenom radnjom nad zaštićenim životinjskim vrstama određena je visina naknade za ubijanje pojedinog primerka.Tako je za ubistvo crvenokljunog labuda (Cygnus olor) predviđena kazna od 3.600 kuna (oko 480 evra), a za žutokljunog (Cygnus cygnus) čak 9.600 kuna (oko 1.280 evra).

Iz Državnog inspektorata su kazali da su zatražili od nadležne Policijske stanice zvaničnu informaciju o ovom događaju.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading