MARATON U GLAVNOM GRADU NEMAČKE U Berlinu pisana nova istorija, Adola ispred Bekelea
Foto: Marko Metlaš/Alo!

Posle pauze od dve godine, 47. Berlinski maraton, održan je kao prvi u nizu najvećih maratona i jedan iz serije šest World maraton mejdžers - najznačajnijih i najvećih svetskih maratona. U narednih pet nedelja biće održani maratoni u Londonu, Čikagu, Bostonu i Njujorku, neki od njih i sa po 50000 učesnika.

Ukupno 25000 učesnika trčalo je ulicama Berlina uz prisustvo publike. Na ravnoj stazi berlinskog maratona, do sad je postignuto jedanaest svetskih rekorda, osam u muškoj i tri u ženskoj konkurenciji. 

Ove godine je u Berlinu u muškoj konkurenciji pobedio Guje Adola. Etiopljanin je slavio rezultatom dva sata, pet minuta i 45 sekundi. Kenijac Betvel Jegon je kasnio minut i 30 sekudni za pobednikom, dok je treći bio favoriz za pobedu Kenenise Bekele (dva sata, šest minuta i 47 sekundi).

Bekele, do prošle godine svetski rekorder na 5000m i 10000m, trostruki olimpijski šampion, šestostruki svetski prvak, jedanaest puta svetski šampion u krosu, bio je pobednik poslednjeg Berlinskog maratona održanog 2019 godine. Bekele je tada pobedio sa rezultatom 2:01:41 sto je bilo samo dve sekunde sporije od svetskog rekorda koji je, takođe na Berlinskom maratonu, 2018. godine, postigao Eliud Kipcoge, još jedan velikan svetskog sporta, najbolji maratonac svih vremena i dvostruki olimpijski šampion u maratonu.

Bekele je prethodno, takođe pobedio na Berlinskom maratonu 2016. godine, sa rezultatom 2:03:03, što je tada bilo samo šest sekundi sporije od tadašnjeg svetskog rekorda u maratonu. Bekele nije nastupio u Tokiju na Olimpijskim igrama zbog sukoba sa Atletskim savezom Etiopije i ovo mu je bila prva maratonska trka posle dve godine. 

U ženskoj trci dugo su prolazi ukazivali na moguće postavljanje rekorda maratona, ali su na kraju pod vrućinom i teškim uslovima, popustile i vodeće Etiopljanke. Na opšte iznenađenje pobedila je Gotitom Gebreslase, sa rezultatom 2:20,09, i to u svom prvom maratonu u karijeri. Hivot Gebrekidan, prva favoritkinja, zaostala je za pobednicom minut i 14 sekundi, a treće mesto pripalo je i trećoj Etiopljanki, Helen Toli, sa rezultatom 2:23,05.

Pobednici su zaradili po 40 hiljada evra.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading