Duško Tošić
Marko Metlaš
Duško Tošić

Marko Metlaš

Duško Tošić, Foto: Marko Metlaš

Srpski sport ponovo je posramljen zbog incidenta u kom su bivšem fudbalskom reprezentativcu Dušku Tošiću (35) maloletni huligani pretili nožem tokom treninga na Kalemegdanu.

Nažalost, to nije prvi put da domaća javnost crveni pred svetom zbog bahatog i osionog ponašanja vandala koji već godinama ne biraju ni mesto ni način za ponižavanje vrhunskih sportista i nasilje nad njima.

Pod izgovorom loših igara ili nelojalnosti klubu kojem su oni privrženi, huligani pribegavaju različitim nasilnim metodama kako bi igračima pokazali svoje nezadovoljstvo. Niz neslavnih događaja vezanih za maltretiranje sportista započet je davno, a 2005. su navijači Crvene zvezde zapalili automobil Marijanu Markoviću, koji je odbio da produži ugovor i bez obeštećenja pređe u Dinamo iz Kijeva.

Stojkoviću pretili u Đenovi

Đenova, 12. oktobar 2010. godine. Mirne duše taj dan možemo nazvati najcrnjim danom u istoriji srpskog fudbala. Tada je razularena masa navijača naše reprezentacije najpre prekinula meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Italije, a zatim brutalno napala golmana „orlova“ Vladimira Stojkovića, koji je potpisao ugovor s Partizanom iako je ponikao iz redova večitog rivala Crvene zvezde.

Vladimir Stojković

ap

Vladimir Stojković, Foto: AP

Godinu dana kasnije, košarkaš Milan Gurović je zbog transfera u Zvezdu bio na žestokom udaru „grobara“, a netrpeljivost je kulminirala kad su na zgradi u kojoj legendarni košarkaš živi s porodicom ispisane jezive pretnje. Poruke mržnje na fasadi svoje stambene zgrade na Senjaku dobio je i bivši trener crno-belih Vladimir Vermezović 2012. godine. Agresiju su 2014. demonstrirale i najvatrenije pristalice Novog Pazara, kada je jedan njihov član, izrevoltiran zbog promašenog penala tadašnjeg defanzivca Žarka Udovičića, ušao u svlačionicu i vitlao pištoljem. Nikola Trujić je 2017. godine dobio nekoliko šamara od navijača Vojvodine zbog „nezalaganja“ na meču protiv Ružemberoka u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a žrtva nasilnika koji su od njega želeli da pridobiju materijalnu korist bio je fudbaler Fjorentine Aleksa Terzić. Bivšeg fudbalera Crvene zvezde napadači su presreli na Autokomandi i oteli mu automobil marke BMW.

Šćepović na meti vođe „grobara“

M. Metlaš

Šćepović na meti vođe „grobara“, Foto: M. Metlaš

Pamte se i incidenti u Humskoj iz 2013. godine, kada su u roku od tri meseca navijači Partizana najpre izudarali Lazara Markovića, a zatim i nasilno skinuli traku kapitenu Marku Šćepoviću pred hiljadama svedoka.