Radivoj Korać
Youtube printscreen
Ivo Daneu

youtube/mozartofbasketball

Ivo Daneu, Foto: youtube/mozartofbasketball

* Ušao je u FIBA kuću slavnih 2007. godine

* Daneu je za Jugoslaviju je odigrao 209 utakmica

* Bio je najbolji sportista 1967. godine 

Jugoslavija/Srbija je oduvek imala mnoštvo talentovanih košarkaša, pa ne čudi da smo oduvek imali jake tandeme, kao što su sad Jokić i Bogdanović, ranije Divac i Stojaković ili Đorđević i Danilović.

Poznat put do finala! Srbija se sa njima ukršta u četvrtfinalu i polufinalu! Zna se i kad ćemo na Amere!

AUTOR: alo.rs/M.D. DATUM I VREME: 05.09.2019. 18:55 Sada sledi prava stvar! Srbija - Italija, Foto: ALO Foto: Marko Metlas Današnjim utakmicama kompletirana je prva faza Svetskog prvenstva u Kini, a poznate su i novoformirane grupe u kojoj će se odigrati po još dve utakmice! AUTOR: alo.rs/M.D. DATUM I VREME: 05.09.2019.

Ovo je priča o prvom tandemu nekadašnje Jugoslavije koji su zajedno sanjali da osvoje zlato, ali o je doživeo samo jedan od njih dvojice!

PROČITAJTE JOŠ:

Tandem Daneu - Korać je zajedno igrao 118. puta, pa možete da zamislite momenat kada je najbolji slovenački košarkaš saznao da je njegov drug poginuo:

"Žućko me je nazvao iz Padove, rekao je da ide kolima za Sarajevo pa će svratiti po mene.Voleo sam da budem s njim i na terenu i van njega. Bio je jako inteligentan i harizmatičan. Na moju veliku žalost, direktor Zagrebačkog velesajma, čiji sam bio predstavnik u Mariboru, nije mi dozvolio da idem na tu revijalnu utakmicu. Nekoliko dana kasnije, držao sam oproštajni govor nad Žuletovim kovčegom u Aleji velikana u Beogradu" - rekao je sa suzama u očima Daneu.

Dominacija Srbije na Mundobasketu, ovo će zaboleti komšije a vas će dovesti do suza! (FOTO)

AUTOR: alo.rs/M.D. DATUM I VREME: 05.09.2019. 17:14 Pogodio pravo u centar! Jugoslavija Mundobasket, Foto: ALO! Košarkaška reprezentacija Srbije kao prvoplasirana je prošla u sledeću fazu takmičenja gde je očekuju utakmice sa Španijom i Portorikom! Dominantna igra "plavih" nije prošla nezapaženo širom sveta, pa ne čudi da svi smatraju da je upravo Srbija glavni favorit za osvajanje zlatne medalje!

Oni su upotpunjavali jedan drugog na terenu, a Ivo Daneu je imao samo reči hvale o Koraću:

"Imao je sjajan instinkt za koš. Odlično smo sarađivali. Dodavao sam mu lopte, a on je pogađao. Retko kad je promašivao. Levicom je uvek mogao da ubaci loptu u koš ili da navuče rivala na faul. Bili smo zajedno u reprezentaciji celu deceniju. Blistali smo u Riju na Svetskom šampionatu. Tada smo prvi put pobedili selekciju Sjedinjenih Država. Rusiju smo načeli u prijateljskoj utakmici pre šampionata 1961".

Tada je Jugoslavija osvojila zlato 1970. godine, ali u timu nije bilo Koraća, koji je bez ikakve sumnje jedan od zaslužnih za to najsajniju medalju.

Radivoj Korać

Youtube printscreen

Radivoj Korać, Foto: Youtube printscreen

Radivoj Korać je poginuo u 30. godini u saobraćajnoj nezgodi 2. juna 1969. kod sela Kamenice, 12 km od Sarajeva, posle utakmice između reprezentacije Jugoslavije i selekcija Bosne i Hercegovine. "Žućko" je prvi sportista koji je sahranjen u Aleji velikana u Beogradu. Na sahrani je prisustvovala i delegacija iz Petrarke iz Padove, kluba u kojem je Korać završio karijeru.

Đorđević o sukobu sa Italijanima i o saradniku sa klupe koji zna sve o tome!

AUTOR: alo.rs/M.D. DATUM I VREME: 05.09.2019. 17:36 Moglo je i bez incidenta! Aleksandar Đorđević, Foto: Alo/Marko Metlaš Selektor košarkaša Srbije, Aleksandar Đorđević progovorio je o sukobu na kraju utakmice naše reprezentacije i Italije! U tom duelu "plavi" su slavili sa 92:77, i tom pobedom su osigurali prvo mesto u Grupi D na Mundobasketu u Kini!

Sa reprezentacijom je osvojio dve srebrne medalje na Evropskim prvenstvima (1961, 1965), dve na Svetskim prvenstvima (1963, 1967) i Olimpijskim igrama 1968., kao i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu 1963, i četiri prvenstva Jugoslavije.

Ivo Daneu je osvojio Svetsko prvenstvo 1970., srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1968. i srebrne medalje na Svetskim prvenstvima 1963. i 1967. (na kom je bio izabran za najkorisnijeg igrača), srebrne medalje na Evropskim prvenstvima 1961, 1965 i 1969. i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu 1963.

BONUS VIDEO 

Uživo sa aerodroma “Nikola Tesla”: Ronaldo stigao u Beograd