Bogdan Bogdanović, Nikola Jokić
Alo/Vladimir Marković
Bogdan Bogdanović, Nikola Jokić

Alo/Vladimir Marković

Bogdan Bogdanović, Nikola Jokić, Foto: Alo/Vladimir Marković

Evropo, do viđenja, Kino, dobar dan! Košarkaša reprezentacija Srbije danas kreće put najmnogoljudnije države sveta u kojoj će početi takmičenje na 18. turniru najboljih selekcija planete (31. avgust - 15. septembar).

Saša Đorđević prelomio! Ukoliko Teo ne ode u Kinu, ON ĆE BITI kapiten Srbije na Mundobasketu! (FOTO)

AUTOR: SrbijaDanas/V.Ž. DATUM I VREME: 19.08.2019. 16:57 - 19.08.2019. 17:06 Centar Srbije ima dugačak reprezentativni staž Miloš Teodosić sa selektorom Đorđevićem, Foto: Alo! M.Metlaš Košarkaška reprezentacija Srbije u utorak će krenuti put Kine na Svetsko prvenstvo koje počinje 31. avgusta. AUTOR: Tanjug/S.M. DATUM I VREME: 19.08.2019.

Pre odlaska put Kine Đorđević će i definitivno saopštiti imena 12 igrača, koje će odvesti u Kinu. Od ideja da u Aziju putuje sa 14 igrača Sale nacionalne je morao da odustane zbog povreda kapitena Miloša Teodosića i beka Dragana Milosaveljevića. I dok Teodosić tokom jučerašnjeg dana nije bio zvanično otpisan (mada je stanje povrede njegovog stopala takvo da postoje samo minimalne šanse da se nađe u avionu koji će odvesti „orlove“ na SP), Milosavljević je tokom „Akropolis kupa“ doživeo povredu prednjih ukrštenih ligamenta i pred njim je pauza od sedam meseci posle neminovne operacije.

Još tri provere

Reprezentacija Srbije će u Kini imati još tri pripremna meča. U Šenjangu će igrati protiv Italije (23. avgust), dva dana kasnije „orlove“ očekuje duel protiv Novog Zelanda, a poslednje provera pred odlazak u Fošan, gde će Srbije igrati u grupi D na SP, biće selekcija Francuske (27. avgust).

Probleme sa zdravljem uoči puta u Kinu imao je i Vladimir Lučić. On bi trebalo uskoro da bude potpuno spreman za izazove, a da bi se oporavio od povrede butnog mišića u potpunosti, morao je da preskoči provere protiv Turske, Italije i Grčke u Atini. Svi problemi s kojima se selektor Srbije suočio od prvog okupljanja pred odlazak na Kopaonik ostavile su trag, iako se po rezultatima to ne vidi, pošto je Srbije pobedila u svim dosad odigranim pripremnim mečevima.

- Dobro se osećamo, ali još ne igramo onako kako želimo. Verujem da ćemo do početka šampionata biti odlični - objasnio je Nemanja Bjelica posle turnira u Atini.

Krilo Sakramenta je svesno i šta to mora da se promeni u igri Srbije.

Oni idu u Kinu

Plejmejkeri: Vasilije Micić, Stefan Jović. Bekovi: Bogdan Bogdanović, Marko Gudurić. Krila: Marko Simonović, Vladimir Lučić. Krilni centri: Stefan Birčević, Nemanja Bjelica. Centri: Nikola Jokić, Miroslav Raduljica, Boban Marjanović, Nikola Milutinov.

- Prvo, moramo više međusobno da se poštujemo. Tu mislim na nas, igrače. Imamo mnogo dobrih košarkaša i zato bi trebalo da napredujemo i kao tim. Moramo više da komuniciramo, ali zaista mislim da će biti sve u redu. Bilo mi je vrlo teško da gledam momke kako osvajaju medalje, a da ne budem među njima zbog povreda. Zdrav sam i uživam što igram za nacionalni tim. Jedva čekam da počne šampionat.

Bjelica ne vidi problem u tome što Srbija u sastavu ima nekoliko velikih zvezda.

- Kada dođe vreme, uvek pronađemo način da igramo na najbolji način. Zajedno smo godinama, poznajemo se dobro, a imamo i sjajnog selektora. Znamo koliko će prvenstvo biti teško. I pored otkaza, najveći favoriti su Amerikanci. Ali, tu su i Španija, Grčka, Francuska, Australija... Jeste, u krugu smo favorita, ali znamo i da nam je potrebno još vremena da bismo bili na top nivou - objasnio je Bjelica koji sa reprezentacijom ima srebra sa SP 2014 i EP 2009.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Rezultati u pripremnom periodu

Srbija - Borac Čačak 97:66
Srbija-Finska 95:75
Srbija-Litvanija 72:68
Litvanija-Srbija 91:95
Srbija-Turska 87:72
Italija-Srbija 64:96
Grčka-Srbija 80:85

BONUS VIDEO

Alo! anketa: Pitali smo Beograđane koji košarkaš neće putovati na Mundobasket