SPORTSKA PLANETA IM SE KLANJA Oni su obeležili 2023. godinu, osvojili su srca navijača širom sveta
Foto: EPA/EPA/Tolga Bozoglu

Godina za nama donela je mnogo uzbuđenja na sportskim borilištima. Neki akteri su se izdvojili po dostignućima koja su izvojevali napornim radom, trudom i zalaganjem, pa su zato i vredni pomena. 

Naravno, nije uvek lako izdvojiti one najbolje, ali ovo su samo neki od njih koji su obeležili ovu sportsku 2023. godinu. 

MESI - Čovek koji je osvojio sve!

Krenimo odmah od kraja 2022. godine. Ceo svet je zadivljeno gledao kako Argentina podiže čuvenu "boginju". "Gaučosi" su tako posle 36 godina, još od 1986. i legendarnog Maradone, ponovo postali prvaci sveta u fudbalu! Pobedili su u ludoj završnici na penale branioca titule - Francusku.

SPORTSKA PLANETA IM SE KLANJA Oni su obeležili 2023. godinu, osvojili su srca navijača širom sveta

AP Manu Fernandez (STF)

 

Koliko taj južnoamerički narod živi za "najvažniju sporednu stvar na svetu", govori i podatak da je nekoliko miliona ljudi izašlo na ulice Buenos Ajresa, glavnog grada Argentine da proslavi ovaj veliki uspeh. 

Ovim trofejem je i Lionel Mesi definitivno pokazao da je postao sportskim rečnikom "besmrtan" jer je uspeo da osvoji sve važne trofeje u karijeri. Pa nema sumnje da je on obeležio ovu godinu u svetu sporta. 

Svi najvažniji Mesijevi trofeji: Prvak sveta: 2022, Kopa Amerika: 2021, Olimpijski prvak: 2008, Svetski prvak do 20 godina: 2005, Zlatna lopta: 7 puta, Zlatna kopačka Evrope: 6 puta, Najbolji igrač SP-a: 2014 i 2022. godine, Nagrada Laureus za najboljeg sportistu sveta: 2019, Najbolji strelac La Lige: 9 puta, MVP Kopa Amerike: 2021, Liga šampiona : 4 puta. 

NIKOLA JOKIĆ - Drugu godinu zaredom MVP NBA lige! 

 Srpski košarkaš Nikola Jokić izabran je za najkorisnijeg igrača NBA lige drugu godinu zaredom! 

 

 

Jokić je dobio čak 65 glasova za MVP, daleko više od drugoplasiranog Džoela Embida iz Filadelfije, koji je dobio 26. Treći je završio Janis Antentokumpo iz Milvokija, koji je dobio 9 glasova.

"Džoker" je ove sezone ponovo predvodio Denver do plasmana u plej-of, četvrtu godinu uzastopno, a impresivno je da je ovog puta to učinio bez drugog i trećeg najboljeg igrača tima - Džamala Marija, koji je zbog oporavaka od operacije kolena propustio celu sezonu, i Majkla Portera Džuniora, koji je odigrao samo 9 utakmica na samom početku šampionata, a zatim imao operaciju leđa i nije se vratio na parket do kraja sezone za Nagetse.

SPORTSKA PLANETA IM SE KLANJA Oni su obeležili 2023. godinu, osvojili su srca navijača širom sveta

Foto: Alo.rs

 

Denver je, najviše zahvaljujući Jokićevim bravurama, završio kao 6. na Zapadu, a u prvoj rundi plej-ofa poražen je u duelu sa Golden Stejt Voriorsima. Bilo je 4-1 u seriji za tim iz San Franciska. Jokić je u ligaškom delu sezone imao prosek od 27,1 poen, 13,8 skokova i 7,9 asistencija i postao jedini igrač u istorii NBA lige sa više od 2.000 poena, 1.000 skokova i 500 asistencija u istoj sezoni. Takođe je predvodio ligu u broju "tripl-dablova" sa 19. 

Jokić je posle poraza u prvoj rundi plej-ofa otputovao u Srbiju, a tokom leta potpisao je novi petogodišnji ugovor sa Denverom vredan skoro 254 miliona dolara - najveći u istoriji NBA lige. 

Dirljiva scena za Jokića je bila kada je delegacija Denver Nagetsa došla u Nikolin rodni Sombor i dodelila mu MVP nagradu! To je bio trenutak za pamćenje. 

 

 

VASILIJE MICIĆ - Kralj evropske košarke! 

Košarkaši Anadolu Efesa odbranili su titulu šampiona Evrope pobedom protiv Real Madrida u beogradskoj "Štark areni", a za najkorisnijeg igrača finalnog turnira proglašen je Vasilije Micić. 

SPORTSKA PLANETA IM SE KLANJA Oni su obeležili 2023. godinu, osvojili su srca navijača širom sveta

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

 

Srpski reprezentativac je u polufinalu protiv Olimpijakosa postigao 15 poena uz 6 skokova i 9 asistencija, dok je u odlučujućem duelu upisao 23 poena i po 2 skoka i asistencija. 

TO ŠTO MI IMAMO, NEMA NIKO U EVROPI Željko Obradović nakon pobede: Nisam došao da slušam navijače koji imaju problem s nekim ljudima

Sjajni plejmejker je i prošle godine na završnom turniru u Kelnu dobio MVP nagradu.

Micić je, podsetimo, ove sezone dobio nagradu „Alfonso Ford“ za najboljeg strelca Evrolige, a izabran je u drugu postavu elitnog klupskog takmičenja.

Dvadesetosmogodišnji Beograđanin je prošle sezone bio i MVP ligaškog dela takmičenja.

Od srpkih košaršaka trofej za najkorisnijeg na završnim turnirima dobili su još Dejan Boridoga (2002. Panatinaikos, 2003. Barselona), Željko Rebrača (2000, Panatinaikos), Zoran Savić (1998, Kinder Bolonja), Žarko Paspalj (1994, Olimpijakos) i Predrag Danilović (1992, Partizan).

DANIJELE SANTARELI - Miljenik Srbije postao za kratko vreme 

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije postala je svetski prvak i tako uspela da odbrani titulu planetarnog šampiona! Srpske odbojkašice su dobile svih 12 mečeva na turniru, a u finalu su razbile Brazil sa 3:0.

 

 

Naše dame je predvodio Italijan Santareli, koji je na klupu Srbije došao na leto i odmah uradio pravu stvar - popeo našu zemlju na krov sveta! Kapiten Srbije Tijana Bošković proglašena je za MVP igračicu šampionata i najboljeg korektora, Bojana Drča je najbolji dizač, a Teodora Pušić najbolji libero.

SPORTSKA PLANETA IM SE KLANJA Oni su obeležili 2023. godinu, osvojili su srca navijača širom sveta

EPA-EFE/Tomasz Wiktor

 

Santareli je potom i sa svojim klubom Koneljanom, zajedno sa suprugom Monikom De Đenarom, sjajnim italijanskim liberom, koja igra za ovaj tim, osvojio Svetsko klupsko prvenstvo!

Koneljano je iznenadio turski Vakifbank u finalu i fantastičnom igrom srušio favorita za osvajanje titule. 

Potom, Santareli je iznenađujuće odlučio da napusti klupu Srbije i da preuzme kormilo Turske. Ipak, Srbija mu nikad neće zaboraviti titulu svetskog šampiona! 

ZURAB DATUNAŠVILI - Gruzijac koji je zavoleo Srbiju! 

SPORTSKA PLANETA IM SE KLANJA Oni su obeležili 2023. godinu, osvojili su srca navijača širom sveta

AP/Terje Pedersen

 

Gruzijac koji je odlučio da se bori pod zastavom Srbije kao rvač u grčko-rimskom stilu kategoriji do 87 kilograma, Zurabi Datunašvili, postao je prvak sveta ove godine u Oslu u ovoj borilačkoj veštini. Na tradicionalnoj dodeli nagrada Olimpijskog komiteta Srbije, dobio je nagradu za najboljeg sportistu Srbije, kao i atletičarka Ivana Vuleta.

 – Divan dan za mene. Mnogo sam srećan, hoću da se zahvalim svima. Biti najbolji u zemlji koja ima Novaka Đokovića, vaterpoliste i košarkaše je velika čast. Boriću se još jače za Srbiju. Živela Srbija i srećna Nova godina – rekao je Datunašvili na srpskom jeziku i oduševio sve. Ovim gestom pokazao je koliko mu Srbija znači i da je zahvalan onim što ovde ima. Nema sumnje, pridobio je srca mnogobrojne publike. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading