Nenad Krstic
Alo!/Marko Metlaš
Miloš Teodosić

Profimedia

Miloš Teodosić, Foto: Profimedia

Košarkaška reprezentacija Srbije u nedelju (16, „Pionir“) traži spas u poslednji čas. 

Na samom kraju kvalifikacija za Mondobasket „orlovi“ i pored šokantnog poraza u Talinu od Estonije (70:71) i dalje sami kroje svoju sudbinu. „Orlovi“ bi se pobedom nad Izraelom kao trećeplasirani tim u grupi L kroz iglene uši dokopali poslednje karte za Kinu.
Naša reprezentacija je kroz sličan pakao prošla i na putu ka Evrobasketu 2013. u Sloveniji. I tada su nam Estonci zagorčali život (81:88), a onda je učešće na EP overeno trijumfom u „Pioniru“, baš protiv selekcije Izraela (83:67).
Sve ovo je već video i na sopstvenoj koži osetio Nenad Krstić, bivši kapiten selekcije Srbije, koja se rudarski borila za plasman na EP 2013. Krle se delom uzda u istoriju, a mnogo više u kvalitet izabranika selektora Aleksandra Đorđevića.
- Posle poraza u Talinu, sve mi se okrenulo u glavi. Setio sam se svoje generacije koja je 2012. na tom istom terenu izgubila od nimalo naivnog rivala. Srećom, tada smo preko Izraelaca ipak stigli do Evrobasketa. Ubeđen sam da će i sada uslediti isti rasplet. Jeste to teži put do Mondobasketa, ali će u neku ruku na kraju biti i slađi, s obzirom na to da tako važnu utakmicu igramo pred svojom publikom. Svetsko prvenstvo bez Srbije? To ne mogu da zamislim. To nije opcija. To nije moguće - ubeđen je u srećan kraj Nenad Krstić.
Nekadašnji kapiten naglašava koliko je prisustvo sadašnjeg kapitena važno za nacionalni tim.
- Imajte u vidu da Miloš Teodosić posle nastupa u NBA dugo nije odigrao nijednu utakmicu. Ne sumnjam da će Teo biti onaj pravi kad je to najpotrebnije. Mnogo znači i povratak Nikole Milutinova, koji je, čujem, dobio dozvolu od Olimpijakosa da pojača Srbiju u odlučujućoj utakmici kvalifikacija. Konačno malo i lepih vesti, previše je bilo neizvesnosti oko igračkog kadra. Selektor Đorđević nije mogao da ima najjači sastav na okupu. Ove kvalifikacije su specifične, veoma teške, pomalo i mučne. Pažljivo gledam i navijam za svoju reprezentaciju, ali se i lično loše osećam kada izgubimo. S druge strane, ubeđen sam da ćemo u nedelju proslaviti prolaz na Svetsko prvenstvo - kaže za „Alo!“ Nenad Krstić.

Inače, košarkaškoj reprezentaciji Srbije je za treću poziciju u grupi, samim tim i direktan prolaz na Mondobasket u Kini, potreban trijumf nad Izraelom u poslednjem kolu (Grci i Nemci ranije prošli). Teoretski, „orlovi“ bi i porazom mogli da se dokopaju Kine, ali im je za to potrebno da Gruzija trijumfuje nad Estonijom.

Tada bi se stvorio krug od tri selekcije sa istim skorom (Srbija, Izrael, Gruzija 6-6). U tom krugu međusobni skor svih reprezentacija je 2-2: Srbija - Gruzija 2:0, Srbija - Izrael 0:2, Gruzija - Izrael 2:0.
Naš tim bi iskočio na vrh mini-tabele zbog najbolje koš razlike. Ako Gruzija pobedi Estoniju, onda Srbija može da izgubi od Izraela sa manje od 22 razlike. Dakle, i u tom slučaju naša reprezentacija bi sačuvala tu željenu treću poziciju u grupi.