Jusuf Nurkić
AP/Kevin C Cox
Jusuf Nurkić, Foto: AP/Kevin C Cox

O skandaloznoj objavi NBA centra još se priča. Obirsao je fotografiju "Džamije poglavnika Ante Pavelića", ali... 

Radi se o džamiji koju je podigao ustaški zločinac još 1944. godine i to tako što je zgradu Doma likovnih umetnosti kralja Petra I Oslobodioca izgrađenu 1938. godine pretvorio u džamiju koja je nazvana po njemu.

Nurkić je svojom objavom šokirao i sunarodnike, koji ga mole da ih ne bruka, a sada je na svom tviter nalogu ceo slučaj ispratio i poznati "lovac na naciste" Efraim Zurof.

- Objava je bila fotografija zagrebačke džamije, koja je izgrađena kao muzej 1938. godine, ali ju je fašistički ustaški režim pretvorio u džamiju, kao gest u čast podrške bosanskih Muslimana genocidnom režimu Ustaša. Ustaše su provodile politiku genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima, a takođe su ubile hiljade antifašistički nastrojenih Hrvata katolika. Ako je Nukrićev motiv bio izražavanje podrške ili saosećanje ili nostalgiju prema ustašama, koje su ubile stotine hiljada nevinih stanovnika Hrvatske, Simon Vizental Centar nedvosmisleno osuđuje takve izjave - stoji u saopštenju nevladine organizacije iz Los Anđelesa.

Jusuf je napravio veliki skandal, a ovo mu nije prvi put...