Arsen Venger
EPA/Rui Vieira
Arsen Venger

EPA/Rui Vieira

Arsen Venger, Foto: EPA/Rui Vieira

Francuz Arsen Venger je izjavio da pojedini klubovi žele da osnuju Evropsku Superligu pošto ne mogu finansijski da se takmiče sa rivalima iz Premijer lige. Mančester Junajted i Liverpul su u pregovorima o osnivanju novog takmičenja vrednog šest milijardi dolara, u kome bi učestvovalo 16 ili 18 klubova iz pet evropskih najjačih liga.

Osnivači žele da takmičenje počne 2022. godine, a Đozep Marija Bartomeu, koji je u utorak podneo ostavku na mesto predsednika Barselone, nedavno je rekao da je njegov klub već prihvatio da učestvuje.

Legendarni menadžer Arsenala, koji je šef programa globalnog razvoja fudbala u FIFA, rekao je da su ti planovi usmereni na uništavanje "superiornosti" Premijer lige.

- Premijer liga ima superiornost, ostale lige pokušavaju da unište prednost koju ima Premijer liga. Za njih je najbolja stvar da osnuju Evropsku ligu, koja bi u osnovi uništila Premijer ligu. Ako se dogovore sa velikim engleskim klubovima, to će se dogoditi - rekao je Venger.

Najbolji evropski klubovi bi češće igrali u Super ligi, ali je Venger rekao da bi najveći dobitnici bili vlasnici klubova.

- U periodu smo vlasnika koji su investitori. Njihov prvi cilj je da zarade više novca. Evropska Super liga je možda jedan način da zaradite više novca - zaključio je Venger.

PROČITAJTE JOŠ: