EURO 2020, Logo EURO 2020
Twitter/UEFA
EURO 2020, Logo EURO 2020

Twitter/UEFA

EURO 2020, Logo EURO 2020, Foto: Twitter/UEFA

Posle nekoliko dana nagađanja, sad je i zvanično - Bilbao neće biti jedan od domaćina Evropskog prvenstva. Bilbao je bio jedan od 12 gradova koje je UEFA odabrala za domaćine utakmica EP koje je trebalo da se održi 2020. ali je zbog pandemije pomereno na ovo leto. Međutim, prestrogi sanitarni uslovi koje je baskijski grad nametnuo, naterali su UEFA da Bilbao izbriše sa spiska domaćina.

Regionalna baskijska vlada sastavila je spisak praktično nemogućih uslova za povratak gledalaca na tribine. Na listi se nalazi sedam uslova, među kojima se ističu dva – onaj o 60 odsto vakcinisanosti populacije protiv koronavirusa u Baskiji i ostatku Španije do 14. juna, te onaj da pacijenti koji razviju teži oblik bolesti Kovid-19 ne zauzimaju više od dva posto kapaciteta u bolničkim jedinicama za intenzivno lečenje.

UEFA je od svakog od 12 gradova domaćina EP zatražila planove za povratak navijača na stadione do početka aprila. Amsterdam, Baku, Bukurešt, Budimpešta, Kopenhagen, Rim, Glazgov, London i Sankt Peterburg su potvrdili da će dozvoliti povratak dela navijača na tribine, dok Bilbao, Dablin i Minhen to nisu učinili. Krovna fudbalska organizacija „Starog kontinenta” je na nedavnom Kongresu objavila da će odluku o ova tri grada objaviti u petak, 23. aprila. Ipak, Bilbao ih je prestigao.

Baskijski organizatori nisu bili zadovoljni i kritikovali su "jednostranu odluku UEFA".

- Nećemo dozvoliti da se dovode u pitanje dugo i bogato iskustvo i sposobnost baskijskih vlasti za upravljanje i organizaciju događaja na međunarodnom nivou. Nećemo dozvoliti da ostanu sumnje u kriterijume”, objavili su organizatori u saopštenju za javnost, tvrdeći da su postupili „ozbiljno i odgovorno”, suočeni sa pandemijom.

Organizatori (grad Bilbao, baskijska regionalna vlada i druge lokalne vlasti) su zatražili od UEFA pisani odgovor na pitanje koje tačke ugovora nisu poštovali, a najavili su i pokretanje pravnog postupka tražeći naknadu nastalih troškova (1,2 miliona evra prema saopštenju za javnost) i štete uzrokovane ovom odlukom.

Na stadionu San Mames trebalo je da se odigraju tri utakmice grupe E (Španija – Švedska, Španija – Poljska, Španija – Slovačka), te jedan meč osmine finala. Još uvek nije jasno koji će grad zameniti Bilbao. Pretpostavlja se da bi to mogli da budi Sevilja ili London.