Radomir Novaković
privatna arhiva
Radomir Novaković

privatna arhiva

Radomir Novaković, Foto: privatna arhiva

Osamnaestogodišnji Radomir Novaković, rođen u Menhengladbahu, član holandske Rode, na skeneru je ljudi iz Fudbalskog saveza Srbije i uskoro bi mogao da debituje za omladinsku selekciju "orlova".

Momak, koji je detinjstvo ipak proveo u Kikindi i koji poslednjih šest godina karijeru gradi u Nemačkoj i Holandiji, u razgovoru za "Alo! Sprint" tvrdi da mu je dres Srbije jedina želja.

Kako je tekao tvoj fudbalski put?

- Rođen sam u Menhengladbahu. Moji roditelji, otac Zoran i majka Senka, preselili su se u Kikindu kada sam imao dve godine, a već u dvanaestoj vratio sam se u Nemačku. Tamo sam nastupao za mlađe selekcije Menhengladbaha, a u martu sam potpisao profesionalni ugovor sa Rodom za koju sam debitovao tokom priprema za novu sezonu - priča nam Rade na čistom srpskom jeziku.

U startu da raščistimo - imaš li srpski pasoš?

- Imam i srpski i nemački.

A želju da zaigraš za koju reprezentaciju?

- Isključivo za Srbiju! Oko toga nema dileme.

Radomir Novaković

privatna arhiva

Radomir Novaković, Foto: privatna arhiva

Da li si već imao kontakte sa ljudima iz FSS-a?

- Lično me nisu zvali, ali sam obavešten da su dobili moje snimke sa utakmica, pa čekam da mi zazvoni telefon (smeh). Iskreno, očekujem i poziv selektora Perice Ognjenovića za reprezentaciju Srbije do 18 godina. Na klupskom planu mi je cilj da već sledeće sezone postanem prvi golman Rode.

Pratiš li srpski fudbal i za koga navijaš?

- Još odmalena više preferiram Partizan, a što se tiče domaće lige, ne gledam je toliko redovno. Naravno da večiti derbi ne propuštam, baš kao ni nastupe naše reprezentacije.

Pretpostavljamo da su ti i klupske ambicije mnogo veće?

- Želja mi je da zaigram za Juventus ali svakako da ne bih odbio ni Real, Mančester i ostale velike klubove, ukoliko bi mi se pružila prilika da dotle doguram.

Da li se neko u tvojoj porodici bavio sportom?

- Otac Zoran igrao je za Crvenku, međutim, moj deda kaže da nije imao dovoljno ambicija da se profesionalno bavi sportom, iako je imao talenta. Tata je igrao centarfora a, eto, ja sam golman...

Radomir Novaković

privatna arhiva

Radomir Novaković, Foto: privatna arhiva

Ko ti je golmanski uzor?

- Jan Oblak, čuvar mreže madridskog Atletika. Pokušavam da se ugledam na njega. Od naših golmana omiljen mi je Predrag Rajković, mada gajim i veliki respekt prema Vladimiru Stojkoviću.

Da li slušaš sprsku muziku?

- Nemam omiljenog pevača, ali sam uz oca naučio brojne hitove „Riblje čorbe“, Šabana Šauilića… - uz osmeh će Rade.

Rade živi u Nemačkoj, a radi u Holandiji. Svakog dana od kuće do posla i trening kampa Rode prevali 140 kilometara!

- Ne pada mi teško da svakog dana u kolima provedem po 90 minuta u oba pravca. Baš koliko i traje jedna utakmica. Roda mi je ponudila stan u Holandiji, ali mi je draže da slobodno vreme provodim sa porodicom. S obzirom na to da moji roditelji rade do kasno, ja se često vratim sa treninga pre njih, pa im spremim ručak. Ipak, vikendom je mama šef kuhinje.