UEFA
EPA/Laurent Gillieron
UEFA

EPA/JeanCristopheBott

UEFA, Foto: EPA/JeanCristopheBott

Dugo najavljivana odluka o reformi Lige šampiona trebalo je da bude doneta danas, ali je UEFA ipak odlučila da ceo slučaj odloži za 19. april, jer su UEFA i EKA (Evropska asocijacija klubova) ponovo ušli u klinč. Tri su ključne tačke sporenja, tri nerešena problema koja koče konačni dogovor, javlja nemački Kiker.  Evropska Superliga bi po sadašnjem dogovoru bila proširena Liga šampiona. Umesto 32 imala bi 36 klubova, a broj mečeva bi se povećao za više od 60, ali...

Prvi problem je zgusnut kalendar koji bi uticao na domaća takmičenja. A, u nekim zemljama, kao što je Engleska, pa i dobrim delom Nemačka, domaća liga je – svetinja. Nešto u šta ne sme da se dira. Kad Englezi neće da taknu ni Liga kup, jer je i to takmičenje sa dugom tradicijom, onda je jasno koliko im tek ne pada na pamet da prave neke kompromise oko Premijer lige.

Drugi problem – učesnici. Jedan deo klubova zagovara ideju zatvaranja evropske Superlige. Nešto kao Evroliga u košarci ili još bolje – NBA liga. Ne bi igralo doslovno 36 istih klubova svake sezone, ali bi mesta bila unapred raspoređena tako što bi se pozivnice dodeljivale prema desetogodišnjem bilansu na UEFA rang listi klubova. Što, naravno, ide u prilog najmoćnijima, jer će, recimo, Mančester Junajted ili Čelsi biti debelo ispred Evertona ili Lestera. Prema drugom planu koji je bliži željama UEFA, a koji predlaže Asocijacija liga je da se tri mesta ostave otvorena za „prave šampione“, odnosno da se popune kroz kvalifikacije, da se na taj način ostavi kakva-takva prilika klubovima iz slabijih liga da dođu do elitnog kupa, što bi bilo izuzetno važno za Srbiju.

Treća tačka sporenja je, naravno, distribucija novca. Prema sadašnjim propisima UEFA, novac od evropskih kupova su dobijale i zemlje koje nemaju učesnike u grupnim fazama evro takmičenja. Delilo se na njih četiri odsto od ukupnog prihoda, a sad se traži da se taj procenat podigne na osam odsto, znači duplo, što nije mala razlika.

Kako će se i da li će se svi ovi problemi rešiti u naredne tri nedelje, ili će odluka ponovo biti odložena, znaćemo 19. aprila...