Heroji nacije po  sletanju u  Lisabon
Tanjug
Heroji nacije po  sletanju u  Lisabon

Tanjug

Heroji nacije po sletanju u Lisabon, Foto: Tanjug

Čovek koji je najveći deo igračke karijere proveo upravo u Portugalu braneći boje Žil visentea, Porta i Benfike u razgovoru za „Alo!“ nije mogao da stiša emocije.

Državni praznik 10. jul

Drulović je otkrio i da Portugalci već traže da dan osvajanja EP bude proglašen za državni praznik. - Tako su mi makar rekli brojni prijatelji iz ove države. Euforija je velika, ali zaslužena. Portugal je po broju stanovnika mala zemlja, ali je po ljubavi prema fudbalu ogromna - objasnio nam je Drulović.

 

- Vratilo se Portugalcima za sve što su propustili 2004. godine u finalu, kada su poraženi od Grčke. Iskreno, mnogo mi je drago. Mnogo. Pre svega zbog njihovog selektora Fernanda Santoša, koji me je trenirao u Portu. On ne samo što je sjajan trener već je i veliki čovek. Sećam se kada smo se videli na žrebu za EP, on kao šef struke Portugala, a ja u ulozi selektora Makedonije, kako mi je pričao da je želeo da se vrati u klupski fudbal, ali da kada mu je stigao poziv iz Lisabona, nije mogao da kaže ne. To je ono što krasi fudbal u ovoj državi. Fudbal je tamo religija. Čuo sam se sa dosta prijatelja iz Portugala i svi su bili oduševljeni. Slavlje na ulicama, pre svega Lisabona, traje već dva dana. Ako, i zaslužili su da slave - u dahu je prepričavao Drulović.

Divi se prijateljima:  Ljubinko Drulović

Aleksandar Dimitrijević

Divi se prijateljima: Ljubinko Drulović, Foto: Aleksandar Dimitrijević

- Ima i onih koji nisu zadovoljni trijumfom Portugala na EP, uz obrazloženje da Ronaldo i drugovi nisu blistali na turniru u Francuskoj?
- Tačno je da nisu pobedili mnogo mečeva, ali nisu ni gubili! Grupna faza je bila kakva je bila, ali takav rezultat im je omogućio da se nađu možda i u lakšem delu kostura. Tu su pokazali da su prava ekipa, a ovaj trofej je samo pokazao da se rad i ulaganje u fudbal isplate.

- Kristijano Ronaldo je glavna tema svetskih medija, iako zbog povrede nije završio finale. Svi reprezentativci Portugala veličaju prvu zvezdu tima?
- Uveren sam da mu je ovo najdraži trofej u karijeri. Trajala je ta fama i priča da neće uzeti titulu sa reprezentacijom. I sada, posle svih uspeha u klupskom fudbalu, ovo mu je sigurno kruna karijere. Videli ste sa koliko emocija je pristupio meču, koliko mu je značila pobeda. Nadao sam se da će postići gol i da će postati najbolji strelac EP i prestići Platinija - zaključio je Drulović.

Portugalski  Robin i  Supermen  slave trijumf

Tanjug

Portugalski Robin i Supermen slave trijumf, Foto: Tanjug

 

Santoša svi poštuju

Bivši selektor Srbije ne postavlja pitanje da li je selektor Portugalije Santoš uživao maksimalno poštovanje igrača. - Znam da je mnogima čudno kada vide da Ronaldo šeta pored aut-linije i izdaje komande dok Santoš vodi tim. Ali tu nije reč o nepoštovanju. Naprotiv. Fernanda svi maksimalno poštuju i cene. Vidi se to iz aviona i zbog toga je Portugalija tu gde jeste, na krovu Evrope - nema dilemu Drulović.