UEFA
EPA/Laurent Gillieron
UEFA

EPA/Laurent Gillieron

UEFA, Foto: EPA/Laurent Gillieron

Neverovatno, ali će izgleda biti istinito. Korona bi mogla skroji sastave šešira za kvalifikacije za Mondijal, koje počinju već u martu. A sve zbog utakmice Rumunija - Norveška, koja nije odigrana, a pitanje je da li će i biti. A ishod utakmice bi mogao da ima ogroman uticaj na čak četiri selekcije, Norvešku, Rumuniju, Rusiju i Republiku Irsku. I ne samo na njih, nego i na sve ostale selekcije, jer nije svejedno koga ćete dobiti u grupi kvalifikacija za SP jer samo pobednici grupa obezbeđuju vizu za Katar, dok će drugoplasirani u baraž. Srbija je sa dva remija, proštiv Škotske (za koeficijent se računa samo 90 minuta igre) i Mađarske, obezbedila drugi šešir i tako izbegla Švajcarsku, Švedsku, Poljsku, Vels, Ukrajinu, Tursku...

Ko će voditi Orlove u kvalifikacijama za Mondijal?

 

Rusija, koja gostuje u Srbiji u poslednjem kolu Lige nacija u Srbiji, "visi" u drugom šeširu i lako može da padne u treći, pogotovo ako izgubi u Beogradu, a meč Rumunija - Norveška okonča pobedom jednog od rivala. Interes za meč Rumunija - Norveška ima i Republika Irska, koja je trenutno u trećem šeširu, ali može da skoči u drugi. 

Postavlja se pitanje, ako je UEFA naterala Češku da igra sa potpuno novom ekipom protiv Škotske prošlog meseca, kao i brojne klubove u kvalifikacijama zbog čega isti princip nije primenila i za meč Rumunija - Norveška. Ponavlja se stara priča da UEFA ima različite aršine, pa su sad sve oči uprte u čelnike evropske kuće fudbala. Logično je da se meč registruje 3:0 u korist Rumunije, jer odluka vlade Norveške da zabrani reprezentativcima put u Rumuniju ne bi smela da utiče na UEFA, ako se bude držala principa i pravila koje je sama i nametnula u ovo "korona vreme". Tim pre, što bi odluka mogla da utiče na više selekcija i potencijalno bi mogla da utiče na ishod i žreba i samih kvalifikacija za Mondijal. A razlika između drugog i trećeg šešira je ogromna, jer nije svejedno ako u grupi, uz nekog favorita, tipa Francusku, Nemačku, Englesku, Portugal, Belgiju, Španiju, Italiju... izvučete i Poljsku, Ukrajinu ili Švajcarsku.

PROČITAJTE JOŠ: