TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA Uspon Romelua Lukakua iz siromaštva do fudbalske zvezde i finala Lige šampiona
EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

-Obećao sam (mu) da ću čuvati svoju mamu, kada sam imao 12 godina, to sam i uradio. Dakle, svaki put kada pogledam svoju mamu i vidim je na tribinama, pogledam ga nakon svakog gola - kaže Lukaku starijem sportskom analitičaru CNN-a Darenu Levisu, pokazujući prema nebu, a emocija pucketa kroz svaki slog.

-I ja kažem, uradio sam to.

Lukaku je postigao neke od najvećih fudbalskih visina – on je najbolji strelac Belgije svih vremena, osvojio je FA kup sa Čelsijem, titulu u Seriji A sa Interom iz Milana, a sada će igrati u finalu Lige šampiona za Inter Milano 10. juna – ali sve to bledi u poređenju sa brigom o njegovoj porodici.

-Nije važno, pobeda ili poraz, razumem to, ovo su pravi porodični problemi. Znači (moj deda) mi je značio ceo svet - kaže on, a glas mu se lomi jer ne može da zadrži suze.
Igranje u Ligi šampiona je vrhunac za svakog igrača u klupskom fudbalu, a na pitanje šta bi ovaj trenutak značio njegovom dedi, Lukaku gotovo da nije u stanju da odgovori.

TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA Uspon Romelua Lukakua iz siromaštva do fudbalske zvezde i finala Lige šampiona

AP Photo/Kamran Jebreili

 

-Mnogo - kaže on, pre nego što zastane da sabere misli i pokuša da izrazi skoro dve decenije emocija rečima.

-Kada vidim svog sina, toliko ga vidim... Moj deda je za mene bio broj jedan. Bio je moj najveći obožavatelj.

Dok je odrastao u Belgiji, Lukaku je propustio 10 godina gledanja Lige šampiona. Njegova porodica to nije mogla da priušti. Umesto toga, gledao bi finale na školskim kompjuterima ili se pretvarao da ih je video, priseća se smešeći se i odmahujući glavom.

U članku Plaiers’ Tribune objavljenom 2018. godine, pisao je o siromaštvu svoje porodice, sećajući se da je njegova majka dodavala vodu u mleko da bi duže trajalo.

-Nisam mogao da gledam (finale Lige šampiona), ali sada, milošću Božjom, mogu da igram jedno“, dodaje on. „Biti sada u ovoj poziciji, imati svoju porodicu tamo, to bi bila prelepa stvar jer je tada kao (pun krug).

Na pozajmici iz Čelsija, Lukaku se vratio u Inter iz Milana u junu 2022. godine da bi ponovo igrao u italijanskom klubu, nakon perioda igranja u njemu između 2019. i 2021. godine.

TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA Uspon Romelua Lukakua iz siromaštva do fudbalske zvezde i finala Lige šampiona

EPA-EFE/Anatoly Maltsev

 

Interova zajednička iskustva tokom pandemije Covid-19, kaže Lukaku, učvrstila su „bratstvo“ između igrača, od kojih mnogi još uvek čine jezgro tima.

-Bilo je to emotivno vreme jer smo zaista kao tim proveli toliko vremena zajedno“, kaže on.

-U to vreme sam zaista provodio mnogo više vremena sa svojim saigračima nego sa svojim najstarijim sinom... igrajući utakmicu, vraćajući se u hotel, boraveći u sobi, gledajući utakmice zajedno, takve stvari.

Ta veza, na neki način, oponaša duh tima Intera iz Milana iz 2010. koji je ostvario trostruki rezultat bez presedana, osvojivši titulu u Seriji A, Kup Italije i Ligu šampiona.

-Vrlo je slično - kaže Lukaku. „I da budem iskren, smešna stvar je što mnogi igrači iz tog benda iz 2010. dolaze i gledaju naše utakmice i osećaju istu stvar.
Inter Milan je izašao iz jedne od najtežih ovogodišnjih grupa Lige šampiona, u kojoj se nalaze i Bajern Minhen i Barselona, pre nego što je savladao Porto, Benfiku i rivala Milana na putu do finala.

TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA Uspon Romelua Lukakua iz siromaštva do fudbalske zvezde i finala Lige šampiona

EPA

 

NEMILE SCENE U PARIZU Bivši igrač Intera u pritvoru, pokušao da udavi sestru

Ali suočava se sa najtežom opozicijom od svih narednih vikenda. Mančester siti je ove sezone pomeo sve pre toga u svetloplavom talasu i nalazi se na ivici „trojne“, tek od osvajanja titule u Premijer ligi i FA kupa.

-Lepa je stvar, igrati verovatno protiv najboljeg tima na svetu. Samo želim da uživam u tome, bez pritiska, samo uživam u trenutku, uživam u nagomilavanju, idem tamo da postignem najbolji mogući rezultat - kaže Lukaku.

Napadač Sitija predvodi napadač Erling Haland koji je uživao u rekordnoj sezoni, naizgled dajući golove po svojoj volji, tempom koji nikada ranije nije viđen u Premijer ligi.

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.







 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading