LEGENDA KAKVA SE JEDNOM RAĐA Ko je bio Edson Arantes do Nasimento – Pele?
EPA-EFE/SEBASTIAO MOREIRA

Pele je rođen 23. oktobra u malom mestu po imenu Tri srca (Três Corações), država Minas Žerais. Slavu je stekao u Santosu i noseći dres nacionalnog tima Brazila. Najveći broj fudbalskih legendi i renomiranih stručnjaka drži da se radi o najboljem fudbaleru svih vremena. FIFA ga je zajedno sa Maradonom zvanično postavila na pijedestal u decembru 2000. godine, dodelivši mu specijalnu nagradu 'Igrač veka' (FIFA Player of the Century).

Godinu dana ranije Međunarodni olimpijski komitet proglasio ga je za sportistu veka, a uvršten je i na Tajmovu listu 100 najvažnijih ljudi prethodnog stoleća.

LEGENDA KAKVA SE JEDNOM RAĐA Ko je bio Edson Arantes do Nasimento – Pele?

EPA-EFE/IAN LANGSDON

 

Njegovih 1.279 golova na 1.363 utakmice stoji u Ginisovoj knjizi kao apsolutni rekord. O tim čudesnim poduhvatima pisala su najslavnija pera modernog doba...

- I kad je premašio cifru od hiljadu postignutih golova nastavio je da trese mreže. Igrao je u više od 80 zemalja sveta. Jednom prilikom je, kažu, zaustavio rat. A vredelo je mnogo više od jednog dvodnevnog primirja videti ga kako igra. Kada bi se Pele dao u trk, kroz protivničke igrače bi prolazio poput sečiva. Kada bi zastao, protivnici bi se gubili u lavirintu njegovih nogu. Kada bi skočio, vinuo bi se u vazduh kao da se penje merdevinama. Kada bi šutirao slobodan udarac, protivnici u živom zidu okretali bi se ka svom golmanu, kako bi mogli da vide gol - oduševljavao se Eduardo Galeano.

Pele je za Santos počeo da igra sa 15 godina. Žuti dres državnog tima prvi put obukao je sa 16. Za 14 godina na internacionalnoj sceni učestvovao je na četiri Mundijala. Tri je osvojio i po tome je rekorder – u Švedskoj 1958, u Čileu 1962. i u Meksiku 1970. godine. Nakon što je prvi put podigao Zlatnu boginju Niku dobio je nadimak O Rei. Kralj. Imao je samo 17 godina...

LEGENDA KAKVA SE JEDNOM RAĐA Ko je bio Edson Arantes do Nasimento – Pele?

EPA-EFE/IAN LANGSDON

 

Na mundijalima je odigrao 14 utakmica (zbog povreda ranije završio takmičenje ('62 i '66), mrežu je tresao u 12 navrata i još 10 puta poslužio saigrače.

Za Brazil je postigao ukupno 77 golova na 92 meča. Povukao se kada je bio na vrhuncu slave i igračke moći – u 31. godini. Kada je crta podvučena ostao je sledeći učinak: 67 pobeda, 14 remija i 11 poraza. Uz fusnotu da Selesao nikada nije izgubio kada su u timu bili Pele i Garinča.

Imajući u vidu da je neobično cenio jugoslovensku školu fudbala i njene igrače, izrazio je želju da poslednji meč odigra protiv Plavih, na Marakani, u Rio de Žaneiru. Nije bilo pobednika – 2:2.

Kada je klupski nivo u pitanju Pele je najbolji strelac u istoriji Santosa: 643 pogotka na 659 zvaničnih susreta. U zlatnoj eri kluba iz Sao Paula predvodio ga je do dve titule u Kopa Libertadores (1962, 1963), odnosno do dva trofeja u Interkontinentalnom kupu (1962, 1963), što je Santosu donelo najviše počasti kao klupskom prvaku sveta.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading