"VEČITI" STARTUJU U EVROPI Zvezda čeka Jermene, neslavna tradicija Partizana sa kiparskim ekipama
Foto: Marko Metlaš/Alo!

Viceprvak Srbije u fudbalu Partizan u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope igraće protiv ekipe AEK iz Larnake. 

Tim sa Kipra eliminisan je večeras na svom terenu posle jedanaesteraca od Mitjilanda u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, pa će takmičenje nastaviti u drugom po rangu evropskom takmičenju. 

Prvi meč 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope između AEK Larnake i Partizana na programu je 4. avgusta na Kipru, dok će se revanš odigrati nedelju dana kasnije, 11. avgusta, na stadionu u Humskoj. 

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

ISTORIJAT PARTIZANA SA KIPARSKIM EKIPAMA 

Zanimljiv je i taj istorijat koji Partizan ima sa kiparskim ekipama. 

Prvi put je Partizan sa nekim kiparskim klubom igrao 11. septembra 1963. godine. Generacija koja će ostvariti najveći uspeh u istoriji kluba (finale Kupa evropskih šampiona) bila je prejaka za Anortozis, tadašnjeg šampiona Kipra. 

U Beogradu su crno-beli slavili sa 3:0, uz dva gola Vladice Kovačevića i jedan Milana Galića. Protivnik nije imao šanse ni u revanšu, budući da je naš predstavnik u gostima trijumfovao sa 3:1. 

Skoro pola veka kasnije, u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona Partizan je, nakon što je pregazio velški Ril, zakazao duel sa APOEL-om, koji je, pak, bio nepremostiva prepreka. 

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

U prvoj utakmici, po nesnosnoj vrućini i uz veliku vlažnost, tadašnji prvak Kipra slavio je rezultatom 2:0.  

SKANDAL KAKAV SE NE PAMTI Planirali da fudbalere Srbije obuku u šahovnicu, poznati detalji suludog plana

Crno-beli su tada morali da se uteše Ligom Evrope, a do nje su stigli pobedom nad Žilinom u kvalifikacijama. 

Treći put crno-beli su sa Kipranima igrali tri godine kasnije, ponovo u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Prethodno je eliminisana Valeta sa Malte, a u prvom duelu u Limasolu AEL iz Larnake slavio je rezultatom 1:0. 

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

Poraz identičnim rezultatom crno-beli su doživeli i u Humskoj, pa su ponovo takmičenje nastavili u Ligi Evrope. U kvalifikacijama su eliminisali Tromso i domogli se grupne faze. 

Zaključak je da tradicija nije baš na strani crno-belih protiv ekipa sa Kipra. Međutim, Partizan će sve učiniti da tu negativnu tradiciju bar malo poboljša i preko AEK-a iz Larnake se domogne plej-ofa za Ligu Evrope. 

SKENER PARTIZANOVOG NAREDNOG RIVALA 

Partizan je dobio svog prvog rivala u ovogodišnjoj Ligi Evrope. Mitjiland je bio bolji posle jedanaesteraca od AEK Larnake i poslao fudbalera Partizana na Kipar. 

Vicešampion Kipra ne treba da se podceni. Videlo se to u meču protiv Mitjilanda. Fudbaleri AEK-a su u oba susreta imali prednost, a Mitjiland je tu prednost uspevao da anulira.

Jedni od glavnih su nekadašnji igrači Crvene zvezde Nenad Tomović i Ivan Tričkovski.

Iskusni srpski defanzivac (34) prošlog leta je stigao u Larnaku posle 12 godina provedenih u Italiji (Đenova, Fjorentina, Kjevo, SPAL) i upisao 27 nastupa u kiparskom prvenstvu. 

Makedonski napadač (35) stekao je status legende kluba.  U protekloj je upisao 15 golova i četiri asistencije na 31 duelu, ali nije uspeo da spreči Apolon da postane šampion Kipra. Takođe, dosta Španaca čini ovu ekipu. Čak 11 igrača iz te države trenutno nastupa za AEK. Sa klupe ih predvodi Španac. 

Hose Luis Oltra, bivši strateg Santandera, Tenerifa, Granade, Deportivo la Korunje i Almerije preuzeo je ekipu prošlog meseca. Nasledio je Davida Badiju. Zanimljivo, od poslednjih devet trenera AEK, čak sedmorica su bili Španci...

Klub iz Larnake je dva puta stizao do grupne faze evropskog takmičenja. U oba navrata je to bila Liga Evrope - 2012. i 2019.

ZVEZDA POZNAJE JERMENE 

Fudbaleri Crvene zvezde pohod na Ligu šampiona počeće od Jermenije, pošto je Pjunik u gostima pobedio Didelanž sa 4:1 u revanš meču drugog kola kvalifikacija. 

Jermeni su večeras sa 4:1 (1:1) ubedljivo savladali Didelanž na gostovanju u revanš meču 2. kola kvalifikacija za elitno takmičenje. 

U prvom meču u Jerevanu bilo je 1:0 za tim iz Luksemburga, pa će Pjunik 3. avgusta gostovati na stadionu "Rajko Mitić" u Beogradu, dok će revanš biti odigran 9. avgusta u Jerevanu.

FK Crvena zvezda

 

Na stadionu "Jos Nosbaum" domaćin Didelanž poveo je u 21. minutu golom Mošina Hasana, ali je Pjunik svega tri minuta kasnije izjednačio preko Žuninja.

SKANDAL KAKAV SE NE PAMTI Planirali da fudbalere Srbije obuku u šahovnicu, poznati detalji suludog plana

Gosti su do preokreta došli preko Luke Juričića u 54. minutu, na 3:1 povisio je Jusuf Otubandžo u 76. minutu, a konačan rezultat postavio je Juričić drugim golom na meču u 85. minutu.

FK Crvena zvezda

 

Crvena zvezda i Pjunik nikada se nisu sastajalu u evrokupovima, a jedini duel sa timovima iz Jermenije crveno-beli odigrali su u sezoni 2020/21.

Petostruki uzastopni šampion Srbije u oktobru 2020. savladao je Ararat Jermeniju sa 2:1 i izborio plasman u grupnu fazu Lige Evrope.

Očekuje se da Zvezda opravda i ovaj put ulogu favorita protiv neke jermenske ekipe. 

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading