DRAMA U NAJAVI U poslednje kolo bezbrižno ulaze samo tri selekcije, čak 20 njih mora da juriša na bod(ove)
EPA-EFE/Robert Ghement

U subotu uveče okončano je drugo kolo na Evropskom prvenstvu, a pred start treće runde, zna se da su plasman dalje obezbedili Italija, Belgija i Holandija, kao i da je Severna Makedonija eliminisana, dok svi ostali strepe za prolaz u osminu finala.

Za preostalih 13 mesta u nokaut fazi konkuriše čak 20 selekcija, pa je jasno da nas čeka velika drama od danas do srede uveče, kad se okončava grupna faza. 

Kriterijum za najbolje trećeplasirane

Kad je u pitanju trka za četiri najbolja trećeplasirana, prvi kriterijum je naravno, broj bodova, a zatim će se gledati gol razlika, a prednost u slučaju iste gol razlike ima selekcija koja je postigla više golova, zatim ona sa više pobeda (jedna pobeda i dva poraza se više vrednuju neggo tri remija). Ukoliko sve bude isto, presudiće fer-plej lista, odnosno manji broj javnih opomena i isključenja, a ako se desi da i to bude poravnato, prednost će imati selekcija koja je bolje plasirana na UEFA rang listi. 

Grupa A: Italija 6, Vels 4, Švajcarska 1, Turska 0.

Italija - Azuri su već prošli dalje, a ako ne izgube od Velsa biće prvi u grupi.

Vels - Zmajevi ostaju u top 2 u grupi ukoliko remiziraju sa Azurima, ili ukoliko Švajcarska ne pobedi Tursku.

Švajcarska - "Nati" može da završi u top 2 ukoliko pobedi, a Vels izgubi od Italije - tad će odlučivati gol razlika - ali će biti eliminisana ukoliko remizira ili izgubi od Turske.

Turska - "Zvezde polumeseca" ne mogu da bude u top 2, ali ako pobede Švajcarsku dobaciće do trećeg mesta, pa će čekati rasplet u ostalim grupama i nadati se da će biti jedna od četiri najbolje trećeplasirane.

Tri želje za jedno ili dva mesta

Grupa B: Belgija 6, Rusija 3, Finska 3, Danska 0

Belgija - Crveni đavoli su prošli dalje, a za potvrdu prvog mesta im je potreban bod protiv Finske. 

Rusija - prolazi dalje s pobedom u Kopenhagenu ili remijem, pod uslovom da Finska ne pobedi Belgiju, ali joj bod praktično garantuje plasman među četiri najbolje trećeplasirane selekcije.

Finska - prolazi dalje pobedom ili remijem, ukoliko Rusija izgubi od Danske.

Danska - može da bude i druga ako pobedi Rusiju, a Finska izgubi od Belgije, a u tom slučaju će ovde poredak zavisiti i od postignutih golova. Danska ispada sa EP ako ne pobedi Rusiju

Grupa C: Holandija 6, Ukrajina 3, Austrija 3, S. Makedonija 0

Holandija - Lale su prošle dalje i to kao prve u grupi, bez obzira na ishod meča protiv Severne Makedonije.

Ukrajina - Pobedom ili remijem obezbeđuje drugo mesto, porazom pada na treće, ali bi i u tom slučaju gotovo izvesno otišla dalje kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije

Austrija - Samo pobedom može do pozicije broj dva, remi još praktično obezbeđuje prolaz kao najboljoj trećeplasiranoj, dok je poraz može udaljiti sa EP, ali će zavisiti mnogo od ostalih trećeplasiranih u grupi.

Drama u D grupi dostiže vrhunac

Grupa D: Češka 4, Engleska 4, Hrvatska 1, Škotska 1.

Češka - Pobedom ili remijem ostaje na prvom mestu, dok porazom može da padne i na treće mesto, ako Hrvatska ubedljivo savlada Škotsku

Engleska - Samo pobeda je vodi na čelo grupe, remi je ostavlja na drugoj poziciji, a poraz može da je spusti i na treće mesto, ako Škotska savlada Hrvate sa dva gola razlike

Hrvatska - Može do drugog mesta ako pobedi Škotsku ubedljivo, a Česi izgube od Engleza, pobedom ostaje najmanje na trećem mestu sa izuzetno realnim šansama da prođu dalje kao trećeplasirani, remi i poraz je eliminišu sa EP.

Škotska - Samo pobedom može da ostane na EP, a može do drugog mesta ako slavi, a Englezi izgube. 

Grupa E: Švedska 4, Slovačka 3, Španija 2, Poljska 1

Švedska - Tri krune će u slučaju pobede biti prve u grupu, u slučaju remija najmanje druge, a ako izgube mogu da padnu i na treće mesto, ako Španija savlada Slovačku, ali sa četiri boda imaju gotovo obezbeđen prolaz kao jedna od četiri trećeplasirane selekcije

Slovačka - Pobedom nad Španijom obezbeđuje prolaz i najmanje drugo mesto u grupi, remijem ostaje najmanje drugoplasirana, dok bi porazom teško mogla dalje kao jedna od trećeplasiranih.

Španija - Pobeda je imperativ za Furiju i donosi joj najmanje drugo mesto, a prvo ako Švedska ne savlada Poljsku. Španija remijem dolazi u tešku situaciju da strepi da li mpže dalje kao trećeplasirana, a porazom se oprašta od EP.

Poljska - Pobedom nad Švedskom obezbeđuje najmanje drugo mesto u grupi, remijem ili porazom ispada sa EP.

Svetski šampion i prvak Evrope strepe pred rasplet

Grupa F: Francuska 4, Nemačka 3, Portugal 3, Mađarska 1

Francuska - Pobedom nad Portugalom obezbeđuje prvo mesto u grupi, remijem najmanje drugo, a prvo ako Nemačka ne savlada Mađarsku.

Nemačka - Pobedom nad Mađarskom overava prolaz i najmanje drugo mesto u grupi, remijem ostaje druga ako Portugal ne pobedi, a porazom ispada sa EP, pod uslovom da Francuska ne savlada Portugalce

Portugal - Pobedom ide dalje, najmanje sa drugog mesta, u zavisnosti od rezultata Nemačke, dok je remi ostavlja na trećem mestu ako Panceri ne izgube od Mađara.

Mađarska - mora da pobedi Nemce da bi prošla dalje, remi ili poraz je udaljavaju sa EP. Ako Mađari pobede, biće drugi, pod uslovom da Francuska savlada Portugal, a treći ako Portugal ossvoji najmanje bod

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading