NEMA MU RAVNOG Aleksandar Katai najbolji strelac Zvezde u 21. veku, samo su Pančev i Kostić ispred njega
Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

Svi navijači Zvezde se sigurno odlično sećaju fantastične sezone kakvu je imao napadač Aleksandar Pešić. Nije to bilo tako davno, sezona 2017/18, kada je Crvena zvezda ušla u grupnu fazu Lige Evrope, a tim je sa klupe predvodio Vladan Milojević. Brzonogi napadač iz Niša je tada, računajući sva takmičenja, postigao 29 pogodaka na ukupno 51 meču. Katai je 33 gola postigao na 47 mečeva, a najbolji prikaz njegove dominacije i posebnosti bilo je finale Kupa koje je sa dva gola "rešio" u korist Zvezdu, u meču protiv večitog rivala. Uprkos tome što smo u 21. veku imali fantastične napadače poput Nikole Žigića i Marka Pantelića, čak ni njih dvojica nisu uspevali da budu ubojiti kao Katai.

 
Gledajući čitavu Zvezdinu istoriju, ova Kataijeva sezona je u pet najboljih, jer se izjednačio sa Duletom Savićem koji je u takmičarskoj godini 1978/79 postigao takođe 33 pogotka, a posebno će se pamtiti onaj čuveni gol protiv Arsenala na Hajberiju, koji se i dan danas prepričava. Bora Kostić je u sezoni 1958/59 postigao 36 golova, a apsolutno neprikosnoven je Darko Pančev koji je u tri fudbalske godine, redom postizao: 1989/90 (35), 1990/91 (44) i 1991/92 (35). Teško će neko u budućnosti uspeti da nadmaši Pančeva, ali kako igraju izabranici Dejana Stankovića ništa nije nemoguće, a zanimljiv podatak iz te sezone je da je on postigao i gol više, koji mu je izbrisan. Reč je o utakmici protiv Dinama u Drezdenu koja je na kraju registrovana službenim rezultatom (0:3). Sa razlogom je bio "zlatna kopačka" Evrope u toj sezoni...
NEMA MU RAVNOG Aleksandar Katai najbolji strelac Zvezde u 21. veku, samo su Pančev i Kostić ispred njega

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

 
Još dvojici fudbalera pošlo je za nogom da postignu 30 golova u jednoj sezoni kada je reč o Crvenoj zvezdi, a to su: Zoran Filipović (1970/71) i Vojin Lazarević (1972/73).

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading