SARA ĆIRKOVIĆ GOST ALO! Najjača Srpkinja bije kao macolom, cilja olimpijsko zlato u boksu
Alo!/Marko Metlaš

Sara Ćirković, 18-godišnjakinja iz Bratunca, ispisuje istoriju srpskog ali i svetskog boksa.

SARA ĆIRKOVIĆ GOST ALO! Najjača Srpkinja bije kao macolom, cilja olimpijsko zlato u boksu

Alo!/Marko Metlaš

 

Devojka s dinamitom u pesnicama evropska je i planetarna šampionka u omladinskoj konkurenciji, a očekivanja stručnjaka su da bi 2024. u Parizu mogla da bude i osvajačica olimpijske medalje u seniorskoj konkurenciji. Uostalom, to je i njen san već pet godina. Baš toliko je prošlo od njenog prvog treninga u karijeri.

Na Saru smo čekali 23 godine!

Sara je u Španiji osvojila svetsko zlato savladavši u finalu predstavnicu Danske Vinter Sofi Roshaug, u kategoriji od 48 do 50 kg. Poslednju svetsku medalju u omladinskom boksu Srbija je osvojila 1998. godine, kada je u Buenos Ajresu srebro osvojio Geard Ajetović, dok je Dejan Ribać osvojio bronzu.

- Počela sam sa boksom sa 13 godina i do sada mi nije palo na pamet da odustanem. Uspesi u omladinskoj konkurenciji, titule evropske i svetske prvakinje guraju me napred, želim da i u najjačoj konkurenciji nastavim sa velikim ostvarenjima. Olimpijske igre su vrhunac svakog sportiste, ali u Pariz ne želim da idem reda radi, hoću medalju, napašću zlato pa šta bude - samouverena je Sara, koja je ubeđena da će se već sledeće godine kroz kvalifikacije izboriti za mesto u olimpijskom timu Srbije.

SARA ĆIRKOVIĆ GOST ALO! Najjača Srpkinja bije kao macolom, cilja olimpijsko zlato u boksu

Alo!/Marko Metlaš

 

Ždralo: Jača od svih prepreka

Mirko Ždralo, trener BK Obilić iz Zvornika, od prvog dana oblikuje Saru Ćirković u strašnog borca.
- Pet godina smo zajedno u klubu i postali smo odličan tim. Sara je šampion jakog karaktera. Pre svega je dobra osoba koja je prošla mnoge prepreke i iskušenja i nikad nije poklekla. Izgradila se u pravu ličnost i ubeđen sam da će Srbiji doneti titulu svetskog šampiona i u seniorskoj konkurenciji.

Priznaje da je imala sreću što su se njeni počeci poklopili sa dolaskom Nenada Borovčanina na mesto predsednika Bokserskog saveza Srbije.

- Otkako je Borovčanin preuzeo brigu oko ovog našeg sporta, srpski boks se vraća na stare staze slave. Muški je već eksplodirao, ali sad i ženski boks dobija ozbiljan status. Sve uslove imamo, naše je da treniramo, radimo i da stremimo ka svetskom vrhu. Mi to hoćemo, mi to možemo!

SARA ĆIRKOVIĆ GOST ALO! Najjača Srpkinja bije kao macolom, cilja olimpijsko zlato u boksu

Alo!/Marko Metlaš

 

Sara je dokaz kako je u životu sve moguće, samo ukoliko se dovoljno jako to i želi.

- Iako sam rođena u Bratuncu, treniram i idem u školu u Zvorniku. To je 45 kilometara razdaljine. Dnevno putujem 90 kilometara ali ništa mi nije teško jer je boks moja velika ljubav i strast. Roditelji mi pomažu da sve stignem na vreme, sestra me zdušno podržava u karijeri, a trener Mirko Ždralo mi otkriva sve tajne plemenite veštine. Spremna sam za seniorsku konkurenciju, već sparingujem sa starijim devojkama od sebe i u martu me čeka Svetsko prvenstvo u Indiji. To je moja nova šansa i novi korak ka samom vrhu - puca od samopouzdanja Sara Ćirković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Gagec

09.12.2022 08:29

Bravo, bravo devojko, svaka ti cast. Samo napred i nema posustajanja, tek dolazi tvoje vreme i uci ces u istoriju.