NA POMOLU VELEOBRT Ruski sportisti ponovo na borilištima?
EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Nakon što je došlo do eskalacije sukoba između Rusije i Ukrajine i zvaničnog početka rata, sportisti iz Rusije pretrpeli su ogromne posledice i gotovo da su eliminisani sa svih značajnih sportskih nadmetanja. Iako povratak ruskih sportista na borilišta u ovom momentu deluje kao nemoguća, misija sada članovima "zbornaje" stižu ohrabrujuće vesti.

Naime, Međunarodno boksersko udruženje (IBA) glasalo je da se poništi zabrana učešća ruskim i beloruskim takmičenjima pod svojim nacionalnim takmičenjima u narednom periodu. Krovna organizacija svetskog amaterskog boksa donela je odluku obrazloživši je da politika ne bi trebalo da ima ikakav uticaj na sport.

- Svim sportistima treba dati jednake uslove. Naša organizacija poštuje svoju autonomiju i ostaje politički neutralna i nezavisna. IBA želi mir i u svakom sukobu će igrati isključivo ulogu mirotvorca. Ruske i beloruske ekipe moći će da koriste svoje zastave i grbove, a ukoliko dođu do zlatnih medalja, intoniraće se njihove nacionalne himne - navodi se u zvaničnom saopštenju FIBA.

Sada je na potezu Međunarodni olimpijski komitet (MOK), koji je u prošlosti iz potpuno drugih razloga, imao brojnih nesuglasica sa IBA.

Ovakva odluka mogla bi da izazove veliku buru, a posledice bi vrlo lako mogle da budu i izbacivanje sporta iz programa Letnjih olimpijskih igara, što bi predstavljalo pravu katastrofu za jedan od najstarijih svetskih sportova.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

Komentari (0)

Loading