Vanja Udovičić
MOS
Vanja Udovičić

MOS

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, Foto: MOS

Godina na izmaku bila je puna velikih ostvarenja. Gotovo da nema sporta koji država finansira a da njegovi predstavnici nisu osvojili svetske i evropske medalje, najmanje odličja na balkanskim šampionatima. Vlada Republike Srbije, posredstvom Ministarstva omladine i sporta, odvaja značajan deo sredstava za sport.

Savez za školski sport kao partner

Savez za školski sport Srbije je partner MOS-a, preko kojeg se realizuje mnogo različitih programa?

- Preko tog saveza realizujemo niz besplatnih programa. U više od 100 škola finansiramo angažovanje nastavnika fizičkog vaspitanja i obezbeđujemo besplatne termine za treninge. Projektom „Sport u škole“ angažovano je 160 nastavnika fizičkog vaspitanja i obuhvaćeno je gotovo 16.000 dece školskog uzrasta. Tu su i projekti „Zdravo rastimo“, „Đak reporter“, „Tvoj lajk za naš ples“...

U intervjuu za „Alo!“, ministar Vanja Udovičić, jedan od najboljih srpskih vaterpolista svih vremena, govori i o strateškim potezima posle kojih čekamo neke buduće šampione.

- Naš plan je da sva deca u osnovnim i srednjim školama imaju mogućnost da se besplatno bave sportom. Za početak, veoma je važno da deci obezbedimo odlične uslove i opremimo fiskulturne sale. Za dve godine, Ministarstvo omladine i sporta je doniralo sportsku opremu za skoro 200 škola u celoj Srbiji. Sve škole koje smo posetili dobile su komplete opreme koji se sastoje od dva gola, dva koša, odbojkaške mreže i po deset lopti za košarku, rukomet, fudbal i odbojku. Sportsku opremu donirali smo i lokalnim klubovima u kojima treniraju i deca školskog uzrasta - započeo je razgovor ministar Vanja Udovičić.

Ivana Španović

EPA

Ivana Španović, Foto: EPA

Atletika na ponos Srbije i sveta

Sportska diplomatija Srbije zabeležila je još jedan veliki uspeh. Beograd je dobio organizaciju Dvoranskog svetskog prvenstva u atletici 2022. godine.

- To je, pre svega, rezultat sistemskog ulaganja u atletiku, pre svega Vlade Republike Srbije i ASS-a. Ceo svet će moći da vidi kakvi smo domaćini, a naši sportisti će na tom takmičenju moći da ostvaruju najbolje rezultate. Srbija je zemlja sporta, imamo sve uslove, znanje i iskustvo i siguran sam da ćemo biti izuzetni domaćini.

Koje ste još inicijative sproveli u delo?

- Uz finansijsku podršku Evropske unije, koja je uložila 1.250.000 evra, rekonstruisano je 27 igrališta u 11 gradova i opština širom Srbije. Takođe smo pokrenuli još jedan projekat koji će biti realizovan uz pomoć EU, a reč je o izgradnji, renoviranju i rekonstrukciji sportskih objekata u 22 jedinice lokalne samouprave. Vrednost tog projekta je 4.500.000 evra i obuhvatiće radove na 24 objekta. Do sada se uključilo više od 175.000 dece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, a cilj nam je da u narednoj godini 200.000 dece bude obuhvaćeno našim programima i da se besplatno bave sportom.

U Beogradu je nedavno održan Osmi međunarodni sajam sporta, da li je ispunio vaša očekivanja?

- Tokom tri dana trajanja Sajma, posetioci su imali priliku da se oprobaju u raznim sportovima. Bilo je više od 30 aktivacionih zona i predstavilo se više od 100 teritorijalnih i granskih sportskih saveza, krovne sportske institucije i organizacije. Veoma mi je drago što je ovogodišnji sajam sporta oborio rekord po broju učesnika, ali i po broju posetilaca. Postigli smo cilj - deca su se družila, zabavljala, upoznali su se sa nekim ne tako poznatim sportovima i oprobali u nekim novim veštinama. Svrha ove velike manifestacije je da što više dece zavoli sport i da se uključi u sistem sporta - zaključio je ministar Udovičić.