banane
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Banane su u Srbiji izuzetno popularno voće. Jedu se sirove, često su deo recepata kolača, ali se koriste u nekim rutinama za negu lepote ili čak u uzgajanju cveća.

Kako god da je koristite, bananu morate pre upotrebe oljuštiti i pripremiti je za upotrebu. Tu dolazimo do jednog fantastičnog otkrića. Verovali ili ne, ceo život smo pogrešno ljuštili bananu.

Ispravan način za ljušćenje banane je odozdo prema gore. Većina ljudi ljušti bananu tako što je otvori kod peteljke. Ali to je pogrešan način, jer se često događa da je istisnete i zgnječite. Kako biste je pravilno oljuštili bananu, uhvatite je palcem i kažiprstom za dno, pritisnite i ona će se otvoriti sa lakoćom.

Neobične metode sređivanja ovog voća

Odsecite bananu sa vrha na četiri dela, pažljivo prateći krivinu. Ovako se prave posebne kriške, nalik na rezanu dinju. Žuta kora se lako uklanja. Uzmite nezrelu bananu, okrenite zakrivljeni deo prema sebi, a zatim je prelomite na pola, kao da pokušavate da je ispravite. Očistite polovinu kao i obično.

Oštrim nožem odrežite krajeve sa obe strane, istovremeno uvrnite koru u dva suprotna smera. Uklonite koru počevši sa jednog kraja. Voće uzmite s obe ruke na udaljenosti od oko 5 cm. Pažljivo rotirajte voće u suprotnim smerovima kao da ga želite uvrnuti. Kora će puknuti i može se lako ukloniti.

Ovaj metod ljušćenja banane nije pogodan za zreli i mekani proizvod - kod uvrtanja će se banana pretvoriti u kašu.

Ne samo da se unutrašnjost banana jede, već se može koristiti i kao maska za čišćenje lica, a kora banana se često koristi kao odlično đubrivo za povrće. Ovo je jedno od retkih voća koje se može konzumirati bez brige o čistoći ruku i zato su banane nezaobilazni proizvod za šetnju ili za piknik.

(Bonapetit)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading