EVO ZAŠTO SE SRBI ZDRAVE SA 3 PRSTA Svi misle da je zbog Svetog Trojstva, ali ne znaju pravi razlog
Foto: Printscreen/Printscreen

Tri prsta simbolizuju Sveto Trojstvo u pravoslavnoj veri - Oca, Sina i Svetog Duha. Ovakav pozdrav sa tri prsta postao je znak nacionalnog raspoznavanja Srba.

Kada se krstimo koristimo upravo ta tri prsta, palac, kažiprst i srednji prst i kada se spoje predstavljaju Jedinstvo Trojstva.

Srbi često pokazuju tri prsta desne ruke podignuta ka nebu. Pozdrav se koristi u svečanim situacijama i prilikama, a ovaj način pozdrava javlja se za vreme Prvog i Drugog srpskog ustanka, mada gotovo je sigurno da se javio i par vekova ranije.

Zašto se Srbi ljube tri puta?

Tokom poslednjih decenija dvadesetog veka u Srbiji je počelo da se praktikuje ljubljenje tri puta u znak pozdrava. Osnovno razumevanje značenja ovoga pozdrava u hrišćanskom svetu takođe predstavlja međusobno pozdravljanje Svetog Trojstva, posvećujući svaki poljubac: Ocu, Sinu i Svetomu Duhu.

Prvi poljubac: U ime života, proslavlja vrednosti života, da se živi životom dostojnog časnog čoveka.

Drugi poljubac: U ime smrti, posvećuje se s dužnim poštovanjem našim najbližim pokojnicima, kao i našim slavim predcima.

Treći poljubac: U ime časti, u hrišćanskom duhu poručuje da se živi u časti hrišćanskih vrlina.

Ranije su se Srbi prilikom susreta ljubili dvaput kao i većina drugih naroda. Na talasu povratka religiji i pravoslavlju Srbi su veoma brzo prihvatili tri poljupca kao tradicionalan način pozdravljanja i deo svog identiteta.

U toj meri da i prilikom dolaska stranih političara, glumaca ili pevača mediji pomno prate koliko se puta gost poljubio sa domaćinima i šta je na taj način želeo da poruči.

(Mondo)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading