roze jezero
Foto: Printscreen/youtube.com/GEOLOGYSCIENCE

Ovo jezero dužine 594 metra i širine 250 metara očarava svojom neonsko-ružičastom bojom, što ga čini jednim od najjedinstvenijih mesta na planeti.

Iako na prvi pogled deluje kao da je jezero prekriveno tečnom ružičastom glazurom, naučni uzrok ove jedinstvene boje jezera je zapravo veoma složen. Otkriveno 1802. godine od strane britanskog istraživača Metjua Flindersa, jezero Hillier je jedno od pet ružičastih jezera u Viktoriji u Australiji, a slične fenomene dele i jezera Krosbi, Beking, Hardi i Kenjon.

roze jezero

youtube.com/GEOLOGYSCIENCE

 

Iako je jezero poznato stotinama godina, nauka koja stoji iza njegove ružičaste boje otkrivena je tek skoro. Dugo vremena, misterija iza ružičaste vode jezera Hillier ostala je nepoznata, sve dok 2022. godine naučnici nisu uzeli uzorke vode kako bi identifikovali mikrobe prisutne u jezeru.

Sekvenciranjem DNK uzoraka vode, identifikovano je preko 500 ekstremofila koji žive u jezeru Hillier. Ovi mikroorganizmi, poput halofila i mikroalgi, prilagođeni su životu u ekstremnim uslovima. Oni proizvode pigmente ili karotenoide, koji apsorbuju UV svetlost i daju jezeru njegovu karakterističnu ružičastu boju kao zaštitu od sunca.

Visok nivo saliniteta vode u jezeru omogućava UV svetlosti da prodre dublje, primoravajući mikroalge poput Dunaliella salina da razviju ružičastu nijansu kako bi se zaštitile. Tako je evolucijski proces podstaknut visokim salinitetom i UV svetlošću dao jezeru njegovu neobičnu boju.

Iako je jezero Hillier fascinantan prirodni fenomen, naučnici upozoravaju da bi zbog klimatskih promena moglo doći do povećanja takvih "obojenih jezera" usled ekstremnih temperatura. Ova čuda prirode ostaju podložna istraživanju i fasciniraju naučnike i posetioce širom sveta.

(kurir.rs

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading