Prolom banja
Foto: Alo/Printscreen

Prolom banja se nalazi u opštini Kuršumlija, preciznije 85km od Niša i 23,1 km jugoistočno od Kuršumlije, dok je razdaljina od Beograda 290, a od Novog Sada 410 kilometara. Sa svim tim mestima je odlično povezana. Pozicionirana je na obroncima planine Radan i to na nadmorskoj visini od oko 680 metara, a kroz nju protiče i Lukovska reka. Smatra se jednom najmlađih banja u Srbiji jer je banjski status je dobila 1977. godine.

U ovom delu Srbije se nalaze još dve banje, Kuršumlijska i Lukovska, što ovaj kraj čini dominantnom regijom banjskog turizma čije su vode izuzetne. Zato su ove smeštajni kapaciteti zakazani mnogo ranije, a pored penzionera, sve je više i mladih koji žele mir i lagani odmor.

Prolom banja

Foto: Shutterstock

 

 

Cena smeštaja u Prolom banji

U ovoj banji se nalazi hotel "Radan", koji ima kapacitet oko 1.700 mesta. Posetioci mogu boraviti još i u apartmanima i privatnim sobama, što je biznis koji se razvija u gotovo svim banja u Srbiji. Kada se pogleda aktuelna ponuda na internetu, apartmani se kreću od 20 do 30 evra. Ima i "luks" varijanti, čija je cena od 50-60 evra pa naviše.

U jednom kompleksu apartmana noćenje košta 10 evra, a kako je naveo vlasnik, izdaje samo jednokrevetne sobe. Mala dvokrevetna soba sa bračnim krevetom se može naći za 25 evra, a za tri evra više i ceo apartman - spavaća soba, dnevni boravak, kuhinja i kupatilo, a doručak se dobija besplatno!

Prolom banja

Printscreen

 

 

Za 30 evra za noć se može iznajmiti porodični studio. Sastoji se od 3 kreveta za jednu osobu i velikog bračnog kreveta. Nešto moderniji i opremljeniji smeštaj košta 40 evra.

Šta se leči u Prolom banji?

Čuvena prolomska voda je najbolja za lečenje bolesti bubrega i mokraćnih puteva i stoga se koristi za izbacivanje kamena i peska. Prolom voda spada u visokoalkalne, jer pH vrednost na njenom izvoru između 8,5 i 9. Temperatura Prolom vode na izvoru kreće se između 26 i 31,5 ̊ C. Flašira se od 2005. godine.

Prolom banja

Printscreen

 

 

Pored toga, ona leči i probleme organa za varenje, bolesti kože, zatim smanjuje kiselost želuca, a posebno se preporučuje dijabetičarima zbog blagotvornog delovanja na krvne ćelije. Ne može da se ne spomene i lekovito blato jer su terapije peloidom ovde izuzetno tražene.

Lukovska i Kuršumlijska banja

Pomenuli smo ove dve banjske lepotice kada smo govorili o položaju Prolom banje. Lukovska banja ima najviše lekovitih izvora od svih banja u Srbiji, smatra se da ima čak 37. Najpopularniji smeštaj je ovde u čuvena tri hotela kojima ova banja raspolaže – Bela Jela, Jelak ili Kopaonik, a velika potražnja je i za apartmanima i sobama koje se ovde mogu naći za manje od 10 evra.

Prolom banja

Printscreen

 

 

Malo ko zna da se Kuršumlijska banja nekada zvala Prepolačkom, Kosaničkom ili Čoban Banjom, zbog blizine prevoja Prepolac na putu Kuršumlija-Podujevo. Posetioci ove banje u Srbiji mogu uživati u termalnim vodama jedinstvenog vulkanskog porekla čija je temperatura u rasponu od 14 do 63°C, a prosečna cena privatnog smeštaja je oko 25-28 evra.

Izvor: Blic

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading